روياي  15  ميليون  گردشگر  با  130  هواپيماي  فرسوده!
وزير گردشگري: مساله اصلي براي جذب گردشگر، زيرساختي و ايران‌هراسي است

روياي 15 ميليون گردشگر با 130 هواپيماي فرسوده!

۱۴۰۳/۰۹/۱۴ - ۰۰:۴۶:۴۰
|
کد خبر: ۳۲۷۳۰۶

بر اساس برنامه هفتم توسعه قرار است 15 ميليون گردشگر وارد كشور شود. آيا در ايران چنيني امكاناتي براي جذب این حجم توريست و گردشگر وجود دارد؟ اگر همين امروز توافقی صورت بگيرد و 15 ميليون گردشگر وارد كشور بشود اين گردشگرها از كدام ايرلاين‌ها، هتل‌ها، غذاخوري‌ها، سرويس بهداشتي‌ها و اتوبوس‌ها استفاده خواهند كرد؟ اينها بخشي از اظهارات فعالان بخش خصوصي است كه در نشست صبحانه كاري با وزير گردشگري مطرح شد.

تعادل |

بر اساس برنامه هفتم توسعه قرار است 15 ميليون گردشگر وارد كشور شود. آيا در ايران چنيني امكاناتي براي جذب این حجم توريست و گردشگر وجود دارد؟ اگر همين امروز توافقی صورت بگيرد و 15 ميليون گردشگر وارد كشور بشود اين گردشگرها از كدام ايرلاين‌ها، هتل‌ها، غذاخوري‌ها، سرويس بهداشتي‌ها و اتوبوس‌ها استفاده خواهند كرد؟ اينها بخشي از اظهارات فعالان بخش خصوصي است كه در نشست صبحانه كاري با وزير گردشگري مطرح شد. وزير گردشگري هم با تاييد صحبت‌هاي بخش خصوص با اعلام آماري تاكيد كرد با ۱۳۰ فروند هواپيما با ميانگين سني بالا، پاسخگويي به ۱۵ ميليون گردشگر امكان‌پذير نيست. از نگاه صالحي اميري، مساله اصلي براي جذب گردشگر، زيرساختي و موضوع بعدي ايران هراسي است كه به دليل تبليغات سوء توسط دشمنان اتفاق مي‌افتد. وزير كابينه دولت پزشكيان اولين برنامه براي توسعه گردشگري ايران را توسعه زيرساخت‌ها، تقويت ظرفيت‌هاي هواپيمايي و فعاليت شركت‌هاي هواپيمايي خارجي در ايران دانست و اولويت‌ها در اين بخش را «اعطاي توريست كارت به گردشگران خارجي براي تبديل منابع خود به ريال، رايزني با عربستان و عراق براي برگزاري جشن نوروز و جذب گردشگر، تمركز بر آسياي جنوب شرقی و در نهايت كشورهاي اروپايي» عنوان كرد. او در عين حال با تاكيد بر خروج دولت از تصديگري، از پارادايم شيفت گفتماني و تغيير استراتژي نسبت به شرايطي كه در آن قرار داريم، سخن گفت.

 

روياي 15 ميليون گردشگر

نشست صبحانه كاري فعالان اقتصادي با وزير ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در اتاق ايران برگزار شد. صمد حسن‌زاده، رييس اتاق ايران در اين نشست اعلام كرد: از ۴۰۰ رشته صنايع‌دستي شناخته شده در جهان، ۳۰۰ رشته آن در ايران ثبت شده و بعد از هند و چين، ايران در حوزه صنايع‌دستي سرآمد است؛ اما در حوزه صادرات صنايع‌دستي رتبه ايران ۳۱ اعلام مي‌شود كه با ظرفيت‌هاي موجود هماهنگ نيست.

حسن‌زاده با اشاره به اينكه حدود 2.5 ميليون نفر از هنر صنعت فرش ارتزاق مي‌كنند، گفت: فرش ايران قدمت تاريخي دارد و همواره ايران را با نام فرش مي‌شناختند؛ اما از اين بخش نيز نتوانستيم، بهره لازم را ببريم.

او به گردشگري سلامت اشاره كرد و افزود: ايران در بخش گردشگري سلامت نيز ظرفيت‌هاي بالايي دارد، هرچند به دليل برخي بي‌توجهي‌ها و بي‌دقتي‌ها از اين ظرفيت غافل هستيم. در همين شرايط تركيه توانسته با برنامه‌ريزي‌هاي دقيق در حوزه گردشگري سلامت رشد خوبي را تجربه كند.

