افزايش 30 ميليون متر مكعبي و شكستن ركورد توليد گاز

۱۴۰۳/۰۹/۱۴ - ۰۰:۱۸:۳۱
|
کد خبر: ۳۲۷۲۷۸

صنعت نفت از ديرباز با حيات سياسي و اقتصادي اين مرز و بوم گره خورده است و از اين منظر شركت ملي نفت ايران به عنوان سكاندار توليد و توسعه ميادين نفتي و گازي، نقش بي‌بديلي در حيات اجتماعي و اقتصادي كشورمان بازي مي‌كند.

صنعت نفت از ديرباز با حيات سياسي و اقتصادي اين مرز و بوم گره خورده است و از اين منظر شركت ملي نفت ايران به عنوان سكاندار توليد و توسعه ميادين نفتي و گازي، نقش بي‌بديلي در حيات اجتماعي و اقتصادي كشورمان بازي مي‌كند. همزمان با روي كار آمدن دولت چهاردهم، با توجه به شرايط حساس زماني و كاستي‌هاي ناشي از ناترازي گاز و اهميت افزايش درآمدهاي ارزي، صنعت نفت بيش از گذشته در معرض قضاوت عموم قرار گرفت و فعاليت‌هاي شركت ملي نفت ايران نيز بر اولويت رفع نيازهاي اساسي در كوتاهترين زمان ممكن معطوف شد.

به تبع بهره مندي از مدل‌هاي راهبردي جديد در حوزه مديريت صنعت نفت، فرآيند توليد نفت و گاز براي جبران ناترازي و خلق ارزش افزوده در مجموعه شركت ملي نفت ايران نيز دستخوش تغييرات اجرايي زيادي شد كه ماحصل آن افزايش توليد روزانه نفت به ميزان ۶۰ هزار بشكه در روز در زمان كوتاه يك صد روز از آغاز به كار دولت چهاردهم است. اين در حالي است كه به گفته وزير نفت، پيش‌بيني مي‌شود تا پايان امسال، رقم افزايش توليد نفت ايران به حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار بشكه در روز برسد.

بيشتر اين افزايش ظرفيت توليد در مناطق نفت‌خيز جنوب، غرب كارون و در شركت بهره‌برداري نفت و گاز اروندان محقق شده است؛ اگرچه بخشي از اين افزايش توليد نيز محصول انجام طرح‌ها و به مدار آوردن چاه‌هاي جديد و انجام طرح‌هاي نمك‌زدايي در شركت نفت مناطق مركزي ايران است. افزايش توليد نفت از ميدان‌هاي سپهر و جفير، رامشير و رگ سفيد، به همراه افزايش توليد شركت‌هاي نفت و گاز آغاجاري، كارون، گچساران و اروندان، از نمونه‌هاي موفقي است كه عملياتي شدن آن به افزايش 60 هزار بشكه‌اي توليد نفت ايران در مدت 100 روز منتهي شده است. در كنار اين فعاليت‌هاي توسعه‌اي، بهره‌برداري از خط انتقال نفت ابوذر به جزيره خارك نيز (به عنوان خط لوله جايگزين بخش خشكي)، دستاورد ديگري است كه در كارنامه صد روزه فعاليت‌هاي شركت ملي نفت ايران درج شده وگام بلندي در مسير پايداري و استمرار توليد و صادرات نفت‌ خام ميدان ابوذر به شمار مي‌آيد. در ميان اقدامات انجام شده در مجموعه شركت ملي نفت ايران كه در 100 روز ابتدايي دولت چهاردهم به ثمر نشسته است، شايد بتوان از افزايش 30 ميليون متر مكعبي گاز به عنوان شاخص‌ترين فعاليت صورت گرفته ياد كرد كه با توجه به كاهش ذخاير استراتژيك گازوئيل و ناترازي گازي در فصل زمستان، اقدامي قابل توجه و شايسته تقدير به شمار مي‌آيد.

شركت ملي نفت ايران، با درك نياز روزافزون تامين گاز در نيمه دوم سال، برنامه‌ريزي براي تأمين گاز زمستاني و افزايش ذخاير استراتژيك با هدف جلوگيري از بحران انرژي در فصول سرد سال را در اولويت كاري خود قرار داد و موفق شد تا در كمتر از ۱۰۰ روز به ميزان۳۰ ميليون مترمكعب (معادل مصرف ۲ استان كشور) به توليد گاز كشورمان اضافه كند كه عمده اين افزايش توليد با اضافه كردن برخي چاه‌هاي جديد به مدار توليد حاصل شده است.

توليد ۷۱۱ ميليون مترمكعب گاز غني در پارس جنوبي كه بالاترين ركورد توليد روزانه گاز از تأسيسات فراساحلي اين ميدان مشترك به شمار مي‌آيد، ناشي از تلاش‌هاي صورت گرفته براي افزايش سرعت حفاري در فاز 11 اين ميدان و توليدي شدن چاه شماره ۱۲ است كه از مهم‌ترين اقداماتي است كه با هدف افزايش توليد گاز كشور در حوزه پارس جنوبي انجام شده است. اگرچه نقش شركت نفت مناطق مركزي ايران، به عنوان قطب توليد گاز در خشكي نيز در اين زمينه بسيار پررنگ بوده است. در حال حاضر حدود ۲۵ درصد گاز كشور در محدوده فعاليت اين شركت توليد و بخشي از آن براي مصرف در نيمه دوم سال در ۲ مخزن سراجه قم و شوريجه سرخس در خانگيران ذخيره مي‌شود.

تنها در منطقه خانگيران (به عنوان تنها ميدان گازي در شمال شرقي كشور)، روزانه ۶۵ ميليون متر مكعب گاز توليد مي‌شود كه به منزله ۸ درصد از توليد كل گاز كشور بوده و نيازهاي ۶ استان شمال شرقي شامل خراسان رضوي، خراسان شمالي، خراسان جنوبي، گلستان، مازندران و بخشي از استان سمنان را تامين مي‌كند.

همچنين قرار است به منظور رفع ناترازي گاز، چاه شماره 85 منطقه خانگيران، به زودي توليدي شود كه با اضافه شدن آن؛ ظرفيت توليد از اين ميدان حدود 1.5 ميليون مترمكعب در روز افزايش خواهد يافت. در حوزه فعاليت شركت نفت مناطق مركزي ايران همچنين، در سه ماه گذشته، با پايان‌يافتن عمليات ساخت و نصب ايستگاه تقويت فشار چشمه خوش، راه‌اندازي اين ايستگاه با ورود گازهاي همراه نفت ميدان چشمه‌خوش به آن، آغاز شده است. به موازات اين اقدام همچنين، راه‌اندازي رسمي ايستگاه تقويت فشار گاز وراوي انجام شد كه با توان توليد تجمعي افزون بر 55 ميليون مترمكعب گاز و فشارافزايي معادل 2 فاز استاندارد پارس جنوبي، نقش بي‌بديلي در افزايش توليد گاز طي 100 روز ابتدايي آغاز به كار دولت چهاردهم داشته است. پايان عمليات تعميرات اساسي منطقه عملياتي تنگ‌بيجار به عنوان تنها ميدان گازي غرب كشور نيز به تنهايي در تأمين بخشي از گاز زمستاني غرب كشور و تضمين پايداري انرژي در اين منطقه نقش داشته است.