همه بخش‌ها براي مقابله با ناترازي گاز پاي كار بيايند

۱۴۰۳/۰۹/۲۵ - ۰۰:۲۵:۵۶
|
کد خبر: ۳۲۷۹۱۱

مديرعامل شركت ملي‌ گاز ايران با تشريح گازرساني در شرايط ناترازي گفت: براي مقابله با ناترازي انرژي بايد دو بال «بهينه‌سازي مصرف» و «سرمايه‌گذاري براي افزايش توليد» را در كنار هم در نظر گرفت.

مديرعامل شركت ملي‌ گاز ايران با تشريح گازرساني در شرايط ناترازي گفت: براي مقابله با ناترازي انرژي بايد دو بال «بهينه‌سازي مصرف» و «سرمايه‌گذاري براي افزايش توليد» را در كنار هم در نظر گرفت. به گزارش ايسنا، سعيد توكلي با اشاره به اينكه ايران دارنده دومين ذخاير گازي جهان است، اظهار كرد: نبايد اينگونه تصور كرد كه چون داراي ذخاير هستيم نبايد با ناترازي مواجه بشويم، زيرا براي افزايش مقدار توليد برداشت از منابع و مخازن شناسايي‌شده بايد سرمايه‌گذاري كلان انجام شود. وي با اشاره به اينكه از زمان آغاز فعاليت دولت چهاردهم ركوردهاي بسياري در زمينه توليد نفت و گاز به ثبت رسيده، اما به‌دليل رعايت نكردن الگوي مصرف و مصرف غيربهينه اين دستاوردها ديده نمي‌شود، تصريح كرد: حتي با وجود افزايش توليد، اگر همين روند مصرف را داشته باشيم باز هم دچار ناترازي مي‌شويم و با اين خام‌سوزي نسبت به آيندگان و پيشرفت كشور خيانت مي‌كنيم. معاون وزير نفت با بيان اينكه در كشورهاي ديگر هم تنها با افزايش توليد به مقابله با ناترازي انرژي نمي‌پردازند، گفت: عمده سبد انرژي كشور ما يعني نزديك به ۷۲ درصد را گاز تشكيل مي‌دهد كه حتي اين وضع در كشور روسيه كه بيشترين ذخاير گازي را دارد، مشاهده نمي‌شود. توكلي با اشاره به اينكه هم‌اكنون ۸۵ درصد سبد سوخت مصرف نيروگاه‌ها را گاز تشكيل مي‌دهد، افزود: بقيه سبد سوخت نيروگاه‌ها نيز عمدتا از سوخت مايع يعني نفت‌گاز و نفت‌كوره تأمين مي‌شود، اين در حالي است كه در جهان از انرژي هسته‌اي و منابع تجديدپذير بسيار بيشتر استفاده مي‌شود. هيچ سبد سوخت نيروگاهي در جهان نيست كه ۸۵ درصد آن گاز طبيعي و ۱۵ درصد آن سوخت مايع باشد.

وي با بيان اينكه در طول سال بيشترين مقدار گازي توليدي به نيروگاه‌ها و صنعت تخصيص داده مي‌شود، بيان كرد: در طول سال ۳۴ درصد به سوخت نيروگاهي، ۳۴ درصد به صنعت، ۲۵ درصد به بخش خانگي، ۳ به حمل و نقل و ۴ درصد به ساير مسائل اختصاص مي‌يابد.

معاون وزير نفت با اشاره به اينكه در اوج فصل سرما در شبكه گاز به‌دليل مصرف بالاي مصرف‌كننده خانگي، تجاري و صنايع جزو اين بالانس به هم مي‌خورد و اين مقدار گاز به مصرف‌كنندگان بخش خانگي اختصاص مي‌يابد، ادامه داد: به‌دليل تغيير آرايش مصرف گاز در فصل سرد سال، نيروگاه‌ها براي تأمين نياز خود بايد به سراغ سوخت مايع و جايگزين بروند.

توكلي با اشاره به اينكه در آرايش زمستاني روزانه نزديك به ۸۵۵ ميليون مترمكعب گاز در زمستان به شبكه سراسري گاز تحويل مي‌شود، اظهار كرد: در زمان پيك مصرف، از اين مقدار نزديك به ۶۹۰ و حتي بعضا ۷۰۰ ميليون مترمكعب كه پيش‌بيني مي‌شود در هفته آينده به اين عدد برسيم، يعني ۸۲ درصد گاز تحويلي به شبكه در بخش خانگي، تجاري و صنايع جزو مصرف مي‌شود.

