اعتمادسازي در بورس!
صحبتهاي آقاي عبدالناصر همتي، وزير اقتصاد مبني بر اينكه دولت بر سهم بازار سرمايه در رشد اقتصادي بايد توجه كند، اثر مثبت بر بورس تهران گذاشت، چراكه اكثريت صنايع فعال در بازار، مولد ميباشند و ارتباط مستقيم رشد توليد بر متغيرهاي توليد ناخالص داخلي و توليد ناخالص ملي به عنوان معيار رشد اقتصادي كشور است.
صحبتهاي آقاي عبدالناصر همتي، وزير اقتصاد مبني بر اينكه دولت بر سهم بازار سرمايه در رشد اقتصادي بايد توجه كند، اثر مثبت بر بورس تهران گذاشت، چراكه اكثريت صنايع فعال در بازار، مولد ميباشند و ارتباط مستقيم رشد توليد بر متغيرهاي توليد ناخالص داخلي و توليد ناخالص ملي به عنوان معيار رشد اقتصادي كشور است. نكته مثبت اين صحبتها اين است كه اگر قرار باشد به توليد به عنوان مبناي اصلي رشد اقتصادي توجه شود پس بايد كيفيت توليد و فروش و بهبود شاخص فعاليت شركتهاي فعال در بورس از طرف دولت حمايت شود، بنابراين بايد از صادرات شركتهاي صادراتي و ارزآور كشور كه بخش اعظمي از آنها در بورس سهام تهران فعالند نيز حمايت شود.
همچنين جهت تثبيت نرخ ارز براي اثر مثبت آن بر سوددهي شركتهاي توليدي، بايد مديريت صحيح منابع ارزي كشور نيز نظارت شود. همچنين صحبتهاي ايشان در مورد برنامهريزي دولت براي هدايت منابع مالي به سمت بازار سرمايه و خطاب ايشان به فعالان بازار سرمايه جهت هدايت منابع به بازار سرمايه و اينكه تاكيد داشتهاند تا فضاي سفتهبازي را كمرنگ كنند، به اين معني است كه بازار سرمايه دوباره به هويت اصلي خود يعني بازار سرمايهگذاري برسد، بنابراين لازمه آن در وهله اول سود با كيفيت شركتها و به دنبال آن درصد بالاي سود تقسيمي به سهامداران ميباشد كه اگر سياستهاي دولت و بانك مركزي درست مديريت شود در اين جهت به بهبود صنايع فعال در بورس تهران كمك خواهد كرد. هر چه بيشتر اعتمادسازي و شفافيت مجدد براي سهامداران شكل بگيرد خود به خود شاهد ورود نقدينگيهاي با كيفيت به بازار سرمايه خواهيم بود. مشكل ديگر بحث كسري بودجه دولت است كه مدتهاست شاهد تامين اين كسري از بازار سرمايه بوديم اما با توجه به تاكيد آقاي همتي بر تامين مالي در زنجيره توليد نتيجه ميگيريم احتمال دارد صحبت ايشان اين معني را بدهد كه ديگر قرار نيست دولت تامين كسري بودجه را از محل بازار سرمايه ادامه دهد.
بازار سرمايه اين روزها از هر خبر مثبتي استقبال ميكند و اين ميتواند كمك به جبران زيان اكثريت سهامداران باشد اما طي ركود چند سال اخير بازار سرمايه، سهامداران علاوه بر اينكه زيان كردند به دليل تورم نيز ارزش پولشان را هم از دست دادند لذا فيالواقع انتظار بازدهي مثبت سهامداران از سرمايهگذاري در سهام شركتها در آينده ميرود كه ماندگار باشد و حال خوب بازار سرمايه را متداوم كند.
ديگر راهحل در جهت بهبود بازار سرمايه كاهش ريسك سياسي تنشها ميباشد كه بعد از هموارسازي با تصميم گشايش دامنه نوسان، تكليفش روشن خواهد شد. نكته ديگري كه آقاي همتي اشاره داشتند اين بود كه بانكها بايد از بنگاهداري خارج شوند و سال 1403 سال آخر بوده و از سال آينده همه بنگاهها با تفكيك از بانكها و ديگر نهادها و تجميع در يك هلدينگ از طريق عرضه در بورس واگذار خواهند شد.