برق اقتصادي، جرقهاي براي خاموشي ناترازي؟!
كاهش ناترازي در صنعت برق (كه شامل فاصله بين توليد و مصرف برق است) نيازمند مجموعهاي از اقدامات جامع و متوازن است و يكي از اين اقدامات ميتواند تمركز بر «برق اقتصادي» باشد. برق اقتصادي به معناي توليد و توزيع برق با كمترين هزينه و بيشترين بهرهوري است.
كاهش ناترازي در صنعت برق (كه شامل فاصله بين توليد و مصرف برق است) نيازمند مجموعهاي از اقدامات جامع و متوازن است و يكي از اين اقدامات ميتواند تمركز بر «برق اقتصادي» باشد. برق اقتصادي به معناي توليد و توزيع برق با كمترين هزينه و بيشترين بهرهوري است.
به گزارش خبرنگار «تعادل»، برق اقتصادي زماني محقق ميشود كه علاوه بر توليد كمهزينه، مصرف نيز بهينه باشد. سرمايهگذاري در طرحهاي كاهش مصرف، مانند نصب كنتورهاي هوشمند يا فرهنگسازي مصرف بهينه، ميتواند ناترازي را كاهش دهد.
در بسياري از موارد، برق با قيمتي پايينتر از هزينه واقعي توليد عرضه ميشود. اصلاح اين نظام و حركت به سمت واقعي كردن قيمتها (همراه با حمايت از اقشار كمدرآمد) ميتواند ناترازي مالي شركتهاي برق را كاهش دهد و انگيزه سرمايهگذاري در اين بخش را افزايش دهد.
تمركز صرف بر نيروگاههاي فسيلي باعث افزايش هزينهها در بلندمدت ميشود. برق اقتصادي مستلزم استفاده از منابع تركيبي (مانند انرژيهاي تجديدپذير، هستهاي و حتي واردات برق در مواقع بحراني) است.
بخش عمدهاي از اتلاف انرژي برق به دليل فرسودگي شبكههاي انتقال و توزيع است. توسعه و نوسازي اين زيرساختها بخشي از برق اقتصادي است كه هزينهها را در بلندمدت كاهش ميدهد.
برق اقتصادي ميتواند به كاهش ناترازي كمك كند، اما اين تنها يكي از راهكارهاست. در كنار اقتصادي كردن توليد و مصرف، اقدامات ديگري مانند اصلاح تعرفهها، توسعه زيرساختها و استفاده از فناوريهاي جديد نيز ضروري است. ناترازي يك مشكل چندوجهي است و نيازمند رويكرد جامع و متعادل است.
همچنين در اين زمينه، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: براي كاهش ناترازيها در حوزه انرژي و برق، بايد برق را به يك كالاي اقتصادي تبديل كرد.
حجتالله صيدي، معاون وزير امور اقتصادي و دارايي در رويداد آغاز معاملات گواهي صرفه جويي برق گفت: مدتي است كه كليدواژه اقتصاد كشور به مبحث ناترازي گره خورده است. در بخث ناترازي دوعامل تحريم و مديريت را اثرگذار ميدانند، اما تنها اين دو عامل اثر نيست، بلكه عدم توجه به طبيعت است.
وي افزود: امروز عدم توجه به بازار انرژي و بازار برق يكي از مشكلات مهم در حوزه مديريت انرژي است كه متعاقب آن ناترازيهاي امروز است و توليدكنندگان برق نتوانستند توليدات خود را بهينهسازي كنند.
رييس سازمان بورس ادامه داد: امروز بايد برق را به يك كالا اقتصادي تبديل كرد و در صورت تحقق اين موضوع، برق از ناترازي خارج خواهد شد. كارخانجات كشور، شش ماه هزينه برق پرداخت ميكنند اما تنها چهار ماه ميتوانند توليد داشته باشند. بنابراين هدف اصلي ما بايد تبديل برق به يك كالاي اقتصادي باشد.
صيدي در پايان اظهار كرد: اميدواريم ابزارهاي جديد گواهي بهينهسازي نيز فراهم شود و درنهايت بايد احترام به سازوكارهاي اصلي بازار را هدفگذاري كرد تا بتوانيم با يك بازار كارآمد انرژي در صنعت برق روبهرو شويم. اگر بتوانيم اين سرمايهگذاري را جذاب كنيم ميتوانيم ميزان سرمايهگذارها در حوزه انرژي و كاهش ناترازيهاي انرژي را شاهد باشيم.