كمك ناخواسته چين به حل مشكلات انرژي اروپا
افزايش چشمگير قيمت معاملات نقدي گاز طبيعي مايع (الانجي)، تقاضاي خريد چين را در هفتههاي اخير دلسرد كرده و ميتواند به اروپا كه نگران كمبود سوخت در زمستان سرد است، كمك كند در غياب رقيب بزرگ خود، محمولههاي بيشتري را خريداري كند.
افزايش چشمگير قيمت معاملات نقدي گاز طبيعي مايع (الانجي)، تقاضاي خريد چين را در هفتههاي اخير دلسرد كرده و ميتواند به اروپا كه نگران كمبود سوخت در زمستان سرد است، كمك كند در غياب رقيب بزرگ خود، محمولههاي بيشتري را خريداري كند.
به گزارش ايسنا، چين كه بزرگترين واردكننده الانجي در جهان است، در هفتههاي اخير كه قيمتهاي آسيايي به بالاترين سطح در سال رسيده، خريد الانجي را بهشدت محدود كرده است.
پس از چند ماه ذخيرهسازي گاز با خريد ارزانتر الانجي، تخمين زده ميشود كه ذخاير گاز طبيعي چين به اندازهاي باشد كه به واردكنندگان اجازه دهد از خريد محموله الانجي با قيمتهاي بالاتر خودداري كنند. كندي روند واردات الانجي به چين در هفتههاي اخير، ميتواند عرضه نقدي بيشتري را براي اروپا آزاد كند كه در بحبوحه سرما، سرعت پايين باد و نگرانيها در مورد امنيت عرضه با انقضاي قريبالوقوع توافق ترانزيت گاز ميان روسيه و اوكراين، شاهد تقليل ذخاير گاز خود با سريعترين روند در هشت سال گذشته بوده است.
دادههاي رصد كشتي كه بلومبرگ جمعآوري شده است، نشان داد كه در ماه گذشته، واردات الانجي به چين، كند شد و ۱۲ درصد پايينتر از ميانگين چهار ساله (۲۰۲۳-۲۰۲۰) براي اين وقت از سال بوده است. اين يك كاهش قابل توجهي نسبت به واردات در طول سال است كه بالاتر از ميانگين و بالاتر از ميزان واردات در سال ۲۰۲۳ بوده است.
افزايش قيمت الانجي در آسيا، عامل اصلي تاثيرگذار در كاهش واردات چين در ماه گذشته بوده است. در هفتههاي اخير، ميانگين قيمت الانجي براي تحويل در ژانويه به شمال شرق آسيا، به ۱۵ دلار به ازاي هر ميليون واحد حرارتي بريتيش (MMBtu) رسيده است كه بالاترين سطح در سال جاري است. از آنجايي كه به نظر ميرسد چين از ذخاير گاز خوبي برخوردار است، چندان مشتاق واردات الانجي با اين قيمتهاي بالا نيست.
چين واردات گاز را به صورت كلي، از ابتداي سال جاري تاكنون افزايش داده و حجم بالايي گاز، ذخيرهسازي كرده است تا از كمبود گاز در زمان محدوديت عرضه بازارهاي جهاني در زمستان، اجتناب كند. اما بر اساس دادههاي رسمي اداره كل گمرك چين، كل واردات گاز طبيعي به چين شامل واردات خط لولهاي و الانجي در نوامبر، در مقايسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳، به ميزان ۱.۴ درصد كاهش يافت. روند قيمتها، بر سطح واردات نفت و گاز به چين در ماه ميلادي گذشته تاثير گذاشت. درحالي كه واردات نفت خام به چين در نوامبر، در بحبوحه قيمتهاي پايينتر و دستور دولت براي ذخيرهسازي بيشتر، افزايش يافت، صعود بهاي معاملات نقدي الانجي در آسيا، به كاهش واردات كلي گاز طبيعي منجر شد. قيمت معاملات نقدي الانجي در آسيا، از ابتداي سال جاري تاكنون، حدود ۳۰ درصد رشد كرده است. در اقدامي كه نشانه برخورداري چين از عرضه كافي الانجي براي زمستان است، برخي از خريداران الانجي چيني در هفتههاي اخير، محمولههايي را براي فروش عرضه كردهاند يا مجددا فروختهاند. به گفته معامله گران، شركت CNOOC، فروش محموله الانجي از استراليا براي ماه فوريه را پيشنهاد كرده؛ در حالي كه غول نفتي دولتي پتروچاينا، چندين محموله را در ماه گذشته فروخته است. اگر خريداران چيني به دليل قيمت بالاي الانجي، به عقبنشيني از بازار نقدي ادامه دهند، اين خبر خوبي براي اروپا خواهد بود كه براي امنيت عرضه تلاش ميكند. قيمت پايه گاز طبيعي معيار اروپا، ماه گذشته، در بحبوحه سرماي شديد و سرعت بسيار كم باد در بيشتر مناطق شمال غربي اروپا، به بالاترين حد خود در يك سال گذشته صعود كرد.
در هفتههاي اخير كه تقاضا براي گرمايش همزمان با برودت هوا، افزايش يافته است، ذخاير گاز طبيعي اروپا با سريعترين روند از سال ۲۰۱۶ برداشت شده است.
بازار اروپا در آستانه پايان قريبالوقوع توافق ترانزيت گاز روسيه از خاك اوكراين به اروپا پس از ۳۱ دسامبر، مضطرب است. رقابت اخير با آسيا براي خريد نقدي الانجي در افزايش قيمت گاز طبيعي و برق اروپا نقش داشته است.