سهم نفت عربستان در آسيا افزايش يافت
عربستان سعودي بخشي از سهم خود از واردات نفت به آسيا را در نوامبر پس گرفت و همزمان، روسيه بخشي از سهم خود را واگذار كرد. به گزارش ايسنا، دادههاي بخش تحقيقات نفت شركت مالي LSEG نشان داد واردات نفت از عربستان سعودي، از ۵.۲۸ ميليون بشكه در روز در اكتبر، به ۵.۸۳ ميليون بشكه در روز در نوامبر افزايش يافت.
عربستان سعودي بخشي از سهم خود از واردات نفت به آسيا را در نوامبر پس گرفت و همزمان، روسيه بخشي از سهم خود را واگذار كرد. به گزارش ايسنا، دادههاي بخش تحقيقات نفت شركت مالي LSEG نشان داد واردات نفت از عربستان سعودي، از ۵.۲۸ ميليون بشكه در روز در اكتبر، به ۵.۸۳ ميليون بشكه در روز در نوامبر افزايش يافت.
در اين بين، صادرات نفت روسيه به آسيا كه بزرگترين منطقه واردكننده نفت در جهان است، از ۳.۹۶ ميليون بشكه در روز در اكتبر، به ۳.۵۱ ميليون بشكه در روز در نوامبر كاهش يافت كه پايينترين ميزان از ژانويه بود. اين دادهها نشان داد واردات آسيا از عربستان سعودي در نوامبر، به ميزان ۵۵۰ هزار بشكه در روز افزايش يافت اما واردات از روسيه، به ميزان ۴۵۰ هزار بشكه در روز كاهش يافت. تغيير موازنه از روسيه به نفع عربستان در بازار آسيا، با وجود افزايش قيمت فروش آرامكوي سعودي به مشتريان آسيايي روي داد. قيمت گريد نفتي «عرب لايت» آرامكو، ۹۰ سنت در هر بشكه افزايش يافت و ۲ دلار و ۲۰ سنت بالاتر از قيمت پايه منطقهاي عمان/دوبي براي نوامبر شد. با وجود افزايش قيمت فروش رسمي آرامكو براي نوامبر، نفت عربستان در آسيا، نسبت به ساير گريدهاي نفتي از جمله نفت اورال روسيه، رقابتيتر بود. نفت روسيه هم به دليل مسير حمل طولانيتر از بنادر روسيه در درياي بالتيك به مقصدهاي آسيايي، هزينههاي حمل بالاتري پيدا كرده است. اين هزينهها با تشديد تحريمها عليه نفتكشهاي ناوگان سايه، احتمالا افزايش خواهد يافت. انگليس، هفته گذشته، تحريمهاي بيشتري را عليه ۳۰ كشتي اعلام كرد و تعداد نفتكشهاي تحت تحريم را به ۷۳ كشتي رساند. نفت روسيه از زمان وضع تحريمهاي غرب عليه مسكو بر سر جنگ اوكراين در سال ۲۰۲۲، تا حدود زيادي، دو خريدار بزرگ در آسيا دارد كه شامل چين و هند هستند.
واردات نفت از روسيه به چين، از ۲.۱۹ ميليون بشكه در روز در اكتبر، به ۲.۰۴ ميليون بشكه در روز در نوامبر كاهش يافت و واردات به هند از ۱.۷۵ ميليون بشكه در روز، به ۱.۴۷ ميليون بشكه نزول كرد. چين در همين مدت، واردات نفت از عربستان سعودي را از ۱.۶۲ ميليون بشكه در روز، به ۱.۶۸ ميليون بشكه در روز افزايش داد و هند شاهد ورود ۷۷۰ هزار بشكه در روز نفت از عربستان بود كه در مقايسه با ۶۱۰ هزار بشكه در روز در اكتبر افزايش داشت. ساير صادركنندگان خاورميانهاي هم شاهد افزايش واردات نفت به چين در نوامبر بودند كه منعكسكننده قيمت رقابتي گريدهاي نفتي آنها در مقايسه با ساير گريدهايي مرتبط با نفت برنت مانند نفت غرب آفريقا بود. واردات نفت از عراق به چين از ۱.۲۱ ميليون بشكه در روز در اكتبر، به ۱.۵۳ ميليون بشكه افزايش يافت و واردات از عمان، از ۶۸۰ هزار بشكه در روز، به ۷۷۰ هزار بشكه افزايش يافت. دادههاي شركت LSEG نشان داد واردات نفت از امارات عربي متحده به هند، از ۳۶۰ هزار بشكه در روز، به ۵۱۰ هزار بشكه صعود كرد.چالش صادركنندگان خاورميانهاي، رقابتي نگه داشتن نفتشان در برابر ساير توليدكنندگان است تا سهم بازارشان را حفظ كرده و بازپس بگيرند. بر اساس گزارش رويترز، اين موضوع براي صادركنندگان نفت خاورميانه اهميت خاصي دارد زيرا تقاضاي آسيا براي نفت، در سال ۲۰۲۴، احتمالا نسبت به سال قبل، كمتر خواهد شد. واردات نفت به اين منطقه، در ۱۱ ماهه سال ۲۰۲۴، به ۲۶.۵۲ ميليون بشكه در روز رسيده كه ۳۷۰ هزار بشكه در روز كمتر از مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ بوده است.