پرواز دوباره بورس تهران
تالار شيشهاي معاملات مدتهاست تغيير مسير داده و شاخصها از كف قيمتي و عدد برخاستهاند و شرايط بهتري را تجربه ميكنند. اين مثبتها درحالي است كه سياستمداران وعده ترميم بيش از پيش بورس را دادهاند و اگر اين وعدهها به مرور عملي شود شاهد روزهاي طلايي بورس خواهيم بود و به همين زوديها زيانهاي گذشته سهامداران تبديل به سود خواهد شد.
تالار شيشهاي معاملات مدتهاست تغيير مسير داده و شاخصها از كف قيمتي و عدد برخاستهاند و شرايط بهتري را تجربه ميكنند. اين مثبتها درحالي است كه سياستمداران وعده ترميم بيش از پيش بورس را دادهاند و اگر اين وعدهها به مرور عملي شود شاهد روزهاي طلايي بورس خواهيم بود و به همين زوديها زيانهاي گذشته سهامداران تبديل به سود خواهد شد.
بازار سرمايه اكنون شرايط بسيار خوبي دارد و اغلب سهام موجود در بازار نيز ارزندگي بسيار كافي را دارند و سرمايهگذاري به موقع ميتواند در مقايسه با بازارهاي موازي سودآوري چند برابري داشته باشد. البته ممكن است طي هفتههاي آتي به واسطه نرخ دلار قيمت و سودسازي سهام رشد خوبي را تجربه كند.
درحال حاضر قيمت دلار نيمايي در محدوده 52 هزار و 500 توماني قرار دارد و هر روز شاهد جهش 100 تا 400 توماني اين نرخ ارز هستيم و اگر اين روند با سرعت بيشتري ادامه يابد و نرخ دلار به قيمت واقعي خود در اقتصاد و نرخ دلار بازار آزاد نزديك شود شاهد تحول عظيم در صنايع بورسي و سودسازي صنايع صادرات محور خواهيم بود.
قيمت دلار بازار آزاد در محدوده 71 هزار توماني قرار دارد و هر روز شاهد روند افزايشي بسيار آهسته اين نرخ در بازار هستيم. حال اگر قيمت دلار بازار آزاد همين روند را حفظ كند و از سوي ديگر قيمت دلار نيمايي صعودي باشد بازار سرمايه روزهاي طلايي را تجربه خواهد كرد.
بسياري از كارشناسان عقيده دارند كه اقتصاد كشور نياز به دلار تك نرخي دارد و تك نرخي شدن قيمت دلار ميتواند آينده بازار سرمايه و تمامي بازارهاي مالي را تضمين سازد و به نوعي شرايط بهتري را براي بازارهاي مالي رقم بزند.
يك نرخي شدن نرخ ارز تاثير بسزايي روي بازارهاي مالي خصوصا بورس دارد و ميتواند شرايط را تغيير دهد. از تاثيرات اين موضوع ميتوان به كاهش نوسانات ارزي، بهبود شفافيت اقتصادي، تاثير بر شركتهاي واردكننده و صادركننده، تورم و جذب سرمايهگذاريهاي خارجي اشاره كرد.
درباره كاهش نوسانات ارزي بايد گفت كه با تك نرخي شدن ارز، نوسانات كمتري در نرخ ارز وجود خواهد داشت كه ميتواند به ايجاد ثبات بيشتر در بازار بورس كمك كند. اين ثبات باعث ميشود كه شركتها بتوانند برنامهريزيهاي دقيقتري براي فعاليتهاي اقتصادي و سرمايهگذاريهاي خود انجام دهند.
