عامل افت توليد خودرو
بررسي صورتهاي مالي 8 ماهه امسال خودروسازان بزرگ كشور (ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو) به كدال نشان ميدهد، از ابتداي سال تا انتهاي آبان ماه، تعداد ۵۷۴ هزار و ۵۴۳ دستگاه خودروي سواري توليد شده در حالي كه اين رقم در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ معادل ۶۰۹ هزار و ۹۳۷ دستگاه بود.
تعادل |
بررسي صورتهاي مالي 8 ماهه امسال خودروسازان بزرگ كشور (ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو) به كدال نشان ميدهد، از ابتداي سال تا انتهاي آبان ماه، تعداد ۵۷۴ هزار و ۵۴۳ دستگاه خودروي سواري توليد شده در حالي كه اين رقم در مدت مشابه سال ۱۴۰۲ معادل ۶۰۹ هزار و ۹۳۷ دستگاه بود. بنابراين در اين مدت، سه خودروساز بزرگ كشور، يعني ايران خودرو، سايپا و پارس خودرو، ۳۵ هزار و ۳۹۴ دستگاه معادل ۵.۸ درصد توليد كمتري در سواريها داشتهاند. آن طور كه خبرگزاري مهر نوشته، به نظر ميرسد عمده دليل افت توليد در آبان ماه استفاده از فرصت افزايش قيمت كارخانهاي باشد؛ به اين معنا كه خودروساز توليد را كاهش داده تا خودروهاي جديد را با قيمت جديد به بازار عرضه كند.
افت توليد ايران خودرو
بر اين اساس، بررسي وضعيت توليد ماهانه خودروسازان نيز نشان ميدهد كه در شهريور امسال حدود ۷۲ هزار دستگاه محصول سواري را توليد شده بود اما در مهر ماه، تيراژ توليد با رشد ۱۷ درصدي به ۸۴ هزار و ۲۴۶ دستگاه رسيد. با اين حال در آبان دوباره شاهد افت توليد بوديم به گونهاي كه سه توليدكننده بزرگ خودرو در آبان ماه امسال ۶۳ هزار و ۸۶۳ دستگاه خودرو توليد كردهاند، كه نسبت به مهر كاهش ۲۰ هزار و ۳۸۳ دستگاهي يا ۲۴.۲ درصدي را نشان ميدهد. حتي در آبان توليد خودروي سواري كمتر از شهريور ماه هم بوده است.
ايران خودرو در ۸ ماه نخست سال ۱۴۰۳ توانسته ۱۱۳ هزار و ۵۰۶ دستگاه از خانواده پژو توليد كند كه از اين ميزان ۱۱۳ هزار و ۵۶۵ دستگاه را فروخته است. اين در حالي است كه در مدت مشابه پارسال ۱۸۴ هزار و ۹۷۹ خودرو در گروه پژو توليد شده بود كه از اين ميزان هم ۱۸۹ هزار و ۵۰۶ دستگاه به فروش رفته بود. بنابراين در ۸ ماهه امسال در گروه پژو بالغ بر ۷۱ هزار و ۴۷۳ دستگاه كمتر توليد و به تبع آن بالغ بر ۷۵ هزار و ۹۴۱ دستگاه كمتر فروخته شده است.
همچنين ايران خودرو در ۸ ماه نخست امسال ۷۱ هزار و ۴۹۲ دستگاه از گروه سورن توليد كرده كه از اين ميزان ۷۰ هزار و ۵۲۶ دستگاه به فروش رفته است. اين شاخصها در مدت مشابه پارسال به ترتيب ۳۳ هزار و ۳۸۹ دستگاه و ۳۱ هزار و ۹۱۶ دستگاه بود. بنابراين توليد و فروش خودروهاي گروه سورن نسبت به پارسال افزايش يافته است كه به نظر ميرسد ايران خودرو با كاهش ظرفيت توليد گروه پژو، نسبت به رشد توليدات گروه سورن اقدام كرده است.
در ۸ ماه نخست امسال ۵۷ هزار و ۹۹۵ دستگاه خودروي دنا توليد شده كه از اين ميزان ۵۷ هزار و ۳۴۱ دستگاه فروخته شده است. در ۸ ماهه پارسال نيز ۵۴ هزار و ۹۳۵ دستگاه دنا توليد و ۵۴ هزار و ۳۰۱ دستگاه به فروش رسيده بود.
