چرا كشور ما دچار ناترازي انرژي شده است؟

۱۴۰۳/۰۹/۱۷ - ۰۱:۲۳:۵۱
|
کد خبر: ۳۲۷۳۹۹

عضو هيات‌مديره سنديكاي شركت‌هاي تاسيساتي و صنعتي ايران گفت: ناترازي انرژي ساليان سال است كه در كشور رخ داده و ما درگير آن شديم. متاسفانه دولتمردان ما طي اين سال‌ها به اين مقوله توجه اساسي نداشتند.

عضو هيات‌مديره سنديكاي شركت‌هاي تاسيساتي و صنعتي ايران گفت: ناترازي انرژي ساليان سال است كه در كشور رخ داده و ما درگير آن شديم. متاسفانه دولتمردان ما طي اين سال‌ها به اين مقوله توجه اساسي نداشتند. همچنين سرمايه‌گذاري در اسناد بالادستي به‌شدت پايين و رو به صفر بوده است. از سوي ديگر دولت‌ها با تصميات عجولانه و اتخاذ سياست‌هاي اشتباه به اين موضوع دامن زده‌اند.

مانا نصراللهي در گفت‌وگو با ايلنا، درباره درباره ناترازي انرژي در كشور اظهار داشت: ناترازي انرژي زماني اتفاق مي‌افتد كه عرضه و تقاضا با هم همخواني نداشته باشند. مصرف بيش از حدمعمول، نوسانات در توليد منابع انرژي به ويژه انرژي‌هاي تجديدپذير داشته باشيم و هركدام از اين عوامل باعث ايجاد مشكلات و بحران اقتصادي در كشور مي‌شود.

وي رشد تقاضا و افزايش جمعيت را از جمله دلايل اصلي ايجاد ناترازي انرژي عنون كرد و گفت: ما از يك سو رشد تقاضا داريم و از سوي ديگر منابع انرژي از جمله سوخت فسيلي مثل نفت و گاز محدود شده و استخراج مصرف آن نيز به دليل توسعه‌نيافتگي دچا ر اشكلاتي است.

عضو هيات‌مديره سنديكاي شركت‌هاي تاسيساتي و صنعتي ايران با بيان اينكه ‌عدم وجود سياست‌هاي موثر براي مديريت انرژي و توسعه زيرساخت‌ها باعث ايجاد اين ناترازي شده است، تصريح كرد: موضوع ديگر نوسانات قيمتي در بازار است، قيمت انرژي در دنيا تحت تاثير عوامل مختلفي از جمله عوامل سياسي و جنگ‌هاي منطقه‌اي قرار دارد كه خود در پروسه مصرف تاثيرگذار است.

وي كمبود انرژي، افزايش قيمت، مسائل زيست محيطي را از عمده پيامدهاي ناترازي انرژي عنوان كرد و افزود: مباحث مطرح شده تنها در ايران اتفاق نمي‌افتد بلكه در اكثر كشورها رخ مي‌دهد. به عنوان مثال با شروع جنگ اوكراين حتي آلمان كه جزو كشورهاي توسعه يافته بوده مجبور به استفاده از سوخت زغال سنگ شد اين در حالي است كه آلمان به موضوعات زيست محيطي بيشتر اهميت مي‌دهد يا اينكه ما در فصل زمستان مصرف مازوت داريم.

نصراللهي به راهكارهايي براي برون رفت از ناترازي انرژي اشاره كرد و افزود: اكنون راندمان توليد برق از پنل‌هاي خورشيدي در دنيا حدود ۳۶درصد است، بايد توسعه منابع تجديدپذير در اولويت اساسي مسوولان باشد با توجه به اينكه ما در كشور ۳۰۰ روز آفتابي و مناطقي همچون كوير لوت يا پتانسيل توليد انرژي بادي در استان سيستان و بلوچستان را براي توسعه تجديدپذيرها داريم اگر از اين موقعيت به موقع استفاده كرده بوديم اكنون اين امكان را داشتيم كه علاوه بر تامين برق مورد نياز كارخانجات برق مازاد را نيز صادر كنيم.

