تجارت با اوراسيا به ۵ ميليارد دلار رسيد

۱۴۰۳/۰۹/۱۴ - ۰۰:۵۰:۲۲
|
کد خبر: ۳۲۷۳۱۰

در سال اول اجراي توافقنامه اوراسيا از ۵ آبان ۹۸ تا ۵آبان ۹۹ در با افزايش ۸۲ درصدي صادرات مواجه شديم كه باعث گسترش تجارت با آنها شد.

در سال اول اجراي توافقنامه اوراسيا از ۵ آبان ۹۸ تا ۵آبان ۹۹ در با افزايش ۸۲ درصدي صادرات مواجه شديم كه باعث گسترش تجارت با آنها شد.

ميرهادي سيدي، مشاور امور بين‌الملل و توافق‌هاي تجاري سازمان توسعه تجارت ايران اظهار كرد: خوشبختانه در سال اول اجراي توافقنامه اوراسيا از 5 آبان 98 تا 5 آبان 99در اقلامي كه از اوراسيا امتياز گرفته بوديم، با افزايش 82 درصدي صادرات مواجه شديم كه باعث گسترش تجارت ايران با آن كشورها شد.

سيدي با بيان اينكه بخش نسبتا زيادي از تجارت جهان در دل توافق‌هاي تجاري انجام مي‌شود، گفت: بر اساس آمار سازمان جهاني تجارت (WTO) بيش از نصف صادرات جهان راهي كشوري مي‌شود كه كشور صادركننده قبلا با آن توافق تجاري منعقد كرده است. بخشي از كاركرد موافقتنامه‌هاي تجاري كاهش موانع تجارت از جمله تعرفه‌هاي گمركي و تسهيل امور گمركي و حمل و نقل و ساير موانع موجود در برابر تجارت مثل استانداردهاست تا بر اساس آن تجارت روان‌تر شكل بگيرد. وي افزود: براي بيش از نصف تجارت جهان قبلا يك جاده‌اي صاف شده كه نام اين جاده، موافقتنامه‌هاي تجاري يا اتحاديه‌هاي گمركي يا اتحاديه‌هاي اقتصادي است. در اين موافقتنامه‌ها دو يا چند كشور با عقد و اجراي موافقت‌نامه‎هايي مسير تجارت را براي خود هموار كرده و موانع را حتي‌المقدور حذف يا كاهش داده‌اند. ما اگر چنين جاده‌اي را در برابر تجارت خود باز نكنيم، نسبت به ميانگين جهاني وضعيت خوبي نخواهيم داشت و اين به شكل ضعف اقتصادي در كشور بروز خواهد كرد. سيدي يادآور شد: قرار براين بود كه موافقتنامه تجارت ترجيحي يك سال اجرايي شود و بعد از يك سال مذاكرات براي تبديل به موافقت‌نامه تجارت آزاد را آغاز كنيم. خوشبختانه در سال اول در اقلامي كه ما از اوراسيا امتياز گرفته بوديم، 82 درصد صادرات ايران افزايش پيدا كرد و باعث گسترش تجارت با آن كشورها شد. در حوزه واردات هم اگر افزايش داشتيم، چندان زياد نبود و لطمه و صدمه‌ يا شكايتي در اين سال‌ها از اجراي اين موافقتنامه گزارش نشده‌ است. بنابراين در سال‌هاي بعد نيز افزايش صادرات ادامه داشت، به نحوي كه صادرات ما در سال دوم نيز بيش از 40 درصد با افزايش مواجه بود.

سيدي با بيان اينكه مجموع تجارت ايران و 5 كشور اوراسيا قبل از اجراي موافقتنامه تجاري نزديك 2ميليارد دلار بود، اكنون تجارت ايران با اوراسيا نزديك به 5 ميليارد دلار رسيده كه نشان‌دهنده افزايش حجم تجارت است. برآيند بررسي‌هاي سال اول نشان داد كه اين موافقتنامه خيلي مثبت بوده است و همين امر باعث شد كه از 12 آبان 99 مذاكرات خود را با اتحاديه اقتصادي اوراسيا براي تبديل اين موافقتنامه به موافقتنامه تجارت آزاد آغاز كنيم. اين مذاكرات در مجموع بيش از 3 سال به طول انجاميد و سر انجام در 4 دي ماه سال 1402 در سن پترزبورگ نتايج مذاكرات در قالب موافقتنامه تجارت آزاد به امضا رسيد.

وي افزود: در موافقتنامه تجارت آزاد بيش از 87 درصد كالاها تحت پوشش موافقتنامه قرار گرفته و تعرفه گمركي اين كالاها با اجراي موافقتنامه به صفر مي‌رسد. انتظار داريم اجراي اين موافقتنامه بتواند تاثير بسيار زيادي در افزايش حجم تجارت بين دو طرف به‌جا بگذارد. اين مقام مسوول در سازمان توسعه تجارت گفت: تاكنون در كشور، موافقتنامه‌اي كه تعرفه گمركي بيش از 80 درصد اقلام را تحت پوشش قرار بدهد و به صفر برساند، نداشته‌ايم. وي افزود: اين موافقتنامه اگرچه يك توافق محسوب مي‌شود اما عملا ما با 5 كشور توافق كرده‌ايم و در واقع مي‌توان گفت 5 توافق تجارت آزاد با 5 كشور خواهيم داشت. بازار اوراسيا يك بازار بسيار بزرگ با بيش از 160 ميليون جمعيت و با نيازهاي بسيار گسترده وارداتي است و ما قطعا مي‌توانيم با اين كشورها به واسطه اين موافقتنامه تجارت خود را تسهيل كنيم. با اجرايي‌شدن توافقنامه تجارت آزاد اوراسيا، يك قدم موثر در جهت تسهيل تجارت با بخشي از جهان برمي‌داريم . سيدي تاكيد كرد: اكنون موافقتنامه‌ها در پارلمان‌هاي سه كشور روسيه، بلاروس و قرقيزستان به تصويب رسيده است. در ايران، ارمنستان و قزاقستان تصويب در مجالس ملي به پايان نرسيده است. موافقتنامه دوماه بعد از تصويب آخرين پارلمان، اجرايي خواهد شد. اميدواريم به زودي شاهد اجراي اين موافقتنامه و اثرات مثبت آن بر تجارت كشورمان باشيم.