ضرورت  راه‌اندازي   سامانه  ثبت   اين  عفونت‌هاي   بيمارستاني

ضرورت راه‌اندازي سامانه ثبت اين عفونت‌هاي بيمارستاني

۱۴۰۳/۰۹/۲۹ - ۰۱:۱۱:۴۹
|
کد خبر: ۳۲۸۳۲۵

رييس دوازدهمين كنگره تخصصي كنترل عفونت و استريليزاسيون، مواد و تجهيزات پزشكي با اشاره به نقش عفونت‌هاي بيمارستاني در افزايش مرگ‌ميرها، بيماري‌زايي و تحميل هزينه به نظام سلامت، بر لزوم تدوين يك سند ملي براي پيشگيري و كاهش عفونت‌هاي بيمارستاني تاكيد كرد.

رييس دوازدهمين كنگره تخصصي كنترل عفونت و استريليزاسيون، مواد و تجهيزات پزشكي با اشاره به نقش عفونت‌هاي بيمارستاني در افزايش مرگ‌ميرها، بيماري‌زايي و تحميل هزينه به نظام سلامت، بر لزوم تدوين يك سند ملي براي پيشگيري و كاهش عفونت‌هاي بيمارستاني تاكيد كرد. دكتر عليرضا زالي در دوازدهمين كنگره تخصصي و ششمين كنگره بين‌المللي كنترل عفونت و استريليزاسيون، مواد و تجهيزات پزشكي، با بيان اينكه عفونت‌هاي بيمارستاني به يك موضوع جهان شمول تبديل شده است، گفت: حتي در كشورهاي توسعه يافته هم امروزه عفونت بيمارستاني يك بحث جدي است. وي بر لزوم انجام يك اقدام مشترك فراملي در زمينه كنترل و كاهش عفونت‌هاي بيمارستاني تاكيد كرد. رييس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با بيان اينكه در سال‌هاي اخير سازمان بهداشت جهاني با توجه به اشتراكات اكولوژيك، اشتراكات بار بيماري‌ها و اشتراكات اكوسيستمي برنامه‌ها و گايدلاين‌هاي منطقه‌اي دارد، گفت: پنج منطقه توسط سازمان بهداشت جهاني در خصوص عفونت‌هاي بيمارستاني مورد توجه واقع شده است و متاسفانه ناحيه مديترانه شرقي و آسياي جنوب شرقي بالاترين ميزان عفونت‌هاي بيمارستاني را به خود اختصاص داده‌اند.

زالي با اشاره به موضوع مقاومت آنتي‌بيوتيكي گفت: پيگيري اين موضوع محدود به چارچوب‌هاي ملي نيست و بايد با يك نگاه فراملي به آن پرداخته شود. زالي با بيان اينكه امروزه در دنيا بين هشت تا ۱۰ درصد احتمال عفونت بيمارستاني در نظر گرفته مي‌شود، گفت: با توجه به وضعيت اجتماعي، اقتصادي، بار بيماري‌ها، زيرساخت‌ها و مواردي از اين دست گاهي اين احتمال بين ۳۰ تا ۷۰ درصد نيز پيش‌بيني مي‌شود.

 

افزايش ۸ تا ۱۰ روزه اقامت بيماران

در بيمارستان‌ها به دليل عفونت ‌بيمارستاني

وي افزود: مطالعات نشان داده است به‌طور متوسط هر عفونت بيمارستاني بين ۸ تا ۱۲ روز اقامت بيمار را در بيمارستان طولاني‌تر مي‌كند. زالي همچنين با بيان اينكه بار اقتصادي ناشي از عفونت بيمارستاني در نهايت كيفيت رسيدگي به بيمار را دچار اختلال مي‌كند، افزايش بيماري‌زايي و همچنين افزايش مرگ و مير را از ديگر آثار منفي اين عفونت‌ها عنوان كرد.

زالي با بيان اينكه برخي گروه‌ها مانند افراد زير يك‌سال، افراد بالاي ۶۵ سال و مبتلايان به بيماري‌هاي مزمن در برابر عفونت‌هاي بيمارستاني پرخطر محسوب مي‌شوند، خواستار توجه بيشتر به اين گروه‌ها در نظام مراقبت‌هاي درماني شد.

