نقشآفريني «اوپكي» از جنس گاز
بيستوششمين اجلاس وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز (جيئيسياف) به رياست وزير نفت جمهوري اسلامي ايران برگزارشد.
بيستوششمين اجلاس وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز (جيئيسياف) به رياست وزير نفت جمهوري اسلامي ايران برگزارشد.
به گزارش خبرنگار «تعادل»، بيستوششمين اجلاس وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز (جيئيسياف) صبح ديروز (يكشنبه، ۱۸ آذر) به رياست محسن پاكنژاد برگزار شد، اين نشست در دو نوبت كه نوبت اول آن با حضور خبرنگاران و شامل مراسم افتتاحيه، سخنراني رييس و دبيركل مجمع و وزراي شركتكننده است و در نوبت دوم، نشست پشت درهاي بسته بود كه وزرا موضوعاتي را بهصورت قطعنامه مصوب كردند.
بيستوششمين اجلاس وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز، چهارمين ميزباني ايران از وزراي نفت و انرژي عضو اين مجمع است كه در روزهاي ۱۶ تا ۱۸ آذر در تهران برگزار خواهد شد. روز جمعه (۱۶ آذر) اجلاس فوقالعاده هيات اجرايي برگزار شد. روز شنبه نيز افزون بر بازديد شركتكنندگان اين مجمع از تواناييهاي صنعت نفت ايران در پژوهشگاه صنعت نفت، ملاقاتهاي دوجانبه وزرا با يكديگر و مقامهاي جمهوري اسلامي ايران برنامهريزي و عصر روز شنبه نيز گزارش چشمانداز جهاني، گزارش كوتاهمدت بازار گاز و سالنامه آماري اين مجمع به اعضا و خبرنگاران ارايه شد.
مجمع كشورهاي صادركننده گاز ۱۲ عضو اصلي و هشت عضو ناظر دارد. ايران، روسيه، قطر، الجزاير، بوليوي، مصر، گينه استوايي، ليبي، نيجريه، ترينيدادوتوباگو، امارات متحده عربي و ونزوئلا اعضاي اصلي و كشورهاي آنگولا، جمهوري آذربايجان، عراق، مالزي، موريتاني، موزامبيك، پرو و سنگال نيز اعضاي ناظر اين مجمع را تشكيل ميدهند.
۷۰ درصد ذخاير گاز، ۴۰ درصد توليد، ۴۷ درصد صادرات گاز از طريق خط لوله و ۵۱ درصد از صادرات الانجي در اختيار اعضاي اين مجمع قرار دارد.
دبيركل مجمع كشورهاي صادركننده گاز (جيئيسياف) با اعلام اينكه از زمان تشكيل اين مجمع شاهد افزايش ۷۰ درصدي تقاضاي گاز طبيعي بوديم، گفت: مجمع كشورهاي صادركننده گاز دنبال تضمين آينده پررونق براي گاز طبيعي است.
محمد حامل در آيين افتتاح بيستوششمين نشست وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز در تهران، ضمن خوشامدگويي به حضار اظهار كرد: در شهر تهران در سال ۲۰۰۱ اين مجمع به عنوان بستر جهاني براي همكاري در حوزه گاز طبيعي تشكيل شد و اكنون شاهد روح همكاري و همبستگي بين اعضاي مجمع هستيم.
وي با بيان اينكه مجمع كشورهاي صادركننده گاز به دنبال تضمين يك آينده پررونق براي گاز طبيعي است، در عين حالي كه خود را با چشمانداز متغير جهاني متناسبسازي ميكند، گفت: از زمان شكلگيري مجمع، شاهد افزايش چشمگير ۷۰ درصدي تقاضاي گاز طبيعي بوديم. اين درحالي است كه با وجود همهگيري ويروس كرونا، در مقابل تحولات اقتصادي و بحرانهاي ژئوپليتيك از خود تابآوري نشان داده است. دبيركل مجمع كشورهاي صادركننده گاز با اشاره به اينكه مصرف گاز طبيعي در سال ۲۰۲۳ به مقدار بيسابقهاي افزايش يافته است؛ تصريح كرد: مجمع كشورهاي صادركننده گاز پيش بيني ميكند مصرف گاز طبيعي تا سال ۲۰۵۰ افزايش ۳۴ درصدي داشته باشد.