وي ادامه داد: مبحث ديگر بهينه‌سازي مصرف انرژي است نه اينكه تنها فرهنگ صرفه‌جويي را نهادينه كنيم بلكه بهينه و درست مصرف كردن را در جامعه پياده‌سازي كنيم. متاسفانه در كشور ما درست مصرف كردن جا نيفتاده است. همچنين موضوع ديگر متنوع‌سازي سبد سوخت و مديريت تقاضا است. به عنوان مثال كشور ژاپن با وجود اينكه در دنيا بهترين فناوري روز دنيا را دارد باز هم از بخاري نفتي استفاده مي‌كنند. آنها براين باورند كه در يك فصلي از سال مي‌شود از منابع ارزان استفاده كرد.

عضو هيات‌مديره سنديكاي شركت‌هاي تاسيساتي و صنعتي ايران همچنين گفت: در بحث ساخت و سازها بخشنامه‌هايي وجود دارد كه سازمان نظام مهندسي و ناظران بايد آن را در ساخت وسازها لحاظ كنند. واقعيت امر اين است كه ما در كشور مشكل قوانين نداريم چيزي كه در اين بين مسوولان از آن غافل شدند اجراي اين قوانين است كه متاسفانه روي كاغذ مانده است.

وي با اشاره به اينكه تاسيسات و تجهيزات جايگاه مهمي در مديريت مصرف انرژي و كاهش هدررفت انرژي دارند، گفت: بايد در استفاده از سيستم‌هاي سرمايشي و گرمايشي بهينه‌سازي انرژي لحاظ شود. بحث ديگر كاهش هدررفت انرژي است كه متاسفانه تاسيسات موجود در كشور ناكارآمد بوده به گونه‌اي كه عايق‌بندي و به‌كارگيري سيستم‌هاي قديمي باعث اتلاف و هدررفت انرژي مي‌شود؛ چراكه اين تاسيسات هيچ‌ وقت بروزرساني و بهينه نمي‌شوند و همكاري و اعمال تشويقي نيز از سوي مسوولان ديده نمي‌شود كه افراد بتواند از تاسيسات و فناوري روز استفاده كنند. نصراللهي يادآور شد: تاسيسات و تجهيزات جايگاه مهمي در مديريت مصرف انرژي و كاهش هدررفت انرژي دارد و بايد در استفاده از سيستم‌هاي سرمايشي و گرمايشي بهينه‌سازي انرژي لحاظ شود.

وي با تأكيد براينكه در استفاده از منابع تجديدپذير كوتاهي كرديم، اظهار داشت: اگر از اين منابع به موقع در كشور استفاده مي‌كرديم كشور دچار ناترازي انرژي نمي‌شد. از سوي ديگر توجه به تاسيسات فقط كاهش هدررفت انرژي و صرفه‌جويي اقتصادي نيست؛ بلكه روي كيفيت زندگي و محيط زيست نيز تاثير دارد.

عضو هيات‌مديره سنديكاي شركت‌هاي تاسيساتي و صنعتي ايران با تأكيد براينكه ناترازي انرژي موضوعي نيست كه يك‌باره در كشور اتفاق افتاده باشد، گفت: اين ناترازي ساليان سال است كه در كشور رخ داده و ما درگير آن شديم. متاسفانه دولتمردان ما طي اين سال‌ها به اين مقوله توجه اساسي نداشتند. همچنين سرمايه‌گذاري در اسناد بالادستي به‌شدت پايين و رو به صفر بوده است. از سوي ديگر دولت‌ها با تصميات عجولانه و اتخاذ سياست‌هاي اشتباه به اين موضوع دامن زده‌اند. ما مقررات و سياستي در كشور نداريم كه يك شركت براساس مقررات فعاليت‌هاي خود را پيش ببرد، بنابراين هميشه دچار چالش در اين زمينه هستيم.

وي تاكيد كرد: از جمله چالش‌ها اينكه زيرساخت مناسبي براي جذب سرمايه‌گذار داخلي و خارجي نداريم متاسفانه به حدي قوانين دست و پاگير در كشور وجود دارد كه اجازه نمي‌دهد سرمايه‌گذار واقعي ورود كند.