نقش مهم مردم در شرايط كسري گاز
درحالي كه اينروزها كسري گاز ناشي از مصرف بالاي بخش خانگي، موجب محدوديت گازرساني به صنايع و نيروگاهها شده و در نتيجه به افت فشار در برخي استانهاي شمالي و قطع برق خانگي در سراسر كشور منجر شده، نقش مردم در مديريت شرايط فعلي، نقشي پررنگ و اساسي است.
درحالي كه اينروزها كسري گاز ناشي از مصرف بالاي بخش خانگي، موجب محدوديت گازرساني به صنايع و نيروگاهها شده و در نتيجه به افت فشار در برخي استانهاي شمالي و قطع برق خانگي در سراسر كشور منجر شده، نقش مردم در مديريت شرايط فعلي، نقشي پررنگ و اساسي است.
به گزارش تسنيم، مصرف گاز بخش خانگي، صنايع جزء و تجاري به 609 ميليون مترمكعب در روز رسيده، يعني بيش از 70 درصد گاز تزريق شده به شبكه، مستقيما در بخش خانگي، تجاري و صنايع جز به مصرف ميرسد و كمتر از 30درصد گاز براي بخشهاي مولدي چون توليد برق و توليد صنعتي كشور باقي ميماند. در چنين شرايطي، سرماي فراگير هوا از راه رسيده و طبق اعلام سازمان هواشناسي، شنبه و يكشنبه هفته پيش رو، كاهش محسوس دما در نيمه شمالي كشور، بهويژه در نوار شمالي، حدود 6 تا 12 درجه پيشبيني ميشود و بيش از 20 استان كشور دماي منفي صفر را تجربه خواهند كرد. به عبارتي اغلب نقاط كشور در هفته پيش رو، يخ ميزند و شهرهاي بسياري دماي زير صفر را تجربه خواهند كرد؛ در چنين شرايطي پيشبيني شده كه با ادامه روند رشد مصرف گاز در پاييز امسال و در صورتي كه جلوي مصارف بيرويه گرفته نشود، مصرف بخش خانگي، تجاري و صنايع جزء به مرز 700 ميليون مترمكعب برسد. اين به معناي آن است كه تنها در حدود 130 تا 150 ميليون مترمكعب گاز براي بخش مولد (صنايع عمده و نيروگاهها) باقي خواهد ماند كه هم شرايط تامين برق را ناپايدار خواهد كرد و هم روند توليدات صنعتي كشور را دچار اختلال و تحميل عدمالنفع و خسارتهاي قابل توجه ميكند. در چنين شرايطي كه بخش توليد، انتقال و توزيع گاز در حداكثر ظرفيت خود قرار دارد و تلاش شبانهروزي در بخش عرضه براي پايداري آن در حال انجام است اين بخش تقاضاست كه ميتواند از شدت كسري گاز بكاهد. دماي اغلب خانهها، بهويژه در مناطق شهري و كلانشهرها، در اين روزهاي سرد سال، بيش از 25درجه است. اين درحالي است كه دماي رفاه بين 18 تا 21 درجه است اما عموم مردم ايران، دماي خانه را طوري تنظيم ميكنند كه در اوج زمستان بتوانند با لباس راحتي و تابستانه، در خانهها به سر ببرند؛ اين شرايط، فقط مختص نوع زندگي ايراني است و در هيچ نقطه جهان، مردمي يافت نميشوند كه در شرايط سرماي زمستان، دماي خانهها را طوري افزايش دهند كه از لباس تابستانه استفاده كنند.
در چنين شرايطي، اگر تمام مردم در جايجاي كشور، نسبت به كاهش دو درجهاي دماي منزل، كه هيچ آسيبي به سطح رفاه زندگي روزانه آنها نميزند، اقدام كنند، 50ميليون مترمكعب در روز از مصرف بخش خانگي كاسته ميشود و عملا شرايط تامين و مصرف گاز كشور، از شرايط بحراني خارج شده و شبكه گاز و توليد برق، هر دو به شرايط پايدار بازميگردند و نگراني از بابت سرماي پيشرو نخواهيم داشت. كاهش دو درجهاي دماي خانهها، ادارات و بخشهاي تجاري، يك راهكار عملي براي گذر از شرايط سخت تامين انرژي موردنياز هفتههاي پيشرو است كه هيچ اثر محسوسي در روند زندگي روزانه مردم نخواهد داشت. در شرايطي ايدهآلتر، حتي اين امكان وجود دارد كه با پوشيدن يك لباس گرمتر نسبت به لباسهاي تابستاني كه در زمستان سرد، در خانهها استفاده ميشود، تا 20درصد مصرف گاز خانهها كه صرف گرمايش ميشود را كاهش داد، در اين صورت ميزان صرفهجويي حاصل شده به بيش از 100 ميليون مترمكعب در روز خواهد رسيد كه نتيجه آن گازرساني بيشتر به نيروگاهها و صنايع و كاهش مصرف سوخت مايع و بهتبع آن كاهش آلايندگي اين روزهاي هواي كلانشهرهاست كه مردم را به مرز خفگي رسانده است.
اگرچه بخش دولتي نيز سهم خود را در بخش توليد و عرضه حداكثري گاز ايفا ميكند و حتي مذاكراتي با كشورهاي اطراف براي واردات گاز در حال انجام است كه در صورت رسيدن اين مذاكرات به قرارداد، ميتواند از فشار كسري گاز بكاهد، با اين وجود، سهم مردم در گذر از شرايط حساس فعلي بسيار مهم و اساسي است و صرفهجويي مردم در مصرف گاز با كاهش دماي خانهها، از هر نوع قرارداد واردات گاز، نقش پررنگتري در پايداري گازرساني و تامين برق كشور در اين روزها خواهد داشت.