احتياط بورس براي صعود
سقف شكني شاخصهاي بازار سرمايه ادامه دارد و هر روز شاهد ركوردهاي جديد در بازار هستيم. اين شرايط درحالي است كه بازار سهام چهارسال روند ريزشي داشت و اكنون درحال ترميم روزهاي گذشته سودسازي و اعتمادسازي سرمايهگذاران است.
سقف شكني شاخصهاي بازار سرمايه ادامه دارد و هر روز شاهد ركوردهاي جديد در بازار هستيم. اين شرايط درحالي است كه بازار سهام چهارسال روند ريزشي داشت و اكنون درحال ترميم روزهاي گذشته سودسازي و اعتمادسازي سرمايهگذاران است.
صعود شاخص و رشد اعداد براي بازار سرمايه بسيار مهم است و ميتواندآينده بازار سهام را تضمين سازد. به عقيده كارشناسان با توجه به خبر بازار ارز توافقي و نرخگذاري حوالي ۶۰ هزار تومان، احتمالا كف بنيادي شاخص كل در محدوده سقف قبلي شاخص كل، يعني عدد ۲ميليون و۵۵۰ هزار واحدي قرار گرفته است؛ يعني اگر در روزهاي آتي بازار اصلاح داشته باشد اصلاح عميق نخواهد بود. اما با توجه به قدرت خريد در اين روزها احتمال ادامهدار بودن حركت شاخص كل تا محدوده ۲ميليون و ۸۰۰ هزار واحدي وجود خواهد داشت.
البته بايد به اين نكته توجه داشت كه صعود ادامهدار براي بازار سرمايه خطرناك است و هر چند وقت يكبار پس از صعودهاي سنگين بازار سرمايه يك تا چند روز بايد اصلاحهاي خرد داشته باشد تا خود را با روند جديد تطبيق دهد و به نوعي با يك استراحت موقت بتواند مجدد رشد خوبي داشته باشد.
بهطور كلي اين قاعده را ميتوان در تمامي بازارهاي مالي يافت كه رشد مداوم و بدون استراحت در ميان مدت سقوطي سنگين در پي دارد. در هر بازاري پس از رشد قيمتي نياز به استراحت وجود دارد تا بازار بتواند با اعداد جديد خود را تطبيق دهد و بتواند در ادامه مسير رشد قدرتمندي داشته باشد.
سيگنال مثبت به بورس
يكي از سيگنالهاي مثبت اين روزهاي بازار سرمايه را ميتوان حذف ارز نيمايي دانست. با حذف نرخ نيمايي، شركتهايي كه صادرات انجام ميدادند يا ارز دريافت ميكردند، ميتوانند بدون محدوديت ارز خود را بفروشند. اين دسته از شركتها قبلا در فضاي رقابتي نميتوانستند ارزشان را معامله كنند، زيرا محدوديت وجود داشت، اما حالا اين اقدام جديد ميتواند درآمد حاصل از فروش ارزهاي ايجاد شده را براي شركتهايي كه در بورس پذيرفته شدهاند، يا حتي آنهايي كه در بورس هم نيستند، افزايش دهد.
پيش از اين چند نرخي بودن ارز و فاصله غيرقابل قبول نرخ ارز نيما و بازار آزاد باعث شد كه تمامي بازارهاي مالي از جمله بورس از اين موضوع تاثير بپذيرند و شرايط بدي را تجربه كنند. بهطور كلي چند نرخي بودن ارز باعث ايجاد رانت در كشور شده بود و اين موضوع شرايط بدي براي كشور در پي داشت.
چند نرخي بودن ارز همچنين باعث ايجاد رانتهايي شده است. براي مثال برخي از واردكنندگان كه با دريافت ارز ترجيحي اقدام به واردات كالا كردند، به جاي اينكه آن كالا را با قيمت ارز ترجيحي در بازار به فروش برسانند با قيمت دلار آزاد به بازار عرضه كردند. چند نرخي بودن ارز سبب شده كه صادركنندگان نيز بهشدت آسيب ببينند، چون بايد ارز حاصل از صادرات خود را با نرخي پايينتر از بازار آزاد عرضه كنند كه همين سبب كاهش انگيزه توليدكننده و صادركننده ميشود. فقط در سال ۱۴۰۲ به دليل شكافي كه بين دلار نيمايي و بازار آزاد بوده منافعي به ارزش ۳۰۰ همت از جيب صادركنندگان برداشت شده است.