حامل با بيان اينكه اهميت گاز طبيعي به عنوان يك منبع انرژي پاك، در دسترس، قابل اعتماد و انعطافپذير هرگز تا اين اندازه عيان نبوده است، افزود: مجمع همسو با ماموريت خود براي معرفي گاز طبيعي به عنوان پيشران انرژي و امنيت غذايي و بخشي از راهكار تحقق اهداف توسعه پايدار راسخ باقي مانده است. وي ادامه داد: مجمع كشورهاي صادركننده گاز همسو با بيانيه دوحه، همچنين بيانيه الجزاير، طي ششمين و هفتمين نشست سران، تعاملات خود را افزايش داده، اعضاي جديد جذب كرده و مشاركتهايي در زمينه گفتوگو با كشورهاي مصرفكننده و سازمانهاي بينالمللي ايجاد كرده است.
افزايش ظرفيت توليد نفت ايران بدون نگاه به آينده سياسي امريكا
وزير نفت با بيان اينكه افزايش ظرفيت توليد نفت ايران هيچ ارتباطي به ايجاد محدوديتها و افزايش آن ندارد، گفت: بالا رفتن ظرفيت توليد نفت يك اولويت در وزارت نفت دولت چهاردهم است. محسن پاكنژاد در حاشيه برگزاري بيستوششمين نشست وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز در جمع خبرنگاران با اشاره به اينكه اعضاي اين مجمع از روز جمعه در تهران حضور يافتند و نشستهاي كارشناسي در حد هياتهاي اجرايي برگزار شد، اظهار كرد: روز شنبه هم هياتهاي حاضر براي شركت در اين نشست از پژوهشگاه صنعت نفت بازديد كردند و از نزديك با تواناييها و قابليتهاي صنعت نفت و گاز ايران آشنا شدند.
وي با تأكيد بر اينكه توانايي ايران در صنعت نفت راهي براي رفتن به سمت صادرات فني و مهندسي است، گفت: در اين نشست در خصوص مصوبات هياتهاي اجراي در نشست روزهاي گذشته كه تا ديروقت ادامه داشت، تصميمگيري و جمعبندي ميشود.
وزير نفت با بيان اينكه اعضاي مجمع كشورهاي صادركننده گاز، كشورهايي هستند كه بخش عمدهاي از ذخاير اثباتشده گاز دنيا را در اختيار دارند و بخش مهمي از تجارت گاز هم در اختيار اين كشورهاست، افزود: تصميمهاي كشورهايي مانند روسيه، قطر و قبل از همه ايران به عنوان دومين دارنده ذخاير گازي دنيا در كنار كشورهايي كه به عنوان عضو اصلي و عضو ناظر حضور دارند قطعاً در عرصه بينالمللي و تجارت گاز تأثيرگذار است.
پاكنژاد با تأكيد بر اينكه تا پيش از اين از مجمع كشورهاي صادركننده گاز به عنوان اوپك گازي ياد ميشد، ادامه داد: در واقع مجمع كشورهاي صادركننده گاز، همان نقشي را كه اجلاس اوپك در تنظيم تأمين نفت خام در دنيا دارد ميتواند در حوزه گاز داشته باشد.
وي با اشاره به اينكه از ۱۲ عضو اصلي تعدادي از وزراي نفت و انرژي كشورها در بيستوششمين نشست وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز شركت و نظرات خود را در نشست صبح اعلام كردند، افزود: در تمام موارد به اين موضوع اشاره شد كه گاز به عنوان يك حامل انرژي بسيار مهم تا سالهاي آينده در حوزه انرژي در دنيا نقشآفريني خواهد كرد. وزير نفت تأكيد كرد: اين تصور كه انرژيهاي فسيلي در كوتاهمدت نقش خود را در تأمين انرژي از دست خواهند داد، دور از انتظار است. اين جمعبنديها موثر است و در ادامه اين نشست مصوبات جمعبنديشده را به نتيجه ميرسانيم.
پاكنژاد با اشاره به اينكه در نشست بعدازظهر مباحثي مطرح ميشود كه يكي از آنها بحث چگونگي تمديد مدت حضور دبيركل مجمع است، افزود: طبق اساسنامه، دبيركل ميتواند دو دوره دو ساله در اين جايگاه حضور داشته باشد، اما در اجلاس قبل كه در مصر برگزار شد، پيشنهاد دو دوره سه ساله براي دبيركل مطرح شد كه بايد درباره آن تصميم بگيريم، البته اين موضوع در ادامه نشست چالشي و جدي خواهد بود. وي ادامه داد: بقيه موارد كه ادامه نشست مطرح خواهد شد به موضوعات داخلي، دبيرخانه جيئيسياف، بودجهاي كه مدنظر است و سهمي كه كشورهاي عضو براي اداره اين دبيرخانه بايد پرداخت كنند، مربوط ميشود.
