درخواست یک اقتصاددان برای مذاکره به خاطر منافع ملی ایران
چشمانداز روابط خارجی ایران با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا تیره و تار است و هنوز معلوم نیست که سیاست دولت جدید آمریکا در مقابل ایران چیست؟ اما نکته بدیهی اینجاست که اگر روزی بخواهیم مذاکره کنیم، کسانی در داخل کشور با مذاکره مخالف هستند و این موضوع چشمانداز آینده روابط خارجی را تیرهتر کرده است.
تقریبا اکثر اقتصاددانان عقیده دارند که بخشی از اصلاحات در ایران به روابط خارجی بازمیگردد.
مهدی پازوکی، اقتصاددان:
- من بهشدت از مذاکره دفاع میکنم. ما باید مذاکره را ابزار کارمان قرار دهیم و هیچ ترسی هم نداشته باشیم. برویم برای منافع ملی ملت ایران مذاکره کنیم ولاغیر.
- در دهه 70 میلادی هواپیماهای بی-۵۲ آمریکا ویتنام را بمباران کردند و دو میلیون نفر انسان را در ویتنام کشتند ولی امروز بزرگترین بازار صادراتی ویتنام، آمریکا است. سالانه دهها میلیارد دلار صادرات میکند که از پول نفت ما هم بیشتر است.
- در همان دوران جنگ، که آمریکاییها آدم میکشتند، وزیر خارجه ویتنام در پاریس پای میز مذاکره بود. مذاکره بدهبستان است و ما باید یاد بگیریم.
- منتها افرادی را بفرستیم، نه مثل بعضی از دوستان که منتظرند به بهانه مذاکره چهارتا سفر خارجی بروند و ماموریت بگیرند و... باید کسی را برای مذاکره بفرستیم که زبان بینالملل را بفهمد. منظورم از زبان بینالملل، زبان انگلیسی نیست بلکه درک داشته باشد و بتواند تحولات جهان را تحلیل کند و بفهمد.
- روسها امروز دنبال منافع خودشان هستند. ما نباید ابزار شویم و با کارت آنها بازی کنیم. ما باید خط قرمز منافع ملی ملت ایران را تعریف کنیم و در چارچوب منافع حرکت کنیم.
- اگر منافع ملی اقتضا کرد، قطعاً رئیسجمهور ما آقای پزشکیان باید به کاخ سفید برود و این هیچ اشکالی ندارد. ما باید بدانیم که این به نفع ماست.
- همین عراق را دیدید. مرحوم آقای حکیم که قبلاً رئیس مجلس انقلاب اسلامی عراق بود، به خاطر براندازی صدام به کاخ سفید رفت و با بوش ملاقات کرد. یک روحانی شیعه بود و بعدها در عراق ترور شد. بنابراین، مذاکره را به وادادگی معنی نکنیم.پ
- آنطور که من میفهمم، شما با تفکر حاکم بر روزنامه کیهان نمیتوانید در جهان بدرخشید. من در سن جوانی خبرنگار این روزنامه بودم و الان این روزنامه را حتی نمیخوانم. چرا این اتفاق در جامعه من افتاده است؟
- میخواهم این را عرض کنم که قرار نیست ما در دنیا، لولو باشیم. اسرائیل اتفاقاً به دنبال همین است.
متن و ویدیو کامل گفتگو با مهدی پازوکی در برنامه مقتصاد را اینجا بخوانید.