وي افزود: عمده مصرف بخش خانگي، تجاري و صنايع جزو متناسب با وضعيت درجه حرارت تغيير مي‌كند، يعني زماني كه درجه حرارت محيط يك درجه كاهش مي‌يابد، به اندازه يك فاز پارس جنوبي حدود ۲۵ ميليون مترمكعب افزايش مصرف در اين بخش را شاهد خواهيم بود. معاون وزير نفت در پاسخ به اين پرسش كه براي مقابله با ناترازي گاز بايد چه راهكارهايي دنبال كرد، گفت: براي اين منظور بايد دو بال بهينه‌سازي مصرف و سرمايه‌گذاري براي افزايش توليد را با هم در نظر گرفت كه البته موضوع دوم بايد در بلندمدت و با مشاركت بخش خصوصي انجام شود. توكلي به موضوع بهينه‌سازي مصرف به عنوان راهكار نخست كاهش ناترازي انرژي اشاره كرد و ادامه داد: خوشبختانه رييس‌جمهوري محترم ورود جدي به اين بحث داشتند و اين نشان مي‌دهد اين مساله مورد توجه حاكميت قرار گرفته است.

وي با تأكيد بر اينكه حل ناترازي انرژي جزو مسائل عمومي است كه هم‌اكنون مورد توجه حاكميت قرار گرفته و تنها راه براي حل آن اين است كه همه بخش‌هاي تأثيرگذار به اندازه سهم‌شان پاي كار بيايند، افزود: يكي از راهكارهاي مورد تأكيد رييس‌جمهور محترم براي مديريت مصرف انرژي، حمايت و همكاري مردم است كه به‌ويژه در شرايط فعلي بسيار مي‌تواند اثرگذار باشد.

مديرعامل شركت ملي گاز ايران با بيان اينكه پيش‌بيني مي‌شود در هفته آينده بين ۸ تا ۱۲ درجه سانتي‌گراد كاهش دما داشته باشيم، افزود: بايد تا جاي ممكن از مصرف غيربهينه خودداري و با صرفه‌جويي به تأمين پايدار انرژي در كشور كمك كنيم. توكلي با بيان اينكه در موضوع بهينه‌سازي مصرف گاز، راهكارهاي متعددي وجود دارد كه در اسناد بالادستي هم مورد تأكيد قرار گرفته است، گفت: براي نمونه در ساختمان‌هاي كشور شاهد اتلاف شديد انرژي هستيم كه اگر اصلاحات لازم مانند استفاده از عايق حرارتي و پنجره‌هاي دوجداره انجام شود، مقدار مصرف در اين بخش بين ۲۵ تا ۳۰ درصد كاهش مي‌يابد. وي با اشاره به اينكه در سه روز گذشته، گاز نزديك به ۷۳ هزار باغ‌ويلا قطع شده است، تأكيد كرد: در صورت مشاهده استفاده از گرماتاب‌ها و هر وسيله گرمايشي در فضاي باز به‌صورت غيرمجاز، سريعا اخطار داده مي‌شود و گاز آنها قطع مي‌شود. البته مردم عزيز نيز با مشاهده چنين مواردي مي‌توانند با سامانه ۱۹۴ تماس بگيرند و اطلاع بدهند. به گفته معاون وزير نفت، حدود ۱۲۷ هزار مورد بازديد از مراكز اداري از انتهاي آبان تاكنون انجام شده است كه نزديك ۴۱۱۱ مورد آن قطع شده است. توكلي با تأكيد بر اهميت عدالت انرژي تصريح كرد: امسال در تعرفه جديد، گازبهاي مشتركان پله‌هاي ۱۱ و ۱۲، بسيار بدمصرف، افزايش بسيار زيادي خواهد داشت. وي با بيان اينكه همه مجموعه صنعت، وزارت نفت و وزارت نيرو تلاش مي‌كنند حتي در سرشاخه‌ها و نقاطي كه حداقل‌ فشار وجود دارد، تأمين پايدار و مطمئن گاز را داشته باشيم، افزود: اما در يك حالت از اين فضا و از اين سختي عبور مي‌كنيم كه همه مصرف‌كننده‌هاي خانگي و تجاري با رعايت مواردي همچون رعايت درجه رفاه، پوشيدن لباس گرم و...کمک کنند.