وزير نفت در پاسخ به اين پرسش كه با در اختيار داشتن سهمي ۲ درصدي كشورمان از تجارت جهاني گاز آيا اميدي به تبديل شدن به قطب گازي در آينده داريد يا خير، اظهار كرد: ما هميشه به اميد زنده هستيم. آنچه مسلم است اينكه ما اميد واقعبينانه به اين موضوع داريم و در اين زمينه نيز تلاش خواهيم كرد.
اعضاي جيئيسياف اقدامهاي رژيم صهيونيستي عليه ايران را محكوم كردند
معاون امور بينالملل و بازرگاني وزارت نفت با اشاره به اينكه تمام اعضاي مجمع كشورهاي صادركننده گاز بر محكوميت حملات رژيم صهيونيستي عليه جمهوري اسلامي ايران تأكيد دارند، گفت: در اين نشست به شكل مناسبي به اين موضوع پرداخته شد.
سيد عليمحمد موسوي در حاشيه برگزاري بيستوششمين نشست وزارتي كشورهاي صادركننده گاز (جيئيسياف) در تهران با بيان اينكه اعضاي اين مجمع، بيشتر به طرح مباحث مربوط به توسعه همكاريها در حوزه صنعت گاز تمايل دارند، اظهار كرد: با وجود اين، ميان اعضاي مجمع در محكوميت حملات رژيم صهيونيستي عليه جمهوري اسلامي ايران اتفاقنظر وجود دارد.
وي با اشاره به تأكيد اعضاي مجمع بر تقويت همكاريها در حوزه صنعت گاز گفت: با توجه به اينكه اين نشست بعد از اجلاس كاپ ۲۹ برگزار شد، در سخنراني نمايندگان كشورهاي عضو، بيشتر به مباحث مربوط به انرژي پاك و استفاده از فناوريها پرداخته شد، همچنين ايجاد هماهنگي در مواضع كشورهاي عضو در مورد اين موضوع تأكيد شد.
افزايش سهم جيئيسياف
در سبد انرژي جهان
نماينده ايران در هيات عامل اوپك سهم مجمع كشورهاي صادركننده گاز (جيئيسياف) در سبد انرژي جهان را رو به افزايش دانست و گفت: آينده درخشاني براي اين سوخت پيشبيني ميشود.
افشين جوان در حاشيه بيستوششمين نشست وزارتي مجمع كشورهاي صادركننده گاز در جمع خبرنگاران با اشاره به همكاري كشورهاي عضو مجمع كشورهاي صادركننده گاز با يكديگر اظهار كرد: ايران و روسيه در اين چارچوب همكاريهايي در زمينههاي تحقيقاتي و پروژهاي دارند كه در حال پيشرفت است.
وي از گاز به عنوان پلي بين جهان سنتي و جديد ياد كرد و با بيان اينكه اين سوخت نقش مهمي در سبد انرژي جهان دارد، اظهار كرد: كشورهاي عضو مجمع كشورهاي صادركننده گاز ۷۰ درصد ذخاير گاز، ۴۰ درصد توليد، ۴۷ درصد صادرات گاز از طريق خط لوله و ۵۱ درصد از صادرات الانجي را در اختيار دارند.
نماينده ملي ايران در اوپك با يادآوري اينكه جيئيسياف از سال ۲۰۰۹ تا هماكنون درحال پيشرفت است، افزود: سهم جيئيسياف در سبد انرژي بهويژه در بخش سوختهاي فسيلي رو به افزايش است و آينده بسيار درخشاني براي گاز طبيعي پيشبيني ميشود.
جوان به حضور هياتهاي عالرتبه براي شركت در نشست تهران اشاره كرد و با بيان اينكه اين حضور در سطح وزيران و معاونان پيام مهمي دارد، افزود: نشستهاي جيئيسياف هر سال بلوغ بيشتري مييابد و همكاري بين كشورها اين مجمع مستحكمتر ميشود.
وي ابراز اميدواري كرد با پيوستن اعضاي جديد به مجمع كشورهاي صادركننده گاز اين مجمع محكمتر به راه خود ادامه دهد.