در بخش ديگر اين نشست، احد عظيم زاده، رييس كميسيون گردشگري اتاق ايران، از وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع‌دستي درباره امكاناتي سوال كرد كه قرار است با تكيه‌بر اين امكانات، بر اساس برنامه هفتم پيشرفت 15 ميليون گردشگر وارد كشور شود و آيا در ايران چنيني امكاناتي براي جذب توريست و گردشگر وجود دارد؟

​او ادامه داد: اگر همين امروز توافق صورت بگيرد و 15 ميليون گردشگر وارد كشور بشود؛ اين گردشگرها از كدام ايرلاين‌ها، هتل‌ها، غذاخوري‌ها،سرويس بهداشتي‌ها و اتوبوس‌ها استفاده خواهند كرد؟ توريست امكانات مي‌خواهد و امروز بايد كار را شروع كنيم. اين كار با صلاحديد وزير ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع‌دستي ممكن است.

به گفته عظيم‌زاده اگر دولت بودجه نداشته باشد، چگونه مي‌توان زيرساخت ايجاد كرد؟ درخواست ما اين است كه براي گردشگري كشور دستورات ويژه صادر شود.

رييس كميسيون فرش، هنر و صنايع‌دستي اتاق ايران صحبت رييس اتاق را تاييد كرد و گفت: صادرات صنايع‌دستي در 7 سال گذشته 200 تا 300 ميليون دلار بوده كه نسبت به ظرفيت ايران عدد نازلي است. در حالي كه صادرات ويتنام، چين و هند بالاي يك ميليارد دلار است.

مرتضي حاجي آقاميري تصريح كرد: سه مقصد اصلي فرش و صنايع‌دستي ايراني، كشورهاي بريتانيا، امريكا و آلمان است. چهارمين مقصد فرش دستباف ايراني، امريكاست كه سال‌هاست ما را تحريم كرده است.

اين فعال اقتصادي با اشاره به اينكه فرش و صنايع‌دستي ايران به كشورهاي عراق، تركيه و امارت نيز صادر مي‌شود، گفت: بايد بازارهاي خود را توسعه بدهيم و به كشورهاي حاشيه خليج‌فارس نيز صادر كنيم.

آقاميري درباره آسيب‌شناسي صنايع‌دستي گفت: دولت به صنايع‌دستي نگاه خوبي ندارد و فراهم نبودن زيرساخت‌هاي تجارت، پيمان‌سپاري ارزي، بيمه فعالان صنايع‌دستي، نگاه نادرست به كسب‌وكار صنايع‌دستي باعث آسيب به اين حوزه شده است.

او تأكيد كرد: مساله فعالان صنايع‌دستي برندينگ و ماركتينگ و نپيوستن ايران به اف‌اي تي اف است.

شهاب علي‌عرب، نايب‌رييس كميسيون گردشگري اتاق ايران جذب گردشگر توسط كشورهاي همسايه ايران را مورد توجه قرار داد و گفت: در حوزه پذيرش گردشگر، سطح اختلاف ايران با ديگر كشورها حتي كشورهاي همسايه بالاست. براي تحقق برنامه هفتم و رسيدن به ۱۵ ميليون گردشگر بايد سياست‌هاي كلان را اصلاح كنيم. متأسفانه در بهار ۱۴۰۳ به نسبت بهار ۱۴۰۲ بالغ‌بر ۹۵ درصد ورودي گردشگر به ايران از عراق كاهش پيدا كرده است. اين اعداد بر اساس مركز آمار اعلام شده است.

در واكنش به اين آمار، وزير ميراث فرهنگي گفت: آمارها بايد دقيق و معتبر باشد. چنين اطلاعاتي درباره عراق در اختيار وزارتخانه قرار نگرفته است. امروز در مذاكراتي كه با طرف عراقي داشتيم روي رسيدن به ۵ ميليون گردشگر به توافق رسيديم. وزارتخانه به‌طور دقيق اطلاعات مربوط به ورودي‌ها و خروجي‌هاي گردشگران را مطالعه مي‌كند و چنين آماري به‌ويژه درباره گردشگران عراقي صحت ندارد.

 

دولت بايد از تصدي‌گري خارج شود

سيدرضا صالحي اميري وزير ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري از خروج دولت از تصدي‌گري اشاره كرد و گفت: ما در يك لوپ تكرار قرار گرفته‌ايم؛ اين تكرار براي ما و مردم آزاردهنده شده و نيازمند يك پارادايم شيفت گفتماني و تغيير استراتژي نسبت به شرايطي كه در آن قرار داريم، هستيم.

او ادامه داد: اولين تغيير نگرش اين است كه نسبت دولت و بخش خصوصي شفاف‌تر بيان شود. ما اين بحث را به‌تفصيل در گذشته داشته‌ايم. من معتقدم دولت بايد از تصدي‌گري خارج شود و در عمل اين رويه را تغيير بدهد. دولت اگر وارد عرصه تصدي‌گري نشود، سياستگذار خوبي خواهد بود و به وظيفه و نقش حمايت‌گري بازخواهد داشت. در ادامه به وظيفه اصلي خود يعني نظارت ادامه خواهد داد. در اين صورت دولت چابك خواهد بود وگرنه در مسير توسعه دچار انحرافي خواهد شد و الان در همان مسير هستيم.

