اوپك خورشيدي در چين راهاندازي شد
توليدكنندگان تجهيزات خورشيدي چين ياد گرفتند كه براي دوام آوردن، بايد خودداري به خرج دهند و در اين راه، توليدكنندگان نفت اوپك را الگوي خود قرار دادهاند.
توليدكنندگان تجهيزات خورشيدي چين ياد گرفتند كه براي دوام آوردن، بايد خودداري به خرج دهند و در اين راه، توليدكنندگان نفت اوپك را الگوي خود قرار دادهاند.
به گزارش ايسنا، بيش از ۳۰ شركت برتر در نشست سالانه «انجمن صنعت فتوولتاييك چين» در هفته گذشته، برنامه خود انضباطي را امضا كردند كه توافقي مشابه نحوه مديريت عرضه نفت توسط سازمان كشورهاي صادركننده نفت (اوپك) است. طبق گزارش رسانههاي چين، اين شركتها براساس سهم بازار و ظرفيت موجود و همچنين تقاضاي مورد انتظار، سهميههايي را براي ميزان توليد در سال آينده دريافت خواهند كرد. اين توافق در حالي صورت ميگيرد كه صنعت خورشيدي چين با ظرفيت مازاد، تشديد تنشهاي ژئوپليتيكي و كاهش تقاضا، دست و پنجه نرم ميكند. شركتهاي فعال در اين بخش، بر اين باورند كه حداقل، يك سال ديگر يا بيشتر طول ميكشد تا سود آنها روند رو به بهبود پيدا كند. اين توافق نشاندهنده يك چرخش يكباره از سالها رقابت سخت است كه صنعت خورشيدي را به زانو درآورده و در عين حال، قيمتها را كاهش داده و كيفيت را تا حدي بالا برده كه انرژي خورشيدي، به ارزانترين و سريعترين شكل رشد انرژي تبديل شده است. هنوز زود است معلوم شود كه آيا سهميهها ميتوانند در چنين صنعت غيريكدست و رقابتي، موثر واقع شوند يا خير؛ اما آنچه از اظهارات مديران شركتهاي خورشيدي در دو رويداد مهم هفته گذشته شامل نشست «بلومبرگ نيو انرژي فاينانس» در شانگهاي و گردهمايي انجمن صنعت فتوولتاييك چين در يبين سيچوان، برميآيد، نااميدي و درمانگي، محرك اين اقدام بوده است.
ريشه مشكلات اين بخش، ساخت كارخانهها بود كه در سال ۲۰۲۱ آغاز و منجر به مازاد ظرفيت عظيم، به خصوص در چين شد كه سهم بيش از ۸۰ درصدي در توليد جهاني دارد. در حال حاضر، ظرفيت كافي براي ساخت بيش از ۱۱۰۰ گيگاوات پنل در سال وجود دارد. طبق پيشبينيهاي «بلومبرگ نيو انرژي فاينانس»، اين ظرفيت نه تنها تقريبا دوبرابر ميزاني است كه انتظار ميرود جهان در سال ۲۰۲۴ نصب كند، بلكه بيش از ظرفيتي است كه تا سال ۲۰۳۵ به آن نياز دارد. خورشيدي، تنها صنعتي در چين نيست كه با مازاد ظرفيت مشغول مبارزه است. از كارخانههاي ذوب مس گرفته تا فولادسازان و پالايشگاههاي نفت، صنايع در سراسر چين، با اين مشكل دست و پنجه نرم ميكنند و همه موافقند كه كارخانهها بايد تعطيل شوند اما هيچكس حاضر نيست اولين كسي باشد كه اين كار را انجام دهد. افزايش تقاضا براي محصولات خورشيدي، به كمك اين صنعت آمد اما اين تقاضا هم رنگ باخته است. نصب تاسيسات خورشيدي در سراسر جهان، در سال ميلادي گذشته، ۷۶ درصد افزايش يافت و انتظار ميرود امسال ۳۴ درصد ديگر افزايش يابد، اما بنا بر گزارش «بلومبرگ نيو انرژي فاينانس»، اين رشد در سال ۲۰۲۵، به هشت درصد كاهش خواهد يافت. تنشهاي تجاري نيز عاملي است كه شركتهاي چيني را وادار ميكند كارخانههايي را در كشورهايي مانند امريكا، هند و اندونزي راهاندازي كنند تا از افزايش تعرفهها، اجتناب كنند. شركتهاي خورشيدي براي پوشش مثبت بيشتر استفاده ميشوند. آنها علاوه بر توليد انرژي پاك كه براي پيروزي در مبارزه با تغييرات آب و هوايي حياتي است، به دليل مهارت فني خود نيز شناخته شدهاند كه به كاهش بيش از ۹۰ درصدي هزينهها در دهه گذشته كمك كرده و منجر به رشد واقعا چشمگير شده است. در سال ۲۰۱۴ كمتر از ۲۰۰ گيگاوات پنل خورشيدي در جهان نصب شده بود اما تا پايان سال جاري، اين ظرفيت به بيش از ۲۲۰۰ گيگاوات خواهد رسيد. چنين توسعه سريعي، به توليد غولهاي توليدي چند ميليارد دلاري منتهي شد اما ردپايي از شكستهاي شركتي را هم از خود برجاي گذاشت. شركتهاي «سان تِك پاور هولدينگز» و «يينگلي گرين انرژي هولدينگ»، بزرگترين سازندگان پنل خورشيدي در اوايل دهه ۲۰۱۰ بودند اما هيچ كدام از آنها دوام نياوردند. بر اساس گزارش بلومبرگ، بنابراين، درسي كه مديران اين صنعت آموختند، اجتناب از تكرار چنين شكستي بود. مديران چيني با اشاره به اوپك به عنوان مدل مديريت قيمتها، از لزوم خوددار بودن و اجتناب از تكرار اين دور باطل صحبت ميكنند. اما از سوي ديگر، برخي در مورد اينكه آيا اين شركتها به مقررات جديد پايبند خواهند بود يا خير، ترديد دارند. با اين حال، اين توافق حداقل بايد از ادامه ضرر در اين بخش جلوگيري كند و ميتواند به افزايش قيمتها كمك كند. اكنون، اين فقط سوال اين است كه توليدكنندگان تجهيزات خورشيدي چين، چقدر اين طرح را به خوبي اجرا خواهند كرد.