جدال وزارت نفت و نيرو بر سر خاموشي‌ها

۱۴۰۳/۰۹/۲۸ - ۰۰:۴۱:۱۸
|
کد خبر: ۳۲۸۱۷۱

ناترازي برق و گاز ۲۰ استان را تعطيل كرده است و وزارتخانه‌هاي نفت و نيرو همديگر را در اين زمينه مقصر مي‌دانند. به گزارش مهر، اين روزها خاموشي‌هاي پي در پي نارضايتي‌هاي بسياري را به دنبال داشته است و از طرفي هم نگراني‌هايي براي قطعي گاز وجود دارد، همين ناترازي برق و گاز ۲۰ استان كشور را نزديك به يك هفته به تعطيلي كشانده است.

ناترازي برق و گاز ۲۰ استان را تعطيل كرده است و وزارتخانه‌هاي نفت و نيرو همديگر را در اين زمينه مقصر مي‌دانند. به گزارش مهر، اين روزها خاموشي‌هاي پي در پي نارضايتي‌هاي بسياري را به دنبال داشته است و از طرفي هم نگراني‌هايي براي قطعي گاز وجود دارد، همين ناترازي برق و گاز ۲۰ استان كشور را نزديك به يك هفته به تعطيلي كشانده است. اما موضوع به همين‌جا ختم نمي‌شود، چراكه دو وزارتخانه نفت و نيرو مدام تقصير را گردن يكديگر مي‌اندازند از طرفي وزارت نيرو مدعي مي‌شود در صورت تامين سوخت نيروگاهي خاموشي نخواهيم داشت و از طرف ديگر وزارت نفت مي‌گويد تحويل سوخت نيروگاهي به نيروگاه‌ها افزايش داشته است. مصرف گاز در بخش خانگي روند رو به رشدي دارد و با افزايش مصرف در بخش خانگي وزارت نفت مجبور به تحويل سوخت جايگزين به نيروگاه‌ها است به‌طوري كه آمارها نشان مي‌دهد در روز ۲۳ آذر امسال با ثبت ركوردي جديد، ۱۲۶.۷ ميليون ليتر فرآورده نفت‌گاز در كشور توليد شده است كه اين عدد در مقايسه با ميانگين توليد از ابتداي سال ۱۴۰۳ نزديك به ۱۳ ميليون ليتر و در مقايسه با ميانگين توليد نفت‌گاز در سال ۱۴۰۲ (۱۱۱.۵ ميليون ليتر) بيش از ۱۵ ميليون ليتر در روز افزايش يافته است. وزارت نيرو مدعي مي‌شود ريشه خاموشي‌ها به علت عدم دريافت سوخت كافي از وزارت نفت است بر اساس آمار و ارقام دريافت شده از وزارت نيرو در حال حاضر ذخيره سوخت گازوييل نيروگاه‌هاي كشور كاهش ۶۵درصدي را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان مي‌دهد كه ۹۲درصد (۱۶۰۲ ميليون ليتر) اين مقدار مربوط به نيمه شمالي كشور است و اين درحالي است كه ميزان تخصيص گاز هم تا روز جاري ۴.۵ ميليارد ليتر نسبت به مدت مشابه سال قبل كاهش داشته است و اين ميزان كاهش با مصرف سوخت مايع (گازوييل و مازوت) جبران شده است. با توجه به كاهش دماي هوا و تداوم سرما در اكثر نقاط كشور و افزايش مصرف گاز مشتركين خانگي، تحويل سوخت كافي به نيروگاه‌ها دچار مشكل شده است. اين بحران به ويژه در نيمه شمالي كشور موجب شده گاز تحويلي در هفته جاري به نيروگاه‌هاي نيمه شمالي به صفر برسد و در نتيجه بيش از ۸۰۰۰ مگاوات توليد برق نيروگاه‌هاي اين منطقه متوقف شود و موجب اعمال محدوديت در مصارف مشتركين شده است. از طرف ديگر هم شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران مدعي شده است توليد و تحويل سوخت به تمام بخش‌هاي صنعتي و خانگي و...  نه‌تنها بي‌هيچ كم و كاستي انجام شده، بلكه توليد و تحويل سوخت نيروگاهي در پاييز امسال روندي افزايشي را طي كرده تا جايي كه در آذر ۱۴۰۳ در مقايسه با پارسال، ۴ ميليارد ليتر سوخت مايع بيشتر تحويل نيروگاه‌هاي كشور شده است.براساس آمارهاي شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران، در ۲۳ آذر امسال ۷۵.۱ ميليون ليتر سوخت مايع تحويل نيروگاه‌هاي كشور شده كه از اين مقدار ۵۱.۹ ميليون ليتر مربوط به فرآورده نفت‌گاز و مابقي مربوط به نفت كوره بوده است. همچنين با تلاش‌هاي سربازان زنجيره توليد تا توزيع فرآورده در كشور، از ابتداي آذر امسال تا ۲۳ آذر، به‌طور ميانگين ۷۰.۶ ميليون ليتر نفت‌گاز تحويل نيروگاه‌هاي كشور شده كه اين عدد در مقايسه با مدت مشابه پارسال با ۵۶.۶ ميليون ليتر، بيش از ۱۴ ميليون ليتر، معادل ۲۴.۷ درصد رشد يافته است.

در آذر ۱۴۰۳ همچنين به‌صورت ميانگين ۴۵.۹ ميليون ليتر نفت‌گاز تحويل نيروگاه‌هاي كشور شده كه اين عدد در مقايسه با مدت مشابه پارسال (آذر ۱۴۰۲) با ۳۶.۹ ميليون ليتر، ۹ ميليون ليتر معادل ۲۴.۳ درصد رشد يافته است.

بر اساس آخرين آمار شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي از ابتداي امسال تا روز ۲۳ آذر، به‌طور ميانگين ۵۱ ميليون ليتر سوخت مايع تحويل نيروگاه‌هاي كشور شده است كه اين عدد در مقايسه با مدت مشابه پارسال (ميانگين ابتداي فروردين تا ۲۳ آذر ۱۴۰۲) با ۳۶.۱ ميليون ليتر، ۱۴.۹ ميليون ليتر، معادل ۴۱.۴درصد افزايش در تحويل سوخت مايع نيروگاهي را در سال ۱۴۰۳ نشان مي‌دهد. اين اعداد در حالي ثبت شده است كه به شهادت آمار، براي مثال در روز ۳۱ مرداد سال ۱۴۰۳ كه زمان طلايي ذخيره‌سازي سوخت در نيروگاه‌هاي كشور بوده، تنها ۹ ميليون ليتر نفت‌گاز به نيروگاه‌هاي كشور تحويل شده است. براساس اين گزارش، كمبود گاز نه تنها منجر به خاموشي‌هاي خانگي شده بلكه پتروشيمي‌ها و صنايع را نيز به تعطيلي كشانده است و نزديك به يك هفته نيمي از كشور تعطيل شده است و در صورت ادامه‌دار بودن اين روند خسارت جبران‌ناپذيري به اقتصاد كشور وارد مي‌شود، چراكه معمولا در اسفند ماه با استدلال كمبود در بازار قيمت محصولات خود را افزايش مي‌دهد كه اين امر مي‌تواند وضعيت نابسامان اقتصادي كشور را دوچندان كند. اين موضوع موجب شده است كه برخي نمايندگان مجلس اعلام كنند اين شرايط مي‌تواند منجر به استيضاح وزراي نفت و نيرو شود.