رييس دوازدهمين كنگره تخصصي كنترل عفونت و استريليزاسيون، مواد و تجهيزات پزشكي درباره عفونت بيمارستاني توضيح داد: اگر يك بيمار بعد از سه روز اول استقرار در بيمارستان علائم عفونت را نشان داد، اين مورد در زمره عفونت‌هاي بيمارستاني قرار مي‌گيرد.زالي افزود: همچنين اگر يك بيمار 3 تا 5 روز پس از ترخيص از بيمارستان يا ۳۰ روز پس از مداخله جراحي علائم عفونت را از خود نشان داد در زمره عفونت‌هاي بيمارستاني قرار مي‌گيرد .

رييس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با تاكيد بر ضرورت فعال شدن كميته‌هاي كنترل عفونت بيمارستاني، خواستار توجه بيشتر به ظرفيت اجرايي اين كميته‌ در بيمارستان‌ها شد تا اختيارات آنها افزايش يابد.

 

اهميت آموزش براي پيشگيري

از عفونت‌هاي بيمارستاني

زالي توجه ويژه به نحوه شست‌وشوي دست بين كادر درمان را اقدامي بسيار اثرگذار در كاهش عفونت‌هاي بيمارستاني دانست و افزود: مطالعات نشان مي‌دهد مهم‌ترين‌ عامل براي پيشگيري از عفونت‌هاي بيمارستاني شستن دست است.

وي با اشاره به نامگذاري يك روز در جهان به نام روز جهاني شستن دست و توجه سازمان جهاني بهداشت به اين موضوع، گفت: براي جلوگيري از انتقال آلودگي از يك بيمار به بيمار ديگر از طريق دستان كادر درمان، بايد به شست‌وشوي صحيح دست‌ها توجه ويژه كرد.

 

 

تجهيزات فرسوده

يكي از عوامل ابتلا به عفونت بيمارستاني

زالي همچنين با بيان اينكه بين ميزان اقامت بيمارستاني و ابتلا به عفونت بيمارستاني ارتباط مستقيم وجود دارد، گفت: بخشي از عفونت‌هاي بيمارستاني مي‌تواند از طريق تجهيزات مستعمل رخ بدهد.

زالي با اشاره به خطرات استفاده از تجهيزات پزشكي فرسوده، خواستار بازنگري در استفاده از اين تجهيزات براي كنترل عفونت بيمارستاني شد. زالي با بيان اينكه مصرف بي‌رويه آنتي بيوتيك مقاومت آنتي‌باكتريال را در پي خواهد داشت، گفت: در كشور ما هم در حوزه بيماران بستري و هم در حوزه بيماران سرپايي بسيار بيشتر از استانداردهاي جهاني از آنتي‌بيوتيك استفاده مي‌شود. وي خواستار توجه به پروتكل‌ها و گايدلاين‌هاي وزارت بهداشت درخصوص استفاده از آنتي‌بيوتيك شد و گفت: مصرف غير ضروري آنتي‌بيوتيك براي هر بيمار افزايش مقاومت آنتي‌بيوتيكي را براي كل جامعه در پي دارد.

 

ضرورت راه‌اندازي سامانه  ثبت عفونت‌هاي بيمارستاني

زالي با اشاره به ضرورت راه‌اندازي سامانه ثبت عفونت‌هاي بيمارستاني گفت: زيست‌بوم عفونتي هر بيمارستان با بيمارستان‌هاي ديگر متفاوت است. وي خواستار تدوين نقشه عفونت بيمارستاني اختصاصي توسط كميته كنترل عفونت بيمارستان‌ها شد و گفت: در نظام اعتباربخشي بيمارستان‌ها بايد يك سند مبتني بر نقشه ميكروارگانيسمي بيمارستان‌ها وجود داشته باشد. وي خواستار جلوگيري از كم‌اظهاري عفونت‌هاي بيمارستاني در گزارش‌ها شد و گفت: با ثبت دقيق اين موضوع وزارت بهداشت مي‌تواند گايدلاين‌هاي موثرتري را تدوين كند. وي ادامه داد: به دليل پيچيدگي و اهميت وضعيت بيماران بستري در بيمارستان، عفونت‌هاي بيمارستاني در زمره عفونت‌هاي قابل توجه و بسيار مهم‌ هستند اما اين به معني در نظر نگرفتن ساير ابعاد عفونت‌ها نيست. زالي ادامه داد: بنابر اين اگر بخواهيم يك سند يا پروتكل ملي را در اين زمينه تدوين كنيم بايد همه ابعاد ارايه خدمات مراقبت از سلامت را در نظر بگيريم. وي افزود: مثلا اگر براي بيمارستان‌ها استاندارد و گايدلاين كاهش عفونت بيمارستاني تدوين مي‌كنيم بايد براي يك كلينيك درماني هم پروتكل و استاندارد تدوين كنيم.