وزير ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري اظهار كرد: تلاش زيادي شد تا مداخله دولت در حوزه خصوصي و در نهاد اتاق بازرگاني كمتر شود ولي هنوز تعريف شفافي ارائه نشده است.

او در ادامه به سه حوزه مرتبط با اين وزارتخانه يعني ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري اشاره كرد: ظرفيت بيش از يك‌ميليون اثر در كشور را داريم. اما فقط40 هزار اثر ثبت جهاني شدند و براي همين جز 10 كشور اول جهان هستيم. در غير اين صورت الان در جايگاه اول بوديم. 50 اثر آماده ثبت داريم.

اميري با اشاره به حوزه گردشگري گفت: در حوزه گردشگري اتاق ايران مي‌تواند به وزارت كمك كند. آماده امضا تفاهمنامه هستيم تا نقشه راه شفافي از بحث‌هاي عملياتي برسيم. گردشگري در ايران ظرفيت بالايي دارد اما الان حالش خوب نيست.

او اولين مساله حوزه گردشگري را ضعف زيرساخت‌ها اعلام كرد. سوال اصلي اين است كه در پايان برنامه هفتم توسعه، چطور 15 ميليون نفر گردشگر وارد ايران شوند اما با كدام زيرساخت؟ بايد اين پروژه‌ها به نتيجه برسد. 1430 هتل در كشور ثبت شده كه شرايط گردشگر ندارند. بايد اين موارد اصلاح شود.

وزير ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با بيان اينكه نيازمند استفاده از ظرفيت خدمات‌دهي بخش خصوصي در حوزه گردشگري هستيم، گفت: ما براي توسعه صنعت گردشگري، به ظرفيت‌هاي هواپيمايي بيشتر و فعاليت شركت‌هاي هواپيمايي خارجي در ايران نياز داريم؛ چرا كه با ۱۳۰ فروند هواپيما با ميانگين سني بالا، پاسخگويي به ۱۵ ميليون گردشگر امكان‌پذير نيست.

صالحي اميري، وضعيت ناوگان زميني كشور را نيز براي پاسخ دادن به نيازهاي موجود نامناسب دانست و افزود: امروز در حوزه گردشگري سلامت يك‌ميليون و ۲۰۰ هزار نفر گردشگر داريم كه بر اساس برنامه هفتم بايد به ۲ ميليون نفر برسد. اين مهم نيز زيرساخت‌هاي خاص خود را مي‌طلبد. مساله اصلي براي جذب گردشگر، زيرساختي است.

وزير ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، تنظيم نظام مالي در كشور به همت بانك‌ها و بانك مركزي را ضروري خواند و گفت: گردشگران خارجي به توريست كارت نياز دارند تا بتوانند منابع خود را بعد از تبديل به ريال به سهولت خرج كنند.

او ادامه داد: نوروز هدفي است كه در يونسكو هم ثبت شده است و در تلاشيم از اين ظرفيت براي جذب گردشگر استفاده كنيم. موضوع بعدي خليج‌فارس است. در اين حوزه در تلاشيم با عراق و عربستان رايزني‌هايي صورت بگيرد و سطح مبادلات گردشگران را تقويت كنيم. هدف سوم، آسياي جنوب شرقی است كه ظرفيت‌هاي بالايي دارد. در اين منطقه سهم ايران از چين ناچيز بوده و بايد گسترش پيدا كند. بايد متناسب با روابط بالاي اقتصادي با چين، روابط خود را از منظر گردشگري نيز افزايش بدهيم. تركيه، پاكستان، بنگلادش و در نهايت كشورهاي اروپايي نيز مورد نظر هستند. صالحي اميري يادآور شد: تا انتهاي برنامه هفتم توسعه بايد به هدف جذب ۱۵ ميليون گردشگر و فعاليت ۱۹۰۰ هتل در كشور دست پيدا كنيم.

او در بخشي ديگر گفت: موضوع بعدي صادرات است. در رابطه با صادرات، گمرك و موضوعات ارزي را تا حدودي حل كرديم اما مسير صادرات براي صنايع‌دستي باز نيست. بنابراين از اتاق‌هاي استاني مي‌خواهيم تا در اين رابطه كمك كنند. او ضربه غيرقابل‌جبران به صادرات فرش را ناشي از بي‌كفايتي دانست و گفت: مساله فرش، پيچيده و اساسي است و بايد اذعان داشت كه ۱۰ مشكل جدي در اين رابطه وجود دارد. تعيين تكليف ساختاري، اولين معضلي است كه بايد حل شود. بايد منسجم شويم و براي رسيدن به نقطه مشترك درباره فرش مذاكراتي را با وزارت صنعت، معدن و تجارت شروع كرديم و اميدواريم به نتيجه برسد.