بازار به دنبال نقدينگي قدرتمند
بورس تهران همچنان بر مدار سبزپوشي حركت ميكند و روز گذشته با عرضه اوليه جديد اين روند تا حدودي تقويت شد. بازار سهام اين روزها مثبتهاي قابل قبولي را تجربه ميكند و با توجه به حذف نرخ نيما احتمالا مثبتهاي بازار در ميان مدت بيش از گذشته تقويت شود.
بورس تهران همچنان بر مدار سبزپوشي حركت ميكند و روز گذشته با عرضه اوليه جديد اين روند تا حدودي تقويت شد. بازار سهام اين روزها مثبتهاي قابل قبولي را تجربه ميكند و با توجه به حذف نرخ نيما احتمالا مثبتهاي بازار در ميان مدت بيش از گذشته تقويت شود.
حذف نيما طي روزهاي اخير بهانهاي شده كه بازار سرمايه با ركوردشكنيهاي بيشتري همراه شود و قلههاي جديدي را فتح كند. البته شرط تداوم رشد بازار سرمايه و فتح قلههاي جديد را ميتوان ورود نقدينگي دانست، هرچه ميزان ورود پول سنگين در تالار شيشهاي افزايش يابد صعود شاخص و صنايع مختلف بازار سهلتر از گذشته خواهد بود.
بورس تهران چهارسال با نبود پول دست و پنجه نرم كرد و اكنون با تغييرات اساسي در دولت و جايگيري دولت جديد بازار سهام نيز شرايط جديدي را تجربه كرده و طي چند هفته اخير با تزريق نقدينگي و صعود همراه بوده است. حال بازار بايد اين چهارسال عقب ماندگي را جبران كند و مرحله اول براي جبران اين شرايط ورود پول است اگر پول با سرعت و قدرت مناسبي وارد شود، چندين ماه زمان ميبرد كه اين عقب ماندگي برطرف شود.
كمبود يا نبود نقدينگي در بازار سرمايه پيامدهاي بسيار زيادي دارد. يكي از اين پيامدها را ميتوان نوسانات قيمت دانست؛ در شرايطي كه حجم معاملات كاهش مييابد، قيمتها بيشتر تحت تأثير گزارشها و اخبار غيرواقعي قرار ميگيرند. به عبارتي، چه بسا قيمتها بدون وجود دلايل بنيادين تغيير كنند و اين ميتواند سرمايهگذاران را به سمت تصميمگيريهاي عجولانه و اشتباه سوق بدهد. نوسانات شديد باعث ميشود كه سرمايهگذاران اتكاي كمتري به تحليلهاي بنيادي داشته باشند و به جاي آن، به رفتارهاي هيجاني روي آورند.
به عقيده كارشناسان دومين اثر را ميتوان در نحوه قيمتگذاري ديد، در بازارهاي با كمي نقدينگي، قيمتگذاري سهام به درستي انجام نميشود. شرايطي كه در آن فروشندگان مجبورند با قيمتهاي پايينتر اقدام به فروش كنند يا خريداران براي خريد سهام مجبور باشند قيمتهاي بالاتري را پرداخت كنند، ميتواند به وادار شدن بازار به سمت ارزشهاي غيرواقعي منجر شود. به تبع اين اتفاق، سهام شركتهاي بنيادي كه در شرايط عادي ارزش بالاتري دارند، ممكن است به قيمتهاي بسيار پايينتر از ارزش واقعي خود عرضه شوند.
البته نبايد اين نكته را فراموش كرد كه كمبود نقدينگي باعث ميشود كه تامين مالي شركتهاي كوچك نيز به خطر بيفتد. كمبود نقدينگي بهخصوص براي شركتهاي كوچك و متوسط (SMEs) مشكلات زيادي ايجاد ميكند. اين شركتها معمولا براي رشد و توسعه خود به تأمين مالي از بازار سرمايه نياز دارند. اما در شرايطي كه نقدينگي محدود است، سرمايهگذاران تمايلي به خريد سهام جديد اين شركتها نشان نميدهند. اين موضوع ميتواند منجر به عدم توانايي شركتها در اجراي پروژههاي توسعهاي و افزايش سطح توليد آنان شود.
از سوي ديگر تجربه نشان داده است كه در بازارهاي كمنقد، سرمايهگذاران بيش از پيش تحت تأثير اخبار و شايعات قرار ميگيرند. بهطور مثال، يك خبر منفي درباره يك شركت ميتواند منجر به رفتار فروش جمعي سرمايهگذاران شود، حتي اگر اين خبر تأثيرات واقعي بر عملكرد آن شركت نداشته باشد. اين نوع رفتارها بهشدت ميتواند به الگوهاي ناپايدار در بازار منجر شود و مشكلات بيشتري را براي سرمايهگذاران ايجاد كند.
