افت شديد بورسهاي ايران حتي با دلار جهانگيري
فدراسيون بورسهاي جهان در تازهترين گزارش خود ارزش بازار، ارزش معاملات و تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي جهان را طي ۱۰ ماه سال جاري يعني از ابتداي سال تا پايان اكتبر ۲۰۲۴ بررسي كرده است.
صداي بورس| فدراسيون بورسهاي جهان در تازهترين گزارش خود ارزش بازار، ارزش معاملات و تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي جهان را طي ۱۰ ماه سال جاري يعني از ابتداي سال تا پايان اكتبر ۲۰۲۴ بررسي كرده است.
فدراسيون بورسهاي جهان درواقع وظيفه سازماندهي و ارتباط بين بازارهاي بورس و سهام در كشورهاي مختلف را بر عهده دارد. در جديدترين گزارش اين فدراسيون، آمارها درمورد بورس تهران و فرابورس ايران شرايط خوبي را نشان نميدهند. طبق آخرين گزارش فدراسيون بورسهاي جهان (WFE) ارزش بازار تمام بورسهاي پذيرفته شده در اين فدراسيون تا پايان اكتبر ۲۰۲۴ بيش از ۱۲۰ هزار ميليارد دلار و تعداد شركتهاي پذيرفته شده در (WFE) نيز برابر با ۵۰ هزار و ۵۹۷ است. اين آمار در شرايطي است كه در اكتبر افزايش بازده اوراق بدهي دولتي موجب عقبنشيني بورس شد، نرخ تورم همچنان بالا ماند و تنشهاي ژئوپليتيك در خاورميانه، اوكراين و تايوان تشديد پيدا كردند و معاملات در بورسهاي جهان را تحت تاثير خود قرار دادند. همچنين مواردي همچون بسته حمايتي جديد چين و برنامه كاهش نرخ بهره بالاتر از حد انتظار از طرف فدرال رزرو هم تاثيرات زيادي روي بورسها داشتند.
منطقه Americas به عنوان بزرگترين منطقه بورسي جهان از لحاظ ارزش بازار تغييرات مهمي داشت. ارزش بازار اين منطقه در اكتبر به بيش از ۶۳ هزار ميليارد دلار رسيد كه رشدي ۳۳ درصدي نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشت. همچنين ارزش معاملات ماهانه در اين منطقه با رشدي ۰.۸ درصدي نسبت به ابتداي سال از مرز ۶ هزار و ۵۶۹ ميليارد دلار رسيد. تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي اين منطقه اما از اكتبر ۲۰۲۳ تا اكتبر سال جاري ۲.۳ درصد افت داشت. در جدول زير خلاصه آمار اين منطقه ارايه شده است.
ارزش معاملات منطقه Americas (امريكاي شمالي، مركزي و جنوبي) با رشد ۰.۸ درصدي عملكرد مناسبي براي بزرگترين منطقه بورسي جهان نيست. طبق آمار بورس ليما و كاستاريكا بيشترين رشد ارزش معاملات را داشتند كه با نگاهي به ميزان ارزش معاملات آنها اندك بودن مقدار پولي و كوچك بودن اين بورسها نسبت به ساير بورسها مشخص است. بورس نيويورك و بورس نزدك در اين منطقه هم رشد ۳ درصدي نسبت به ژانويه ۲۰۲۴ داشتند. در مقابل هم بورس MIAX كه زيرنظر هلدينگ بينالمللي ميامي فعاليت ميكند و بورس cboe به ترتيب افتهاي ۱۸ و ۷ درصدي در ارزش معاملات داشتند. در جدول زير خلاصه ارزش معاملات برخي از بورسهاي اين منطقه ارايه شده است.
منطقه آخر فدراسيون بورسهاي جهان، EMEA (اروپا، خاورميانه و آفريقا) است كه حال چندان خوبي ندارد و براي ايران اهميت بيشتري دارد. ارزش بازار كل منطقه EMEA نسبت به اكتبر سال گذشته رشدي ۰.۶ درصدي داشته و تا پايان اكتبر ۲۰۲۴ به بيش از ۲۰ هزار و ۳۲۰ ميليارد دلار رسيده است. ارزش معاملات و شركتهاي بورسي اين منطقه اما با اقبال روبرو نبودند و به ترتيب افت ۷.۳ و ۹ درصدي را براي خود ثبت كردند. در جدول زير خلاصه آمار اين منطقه ارايه شده است.
بورس تهران و فرابورس ايران كه در اين منطقه هستند، عملكرد مناسبي از خود نشان ندادند. فرابورس ايران كه در دو ماه گذشته به دلايل نامعلومي در اين ليست نبود، تا پايان اكتبر امسال ارزش معاملاتي حدود ۴ ميليارد و ۶۷۷ ميليون دلاري داشته كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته، نشاندهنده افت ۵۸ درصدي است. بورس تهران هم با افت ۴۷ درصدي ارزش معاملات نسبت به اكتبر ۲۰۲۳ آيينهاي از وضعيت نامساعد بازار سهام ايران بود. ارزش بازار بورس تهران و فرابورس ايران هم كاهش ۹.۲ و ۱۷.۲ درصدي داشتند. تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورس تهران و فرابورس هم به ترتيب برابر با ۳۸۷ و ۲۰۱ است كه رشد ۰.۸ و ۶.۳ درصدي داشتهاند. آمار منتشر شده از فرابورس و بورس تهران در گزارش فدراسيون بورسهاي جهاني نشان از اين دارد كه شرايط بورسهاي ما از اين گزارش هم بدتر است چون آمار در اين گزارش با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ توماني محاسبه شده در حالي كه دلار در حال حاضر نزديك به ۷۰ هزار تومان است. منطقه APAC (آسيا و اقيانوسيه) با ارزش بازاري بيش از ۳۷ هزار و ۴۷۲ ميليارد دلار رشدي ۱۹.۴ درصدي را در عملكرد سالانه نسبت به اكتبر ۲۰۲۳ ثبت كرده است. ارزش معاملات ماهانه اين منطقه نسبت به دوره مشابه سال گذشته هم رشدي ۷۶ درصدي را تجربه كرده است كه نشاندهنده عملكرد بهتر بورسهاي اين منطقه نسبت به دو منطقه ديگر است. همچنين تعداد شركتهاي پذيرفته شده در بورسهاي اين منطقه هم رشدي ۱.۴ درصدي داشته و در حال حاضر تعداد شركتهاي بورسي اين منطقه معادل ۳۲ هزار و ۵۵۸ است. در جدول خلاصه آمارهاي اين منطقه ارايه شده است. بورسهاي باكو و شنژن برندگان اين منطقه از لحاظ ارزش معاملات هستند كه به ترتيب ۶۵۰ و ۱۴۵ درصد رشد ارزش معاملات را براي خود ثبت كردند. بورسهاي ژاپن و شانگهاي هم به عنوان بورسهاي شناخته شده و مهم اين منطقه رشدهاي ۳ و ۹۹ درصدي را از آن خود كردند. بازندگان اين منطقه هم بورس بنگلادش با ۵۵ درصد و بورس كره جنوبي با ۲۷ درصد افت بودند. در جدول خلاصه ارزش معاملات برخي از بورسهاي اين منطقه ارايه شده است.