دومين مولفه بهبود شفافيت اقتصادي است، تك نرخي شدن ارز ميتواند به افزايش شفافيت اقتصادي كمك كند، زيرا نرخ ارز رسمي و واقعي يكي شده و تفاوتهاي احتمالي بين اين دو نرخ از بين ميرود. اين امر باعث بهبود شرايط كلي سرمايهگذاري و جذب سرمايهگذاران خارجي خواهد شد. مساله بعدي تاثيرگذاري تك نرخي شدن ارز را ميتوان در تاثير بر شركتهاي واردكننده و صادركننده ديد. شركتهاي واردكننده ممكن است با هزينههاي بيشتري مواجه شوند اگر نرخ ارز رسمي بالاتر از نرخ قبلي تعيين شود. از سوي ديگر، شركتهاي صادركننده ممكن است با سود بيشتري مواجه شوند، زيرا توانستهاند محصولات خود را با نرخ بهتري به فروش برسانند. چهارمين مورد تاثير بر تورم كشور است. اگر تك نرخي شدن ارز منجر به افزايش ناگهاني نرخ ارز شود، ممكن است باعث افزايش تورم گردد كه بر قيمت سهام در بورس تاثيرگذار خواهد بود. اما در صورت مديريت صحيح، اين مساله ميتواند كنترل شود. آخرين مساله را نيز جذب سرمايهگذاريهاي خارجي دانست. ثبات و پيشبينيپذيري نرخ ارز ميتواند جذابيت بازار سرمايه را براي سرمايهگذاران خارجي افزايش دهد كه اين امر ميتواند به رشد بازار بورس كمك كند. بهطور كلي ميتوان گفت كه تك نرخي شدن نرخ ارز اقتصاد كشور را از يك رانت پنهان نجات ميدهد و در ميان مدت شرايط بهتري براي اقتصاد كشور رقم ميخورد. يكي از مشكلات اقتصاد كشور ما رانت و سوءاستفادههاي پنهان است كه با تك نرخي شدن قيمت ارز ميتوان جلوي اين مشكل را گرفت. زماني كه اقتصاد كشور ترميم يابد، بورس نيز در جايگاه آينه تمام نماي اقتصاد كشور نيز جاني دوباره خواهد گرفت و به يك بازار مولد و مقاوم در برابر تورم تبديل خواهد شد. درحال حاضر بازار سرمايه ارزندگي بسيار قابل توجهي دارد و اين p/e سهام بازار نيز در سطوح 4 الي 5 است؛ اما با يك توجه در ميان مدت ميتواند به محدوده 7 برسد و اين عدد رشد ادامهدار بازار سرمايه را تضمين ميكند و شرايط بهتري را براي اقتصاد كشور رقم خواهد زد.
بازار از دريچه معاملات
طي چهارمين روز كاري هفته يعني سه شنبه 13 آذر 1403، شاخص كل بورس تهران نسبت به معاملات روز گذشته 28 هزار و 951 واحد معادل 1.18 درصد رشد داشت و به محدوده 2 ميليون و 489 هزار واحدي رسيد. همچنین شاخص كل هم وزن نيز 9 هزار و 397 واحد معادل 1.19 درصد افزايش داشت و در سطح 796 هزار و 114 واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 230 واحد رشد را تجربه كرد و در تراز 24 هزار و 178 واحدي ماند. ارزش معاملات كل بورس نسبت به بازار روز گذشته با افت 67 درصدي همراه بود اما از سوي ديگر ارزش معاملات خرد رشد 41 درصدي را تجربه كرد و به بيش از 13 هزار ميليارد تومان رسيد. همچنين از ارزش معاملات اوراق بدهي 47 درصد كاسته شد تا اين شاخص به كمتر از 65 هزار ميليارد تومان برسد. در پايان معاملات چهارمين روز كاري هفته ارزش صفهاي فروش رشدي 125 درصدي داشت و به 917 ميليارد تومان رسيد و ارزش صفهاي خريد هم با كاهشي 46 درصدي 3.5 هزار ميليارد تومان به ثبت رسيد. حسن حسيننيا، كارشناس بازار سرمايه در صفحه شخصي خود نوشت: «بازار سرمايه روز سه شنبه با رشد ارزش معاملات و شاخصههاي قيمتي همراه بود؛ البته برخلاف روز دوشنبه سرانه خريد و فروش اشخاص حقيقي در محدوده ۵۱ ميليون تومان به همديگر نزديك بودند كه نشاندهنده دست به دست شدن سهام است. باتوجه به اينكه روز چهارشنبه آخرين روز كاري هفته اخير است، احتمالا تقابل بين خريداران و فروشندهها بيشتر خواهد شد و در ابتداي بازار حجم عرضه برتري نسبي نسبت به تقاضا خواهد داشت. تشكيل صفهاي فروش قابل توجه دور از ذهن است و همچنان اخبار مثبت در حوزه تجديد ارزيابي، خروج تدريجي از قيمتگذاري دستوري و نزديك شدن به مقطع زماني آغاز رسمي بازار توافقي ارز ميتوان درايور بازار باشد و خريداران را نسبت به هولد كردن سهام اقناع كند. در اين مقطع زماني صرفا ريسك سيستماتيك ميتواند به عنوان نااطميناني مطرح باشد و ريسك بنيادي خاصي مطرح نيست.»