![حركت بازار سرمايه با توكنسازي به سمت ابزارهاي رمز دارايي حركت بازار سرمايه با توكنسازي به سمت ابزارهاي رمز دارايي](/files/fa/news/1403/9/18/64366_394.jpg)
حركت بازار سرمايه با توكنسازي به سمت ابزارهاي رمز دارايي
حجتاله صيدي که در رويداد ملي رمزآتي صحبت ميكرد، گفت: جهان قرن بيست و يكم با قرنهاي گذشته بسيار متفاوت است، تغييرات به سرعت اتفاق ميافتد و بشر از آن عقب ميافتد، يكي از اين پديدهها، دايرههاي بدون مركز است.
حجتاله صيدي که در رويداد ملي رمزآتي صحبت ميكرد، گفت: جهان قرن بيست و يكم با قرنهاي گذشته بسيار متفاوت است، تغييرات به سرعت اتفاق ميافتد و بشر از آن عقب ميافتد، يكي از اين پديدهها، دايرههاي بدون مركز است. اين پديده در تمام جوامع انساني ريشه دوانده است. در جهان سياست و روابط بينالملل جهان از يكقطبي، دو قطبي و حتي چند قطبي عبور كرده و به جهان پساقطبي رسيده است. به بياني ديگر، مركز قدرتمندي وجود ندارد بلكه تعداد بيشماري نقطه در تعامل و چالش با يكديگر هستند و جهان را اداره ميكنند.
او با بيان اينكه در جامع اجتماعي نيز حتي رفتار و نگاه انسان نيز تغيير كرده و فردگرايي و جمعگرايي با يكديگر تركيب شده، گفت: در عين اينكه افراد در سراسر جهان بزرگ كه در عين حال دهكده كوچكي هستند، نميدانيم در فضاي مجازي با چه كسي و در كجا تعامل ميكنيم، در واقع، هم فردگرايي و هم جمعگرايي داريم كه با گذشته متفاوت است. به بياني ديگر، دايرههاي بدون مركز گسترش يافته است.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاكيد بر اينكه در عرضه اقتصاد و بازارهاي مالي نيز با پديده بلاكچين در فناوري مالي روبرو هستيم، افزود: بانك مركزي به عنوان نهاد ناظر، ميبايست ميزان تطابق اين پديده با پول را مشخص كند.
او با اشاره به اينكه پول؛ به صورت كلاسيك سه نقش وسيله مبادله، واحد شمارش و ذخيره ارزش را دارد، گفت: هماكنون، بازرگانان و تجار در سراسر دنيا و نظامهاي تحريمي و غيرتحريمي از پول براي مبادلات خود بهره ميبرند. در حال حاضر، بريكس هم به به دنبال ارز واحد است، در اجلاس اخير نيز مباحثي در اين باره مطرح شد. به عبارت دقيقتر، بانك بريكس هم با اين هدف تشكيل شده كه بتوانند نقش دلار را در مبادلات خود كمرنگ كند اما اينكه چقدر ميتواند در اين مسير موفق عمل كند، بستگي به روشهاي اعمالي دارد.
صيدي با بيان اينكه در بازار سرمايه نيز بحث ذخيره ارزش بودن، دارايي و ابزار سرمايهگذاري مورد توجه قرار ميگيرد، گفت: در اين باره بايد اقدامات زيادي انجام شود. هر چند تاكنون فعاليتهايي در اين باره صورت گرفته، اما اين همايش فرصت خوبي براي تصميمگيري درست است.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار، با تاكيد بر اينكه بحث ارزشگذاري در دارايي پايه اهميت بسزايي دارد، توضيح داد: در بازارهاي اوراق بهادار در كشورهاي اسلامي، اين بحث از گذشته داراي اهميت بالايي بوده و از سال ۲۰۰۸ ميلادي در ساير بازارهاي جهان هم حائز اهميت شده است، بر اين اساس بسياري معتقدند در موضوع رمز دارايي، بايد پشتوانه شفافتر و روشنتري وجود داشته باشد، زيرا در بحران ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ يكي از مسائلي كه مورد توجه قرار گرفت اين بود كه اوراق درجه دوم يا اصطلاحا اوراق بنجل، دارايي را نمايندگي نميكنند به همين علت، ارزشگذاري به درستي انجام نشد و بسياري از نهادهاي سرمايهگذاري را با چالش روبرو كرد.
صيدي گفت: پديدههاي نو خود را به جامعه تحميل ميكنند، بدترين استراتژي ناديده گرفتن پديدهاي نو يا ممنوع كردن آن است، بايد در نظام حكمراني تكليف خود را با پديده نو مانند رمزارز مشخص كنيم.
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بايد مشخص شود رمزارز چه نوع پولي است تا بانك مركزي بتواند قوانين متناسب را تعيين كند.
به گفته صيدي، با رمزارزها، علاوه بر نگاه پولي، بايد با نگاه دارايي و اوراق مالي نيز مواجه شد، چنانكه در حوزه نظري و تئوريك بحثهاي زيادي در اين باره مطرح است.
او با اشاره به اينكه بر اساس قانون بازار اوراق بهادار (مصوب اول آذر ۱۳۸۴)، بايد اوراق بهادارسازي دارايي انجام شود، توضيح داد: ارزشگذاري در فناوري بلاكچين و تعيين آن بسيار مهم است، برخي اعتقاد دارند رمز ارز اصلا دارايي نيست، اما امروز رمز ارز خود را به عنوان دارايي تحميل كرده است، اما نكته مهمي كه مطرح ميشود اين است كه زنجيره ايجاد شده كه مبتني بر منطبق رياضي است و رمرز ارز بر پايه آن ايجاد ميشود، چقدر قابل ارزشگذاري است تا بتوان اوراق آن را در بازار ارزشگذاري كرد. طبعا براي اين مساله بايد صندوق تعريف و مجوزهاي لازم داده شود تا صندوقها در رمز ارز و رمز دارايي حضور داشته باشند كه در اين ميان، شروع اين موضوع با توكنسازي خواهد بود كه روش درستتري است. به بياني ديگر، دارايي وجود دارد و ارزش دارد، فقط بايد توكنايز شود و كم كم به سمت ابزارهاي رمز دارايي برويم.
صيدي در پايان با تاكيد براينكه مرز نگاه پولي و نگاه دارايي در رمزارز بسيار باريك بوده و بايد با نگاه جامع به اين فناوري نگاه كرد، گفت: متخصصان پولي و مالي با كمك سازمان بورس و بانك مركزي بايد اين مساله را مديريت كنند.