بهطور كلي كمبود نقدينگي در بازار سهام تنها به سرمايهگذاران آسيب نميزند بلكه باعث ميشود كه شركتها نيز با مشكلات متعددي روبهرو شوند كه مهمترين آن نبود پول و پس از آن عدم توسعه است. به نظر ميرسد كه اگر در ميان مدت روند تزريق نقدينگي در بازار سرمايه تقويت شود و نقدينگي سنگين وارد بازار شود شاهد روزهاي طلايي در بورس خواهيم بود.
عرضه اوليه جديد در بازار سهام
عرضه اوليه جديد فرابورس شنبه به عنوان پنجمين عرضه اوليه امسال بازار سرمايه در بازار دوم به روش تركيبي انجام و 12 درصد سهام شركت توليدي برنا باطري طي دو مرحله روي ميز فروش رفت، و هر سهم اين شركت در نرخ 5862 ريال كشف قيمت شد. اين سهم پيش از اين در قيمت 4960 ريال ارزشگذاري شده بود.
به اين ترتيب در جريان عرضه اوليه روز جاري، ابتدا و در مرحله اول 4 درصد معادل 200 ميليون برگه سهم از سهام «خبرنا» براي عرضه به صندوقهاي سرمايهگذاري سهامي و مختلط روي ميز فروش قرار گرفت. 117 سرمايهگذار واجد شرايط (صندوق) طي رقابتي به روش حراج، سهام شركت توليدي برنا باطري را كشف قيمت و اين سهم را در نرخ 5862 ريال خريداري كردند.
در عرضه «خبرنا» به سرمايهگذاران واجد شرايط شامل صندوقهاي سرمايهگذاري سهامي و مختلط، حداكثر تعداد سهام قابل خريداري توسط هر كد معاملاتي دو ميليون سهم تعيين شده بود. همچنين صرفا صندوقهايي مجاز به ورود سفارش در اين عرضه اوليه بودند كه پيش از عرضه، گزارش ارزشيابي سهام تهيه شده توسط صندوق را به فرابورس ارسال كرده بودند. در مرحله دوم عرضه اوليه «خبرنا» به روش تركيبي، 8 درصد از سهام اين شركت معادل 400 ميليون برگه سهم به قيمت ثابت كشف شده در مرحله اول، به ساير سرمايهگذاران عرضه شد.
در مرحله دوم نيز كه از ساعت 12 آغاز و تا 14 به طول انجاميد، هر شخص حقيقي و حقوقي امكان ورود سفارش تا سقف 800 سهم را داشتند. در اين مرحله 872 هزار و 350 كد حقيقي اقدام به خريد سهام «خبرنا» در قيمت 5862 ريال كردند.
بازار از دريچه معاملات
در دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه25 آذر 1403، شاخص كل بورس تهران 51 هزار و 995 واحد معادل 2 درصد نسبت به معاملات روز گذشته افزايش داشت و به تراز 2 ميليون و 653 هزار واحدي رسيد. همچنين شاحص كل هم وزن نيز با افزايش 11 هزار و 665 واحدي معادل 1.4 درصد در مقايسه با معاملات روز گذشته به محدوده 845 هزار و 933 واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس با افزايش 272 واحدي به تراز 25 هزار و 836 واحدي رسيد.
در اين روز سومين ركورد ارزش معاملات خرد در 19 ماه گذشته ثبت شد. بدينترتيب ارززش معاملات خرد يعني سهام و حق تقدم به مبلغ 14 هزار و 452 ميليارد تومان رسيد. همچنين حجم معاملات را 32.6 ميليارد برگه سهم شد.
از ميان 687 نماد در اين روز 443 نماد مثبت و 181 نماد نيز با منفي بودند. همچنين 273 نماد معادل 39 درصد از نمادها صف خريد را تجربه كردند و در مقابل 50 نماد معادل 7 درصد نيز صف فروش را ثبت كردند.
طي روز يكشنبه نمادهاي وبصار، شستا، وتجارت، ذوب، خاور، دي، خودرو، شتران، وپارس، وبملت تاثير مثبت در حجم معاملات بازار داشتند.
همچنين صنايع پيمانكاري صنعتي، حفاري، فرآوردههاي نفتي، نوشيديني، بنادر و كشتيراني، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، فعاليتهاي مرتبط با اوراق بهادار، كانيهاي فلزي، خرده فروشي باستثناي وسايل نقليه موتوري، آهن و فولاد، سرمايهگذاري، بانكها و موسسات اعتباري، حمل و نقل بار زميني، محصولات پاككننده، ساير مواد معدني، تجهيزات صنعتي، ساير محصولات كاني غيرفلزي، سخت افزار و تجهيزات و سيمان، آهك گچ با بازدهي مثبت روبه رو شدند.