استقبال مردم از تعيين محل مصرف ماليات چه اثراتي دارد؟
مشاركت دادن مردم در محل مصرف مالياتها با طرح نشاندار كردن ماليات به معناي سوق دادن منابع به سمت مناطق كمتر برخوردار است، علاوه بر اين منجر به افزايش سرمايه اجتماعي حكمراني ميشود، امري كه مورد استقبال مردم محلي و غيركلانشهرها قرار گرفته است اما جايگاه اين طرج در بودجه سال آينده چيست؟ كارآمدي نظام مالياتي ميتواند كمك بزرگي به وصول درآمدهاي مالياتي دولت و پيشبرد امور در كشورها بكند.
مشاركت دادن مردم در محل مصرف مالياتها با طرح نشاندار كردن ماليات به معناي سوق دادن منابع به سمت مناطق كمتر برخوردار است، علاوه بر اين منجر به افزايش سرمايه اجتماعي حكمراني ميشود، امري كه مورد استقبال مردم محلي و غيركلانشهرها قرار گرفته است اما جايگاه اين طرج در بودجه سال آينده چيست؟ كارآمدي نظام مالياتي ميتواند كمك بزرگي به وصول درآمدهاي مالياتي دولت و پيشبرد امور در كشورها بكند. طي سالهاي اخير تلاشهايي در كشورمان در راستاي اصلاح نظام مالياتي و دريافت ماليات حقه از همگان صورت گرفته است. بر اثر اين اقدامات، درآمدهاي مالياتي دولت تا حد قابل قبولي افزايش يافت و زمينه براي ارايه خدمات بهتر به مردم فراهم شد. دولت چهاردهم، وزارت اقتصاد و سازمان امور مالياتي در راستاي ارتقاي فرهنگ مالياتي كشور و ارتباطگيري موثر با موديان اقدام به اجراي طرحي تحت عنوان مشاركت دادن مردم در محل مصرف مالياتها كرد. بر اساس اين طرح، مالياتدهندگان ميتوانند به صورت برخط مشخص كنند كه ۱ درصد از ماليات پرداختيشان كجا هزينه شود. طرح مشاركت دادن مردم در محل هزينهكرد مالياتها اثرات خوبي در سطح جامعه به دنبال داشت. اين طرح به افزايش انگيزه مالياتدهندگان براي پرداخت ماليات منجر شد كه در نهايت به افزايش فرهنگ مالياتدهي در كشور ميانجامد. حبيب قاسمي، نماينده شهرضا و دهاقان در مجلس اثرات اين طرح و جايگاه آن در بودجه ۱۴۰۴ را بررسي كرده ايم. قاسمي در ارتباط با مشاركت دادن مردم در تعيين محل مصرف مالياتها به ايسنا گفت: در اين موضوع شكي نيست كه اين طرح جزو بهترين طرحهايي است كه تا كنون اجرايي شده است. با توجه به اينكه در تلاش هستيم تكيه را در بودجهريزي از نفتبرداريم و به وصول درآمدهاي مالياتي دولت مبادرت كنيم، اجراي چنين طرحهايي ضرورت دارد. به نحوي كه بتوانيم ارتباط موثري با موديان برقرار كنيم و انگيزه آنها را براي مالياتدهي بالا ببريم. وي ادامه داد: ما به عنوان نمايندگان مجلس بازخورد خوبي از انجام طرح مشاركت دادن مردم در محل مصرف مالياتها دريافت كرديم و نتايج خوبي به دست آمد. متأسفانه برخي از پيشنهادات كه در بودجه داده شده است، مانع اجراي طرح مشاركت دادن مردم در تعيين محل مصرف مالياتهاست. اين نماينده مجلس گفت: در تبصرهاي از لايحه بودجه ۱۴۰۴ كه به تعيين تكليف ماليات مصرفي هر استان مبادرت كرده است، پيشبيني شده بود كه اگر بيش از ۱۰۰ درصد از ميزان مشخص شده ماليات دريافت شد، بخش اضافه در همان استان هزينه شود. در اين طرح كه خوشبختانه مورد موافقت قرار نگرفت، عدالت در توزيع درآمدهاي مالياتي به نفع مناطق كمتر برخوردار ناديده گرفته ميشد.
قاسمي گفت: اينكه در طرح مشاركت دادن مردم در محل مصرف مالياتها اقدام به سوق دادن منابع به سمت مناطق كمتر برخوردار كردهايم و تأمين منابع براي شهرهاي كوچك و محروم در دستور كار قرار گرفته، اقدام مناسبي است. بايد در لوايح بودجه نيز اين موضوع را مدنظر داشته باشيم. خوشبختانه با پيگيريهايي كه داشتيم، تبصره مورد بحث كه در بالا مطرح شد، رأي نياورد و امكان هزينهكرد درآمدهاي مالياتي استانها و شهرهاي برخوردار در مناطق ديگر نيز وجود خواهد داشت. وي ادامه داد: مردم و موديان از طرح مشاركت دادن مالياتدهندگان در تعيين محل مصرف مالياتها استقبال كردهاند. مشاركت بيش از ۳۵۰ هزار مودي در اين طرح نيز مويد همين موضوع است. اما بايد توجه داشته باشيم، كه استقبال مردم از طرح بيشتر جنبه محلي دارد. اين مدل همكاري جديد بين مردم و نظام مالياتي بسيار اعتمادآفرين است و موجب تحقق عدالت بيشتر مالياتي، شفافيت و همچنين توسعه مناطق محروم خواهد شد. قاسمي گفت: ماليات يكي از منابع درآمدي پايدار براي دولتها محسوب ميشود. كشورهاي مختلف با استفاده از اين منبع درآمدي به اداره كشور ميپردازند و طرحهاي عمراني و زيرساختي را پيش ميبرند. با توجه به اينكه ما از موهبت نفت و گاز بهرهمند هستيم، طي ساليان طولاني به وصول درآمدهاي مالياتي توجهي نداشتهايم. وي ادامه داد: با توجه به مضراتي كه تكيه به درآمدهاي نفتي در بودجهريزي دارد، به سمت اصلاح نظام مالياتي كشور در حركت هستيم. در اين روند، به اجرا گذاشتن طرحهايي مانند مشاركت دادن مردم در تعيين محل مصرف مالياتها اهميت دارد.