افزايش تحريمها در سالهاي اخير، از موانع جدي فعاليت صادركنندگان بوده است اما علاوه بر تحريم موانع ديگري نيز مانند پيمان سپاري ارزي در قيمتهاي پايين، افزايش شديد نرخ ارز، فاصله بالاي نرخ دلار نيمايي با دلار بازار آزاد و افزايش تورم بخش توليد، صادركنندگان را تحت فشار قرار داده است. به همين خاطر ايجاد يك بازار آزاد و رسمي ارز ميتواند بخش زيادي از مشكلات صادركنندگان را مرتفع سازد. علاوه بر اين هنگامي كه در كشور بازار رسمي ارز وجود نداشته باشد، بانك مركزي قدرت مديريت ارز را ندارد. تجربه ترامپ در سال ۹۷ نشان داد كه در فقدان بازار رسمي ارز و عدم توانايي مديريت ارز توسط بانك مركزي، جهشهاي زيادي را در نرخ ارز شاهد خواهيم بود. بنابراين تا قبل از آمدن ترامپ سياست ارز توافقي كمك زيادي به ما خواهد كرد.
به عقيده كارشناسان با اجرايي شدن سامانه ارز توافقي و فاصله كمتر قيمت كشف شده در آن با ارز بازار آزاد، وضعيت صادركنندگان به خصوص وضعيت شركتهاي صادراتمحور بازار سرمايه، نسبت به گذشته بهتر شود و تراز تجاري ايران نسبت به سال گذشته كمي بهبود يابد. در صورتيكه شركتهاي صادرات محور بتوانند در سامانه ارز توافقي، ارز خود را به فروش برسانند، اين شركتها از حاشيه سود بسيار خوبي بهرهمند ميشوند و اين ميتواند سهام اين دست از شركتهاي حاضر در بازار سرمايه را براي سرمايهگذاران جذاب كند و اين شركتها بتوانند نقدينگي قابل توجهي را از راه بازار سرمايه به دست آورند.
بازار از دريچه معاملات
طي سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه 26 آذر 1403، شاخص كل بورس تهران و شاخص هم وزن حركتي معكوس داشتند و شاخص كل با افزايش 32 هزار و 934 واحدي معادل 1.24 درصد به تراز 2 هزار و 686 واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن در اين روز برخلاف شاخص كل حركت كرد و با كاهش يك هزار و 781 واحدي معادل 0.21 درصد به تراز 844 هزار و 151 واحدي رسيد. همچين شاخص كل فرابورس نيز با افزايش 9 واحدي به عدد 25 هزار و 846 واحدي رسيد.
همچنين ارزش معاملات خرد در 20 ماهه گذشته شسكت. ارزش كل معاملات اين روز برابر با 264 هزار و 768 ميليارد تومان بود كه ارزش معاملات خرد نيز برابر با 19 هزار و 510 ميليارد تومان شد .
از ميان 685 نماد بازار سرمايه در اين روز 195 نماد مثبت و 436 نماد منفي بودند. همچنين 17 درصد از نمادها معادل 120 نماد صف خريد را تجربه و 42 درصد از نمادها برابر با 295 نماد صف فروش را تجربه كردند.
در سومين روز كاري هفته صندوقهاي نارنج اهرم، موج، دارا يكم، خليج، پالايش، پتروآگاه، پتروصبا، اكتان، شتاب، افق ملت، استيل، آلياژ، جهش، و بازار، توان، هومان، تيام، اهرم، دي سهام، آبنوس، بيدار، متال، تكپاد، صدف، هيوا، برليان، ترمه، نارين و رماس در اين روز صندوقهايي بودند كه بازه مثبت را ثبت كردند.
همچنين صنايع توليد فلزات گرانبهاي غيراهن، پيمانكاري صنعتي، فرآوردههاي نفتي، اهن و فولاد، زغال سنگ، سرمايهگذاري، كانيهاي فلزي، خرده فروشي باستثناي وسايل نقليه موتوري، حمل و نقل بار زميني، توليد كود و تركيبات نيتروژن، فعاليتهاي مرتبط با ارواق بهادار، بانكها و موسسات اعتباري نيز در اين روز بازدهي مثبت را كسب كردند.