از خودروي رانا نيز در ۸ ماهه امسال ۱۱ هزار و ۲۲۲ دستگاه توليد شده كه از اين ميزان ۹ هزار و ۵۷۶ دستگاه به فروش رفته است. توليد رانا در مدت مشابه پارسال ۱۴ هزار و ۲۹۳ و فروش اين محصول ۱۴ هزار و ۱۱۳ دستگاه بود. بنابراين توليد اين خودرو نيز كاهشي شده است. نكته قابل توجه آنكه ايران خودرو در آبان ماه اقدام به فروش هيچ دستگاهي از خودروي رانا نكرده و فروش اين خودرو در ماه مورد اشاره صفر بوده در حالي كه در اين ماه ۱۴۰۰ دستگاه رانا توليد شده است. در ۸ ماهه امسال ۴۴ هزار و ۳ دستگاه تارا توليد شده كه از اين ميزان ۴۲ هزار و ۴۶۴ دستگاه فروخته شده است. در ۸ ماهه پارسال ۲۹ هزار و ۶۸۱ دستگاه توليد و ۲۹ هزار و ۱۲۰ دستگاه به فروش رفته بود. بنابراين توليد و فروش اين خودرو افزايشي شده است.
در همين مدت، ۹ هزار و ۶۸۹ دستگاه هايما توليد شده اما در مقابل ۸ هزار و ۸۷۷ دستگاه فروخته شده است. در ۸ ماهه پارسال ۱۲ هزار و ۷۹ دستگاه هايما توليد و ۱۱ هزار و ۵۷۳ دستگاه فروخته شده بود. در بخش ساير محصولات ۱۹ هزار و ۱۳۸ دستگاه توليد شده اما ۲۲ هزار و ۱۲۸ دستگاه به فروش رفته است. اين شاخصها در ۸ ماهه پارسال به ترتيب ۱۱ هزار و ۹۵۰ دستگاه و ۱۱ هزار و ۸۳۱ دستگاه بود. در اين بخش نيز رشد توليد به صورت محسوسي صورت گرفته است.
در مجموع در ۸ ماهه امسال ۳۲۷ هزار و ۴۵ دستگاه انواع خودرو در ايران خودرو توليد و در مقابل ۳۲۴ هزار و ۴۷۷ دستگاه به فروش رفته است. اين در حالي است كه مدت مشابه پارسال ۳۴۱ هزار و ۳۰۶ دستگاه خودرو توليد و ۳۴۲ هزار و ۳۶۰ دستگاه فروخته شده بود.
البته آنطور كه ايران خودرو در صورت مالي خود اعلام كرده در اين بازه زماني ۸ هزار و ۹۷۷ دستگاه خودرو توليد كرده اما تجاريسازي نكرده كه ۴ هزار و ۴۹۳ دستگاه آن مربوط به آبان است. بر اين اساس توليد و فروش خودرو در ايران خودرو ۶ درصد با كاهش مواجه شده است.
كاهش توليد و فروش در سايپا
گروه خودروسازي سايپا در ۸ ماه امسال ۱۳۵ هزار و ۶۲۶ دستگاه از خانواده X۲۰۰ (تيبا، كوييك، ساينا) توليد كرده و در مقابل ۱۲۹ هزار و ۳۸۴ دستگاه فروخته است. ۸ ماهه پارسال ۱۶۱ هزار و ۸۲۶ دستگاه از اين گروه توليد شده و ۱۵۳ هزار و ۱۸۸ دستگاه فروخته شده بود. بنابراين بالغ بر ۲۰ هزار دستگاه كمتر توليد شده است. از سويي ديگر نيز بيش از ۶ هزار و ۲۰۰ دستگاه از اين خانواده در پاركينگهاي سايپا مانده است. در ۸ ماه نخست امسال ۳۳ هزار و ۳۲۵ دستگاه شاهين توليد شده و ۳۳ هزار و ۴۰۸ دستگاه به فروش رفته است. در ۸ ماهه پارسال ۳۳ هزار و ۴۳ دستگاه شاهين توليد و ۳۱ هزار و ۶۴۴ دستگاه فروخته شده بود. در بخش ساير محصولات هم ۱۰ هزار و ۴۹۴ دستگاه توليد اما ۶ هزار و ۲۴ دستگاه به فروش رفته است. اين ارقام پارسال به ترتيب يك هزار و ۱۱۰ دستگاه و ۸۸۳ دستگاه بوده است.
در مجموع سايپا در ۸ ماهه امسال (بدون در نظر گرفتن توليد وانت ۱۵۱) ۱۷۹ هزار و ۴۴۵ دستگاه انواع خودروي سواري توليد و در مقابل (بدون در نظر گرفتن فروش وانت ۱۵۱) ۱۶۸ هزار و ۸۱۶ دستگاه فروخته شده است. سايپا در ۸ ماهه پارسال ۱۹۵ هزار و ۹۷۹ دستگاه توليد و ۱۸۵ هزار و ۷۱۵ دستگاه خودرو فروخته بود. بنابراين در ۸ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بالغ بر ۱۵ هزار دستگاه كمتر توليد شده كه عمدتا مربوط به خانواده X۲۰۰ ميشود. بر اين اساس توليد و فروش ۱۶ درصد با كاهش مواجه شده است.