مقصر افت توليد و فروش شركتها
طي آبانماه سال ۱۴۰۳، شاخص توليد و فروش شركتهاي صنعتي بورسي نسبت به ماه قبل به ترتيب با كاهش ۵.۳ درصدي و ۴.۷ درصدي مواجه شده است. شاخص توليد و فروش رشته فعاليت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل كاهش 16.2و 14.3 درصدي داشته است، همچنين نسبت به ماه قبل شاخص توليد و فروش كاهش 22.4 و 13.3 درصدي داشتهاند.
تعادل|
طي آبانماه سال ۱۴۰۳، شاخص توليد و فروش شركتهاي صنعتي بورسي نسبت به ماه قبل به ترتيب با كاهش ۵.۳ درصدي و ۴.۷ درصدي مواجه شده است. شاخص توليد و فروش رشته فعاليت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل كاهش 16.2و 14.3 درصدي داشته است، همچنين نسبت به ماه قبل شاخص توليد و فروش كاهش 22.4 و 13.3 درصدي داشتهاند. ارزيابيها نشان ميدهد، رشتهفعاليتهاي «تجهيزات برقي»، «غذايي و آشاميدني به جز قند و شكر» و «لاستيك و پلاستيك» بيشترين سهم را در افزايش شاخص توليد و رشتهفعاليتهاي «خودرو و قطعات»، «محصولات فلزي به جز ماشين آلات و تجهيزات» و «دارو» بيشترين سهم را در كاهش شاخص توليد داشتهاند.
وضعيت توليد در آبان ماه
دفتر مطالعات اقتصادي مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي با عنوان «پايش بخش حقيقي اقتصاد ايران در آبانماه سال ۱۴۰۳، بخش صنعت و معدن» آورده است كه تحليل روند رشد بخش صنعت از جنبههاي مختلف، عاملي كليدي در تحليلهاي خُرد و كلان اقتصادي و يكي از اركان تصميمگيري در حوزه اقتصاد است. شاخص توليد بخش صنعت بهدليل تأثير نوسانات سطح فعاليت صنعت بر بخشهاي ديگر اقتصاد، به عنوان يك شاخص مهم اقتصادي كوتاهمدت مورد استفاده قرار ميگيرد.» اين مركز بهصورت ماهيانه شاخص توليد، فروش و قيمت شركتهاي بورسي را محاسبه ميكند. اهميت اين شاخص بهروز، براي اقتصاد ايران كه تحولات زيادي دارد؛ بيشتر خواهد بود. زيرا بازخورد شوكهاي وارده به اقتصاد ايران و واكنشهاي سياستگذاران بايد در تواتر كمتر از فصل مورد رصد قرار گيرد؛ اين درحالي است كه آمار رسمي بخش حقيقي بهصورت فصلي و با تأخير ارايه ميشود. طي آبانماه سال ۱۴۰۳، شاخص توليد شركتهاي صنعتي بورسي نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزايش ۳.۵ درصدي و نسبت به ماه قبل با كاهش ۵.۳ درصدي مواجه شده است. در اين ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، از بين ۱۵ رشتهفعاليت صنعتي بورسي ۱۰ رشتهفعاليت افزايش در شاخص توليد و ۵ رشتهفعاليت كاهش در شاخص توليد را تجربه كردهاند. رشتهفعاليتهاي «تجهيزات برقي»، «غذايي و آشاميدني به جز قند و شكر» و «لاستيك و پلاستيك» بيشترين سهم را در افزايش شاخص توليد و رشتهفعاليتهاي «خودرو و قطعات»، «محصولات فلزي به جز ماشين آلات و تجهيزات» و «دارو» بيشترين سهم را در كاهش شاخص توليد داشتهاند. همچنين طي آبانماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، رشتهفعاليتهاي «تجهيزات برقي»، «لاستيك و پلاستيك» و «ساير كاني غير فلزي» بيشترين سهم در افزايش شاخص توليد و رشتهفعاليتهاي «خودرو و قطعات»، «كاشي و سراميك» و «شيميايي به جز دارو» بيشترين سهم در كاهش شاخص توليد را داشتهاند. بر اساس يافتههاي اين گزارش، شاخص توليد شركتهاي معدني بورسي نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزايش ۰.۱ درصدي و نسبت به ماه قبل با كاهش ۸.۹ درصدي مواجه شده است.
كاهش فروش نسبت به مهر ماه
اين گزارش توضيح ميدهد، طي آبانماه سال ۱۴۰۳، شاخص فروش شركتهاي صنعتي بورسي نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزايش ۷.۴ درصدي و نسبت به ماه قبل با كاهش ۴.۷ درصدي مواجه شده است. در اين ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۱۱ رشتهفعاليت افزايش در شاخص فروش و ۴ رشتهفعاليت كاهش در شاخص فروش داشتهاند. رشتهفعاليتهاي «تجهيزات برقي»، «كاشي و سراميك» و «شيميايي به جز دارو» بيشترين سهم را در افزايش شاخص فروش و رشتهفعاليتهاي «لاستيك و پلاستيك»، «خودرو و قطعات» و «دارو» بيشترين سهم را در كاهش شاخص فروش داشتهاند. همچنين در اين ماه نسبت به ماه قبل، بيشترين سهم در افزايش شاخص فروش متعلق به رشتهفعاليتهاي «كاشي و سراميك»، «تجهيزات برقي»، «محصولات فلزي به جز ماشينآلات و تجهيزات» و بيشترين سهم در كاهش شاخص فروش متعلق به رشتهفعاليتهاي «لاستيك و پلاستيك»، «خودرو و قطعات» و «ساير كاني غير فلزي» بوده است. بر اين اساس، شاخص فروش شركتهاي معدني بورسي نسبت به ماه مشابه سال قبل با كاهش ۱۳ درصدي و نسبت به ماه قبل با كاهش ۱۸.۹ درصدي مواجه شده است. در آبانماه سال ۱۴۰۳ نرخ رشد ماهيانه قيمت فعاليتهاي صنعتي بورسي افزايش ۱.۸ درصدي داشته و رشد نقطهبهنقطه با افزايش ۲.۴ واحد درصدي نسبت به ماه قبل، به ۲۲.۳ درصد رسيده است. گفتني است، ميانگين سالانه شاخص قيمت فعاليتهاي صنعتي بورسي در آبانماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل ۰.۳ واحد درصد كاهش يافته و ميزان ۲۳.۸ درصد افزايش را نشان ميدهد.