جوانان كارآفرين ايراني آماده مشاركت اقتصادي در منطقه
مسعود پزشكيان بعد از ظهر چهارشنبه-۲۸ آذر ۱۴۰۳ به منظور شركت و سخنراني در يازدهمين اجلاس سران گروه دي۸ و نيز نشست بررسي وضعيت غزه و لبنان، با بدرقه معاون اول رييسجمهور و معاون امور بينالملل دفتر رهبر معظم انقلاب عازم قاهره، پايتخت مصر شد.
مسعود پزشكيان بعد از ظهر چهارشنبه-۲۸ آذر ۱۴۰۳ به منظور شركت و سخنراني در يازدهمين اجلاس سران گروه دي۸ و نيز نشست بررسي وضعيت غزه و لبنان، با بدرقه معاون اول رييسجمهور و معاون امور بينالملل دفتر رهبر معظم انقلاب عازم قاهره، پايتخت مصر شد.
گروه هشت كشور اسلامي در حال توسعه موسوم به دي ۸ در سال ۱۹۹۷ ميلادي با حضور كشورهاي ايران، تركيه، پاكستان، بنگلادش، اندونزي، مالزي، مصر و نيجريه تشكيل شد و دبيرخانه اين اجلاس در استانبول تركيه مستقر است.
رييسجمهور در جريان سفرش به مصر صبح روز پنجشنبه در محل اقامت خود با ايساكا عبدالقادر امام ديدار و گفتوگو كرد.
وي در اين ديدار ايجاد سازكار پولي و مالي براي تبادلات تجاري كشورهاي عضو D۸ را امري لازم و ضروري در راستاي تحقق اهداف اين سازمان برشمرد و گفت: ايجاد صندوق توسعه براي D۸ به منظور سرمايهگذاري مشترك كشورهاي اسلامي عضو، گام موثري در اين زمينه خواهد بود و ايران آمادگي خود را براي تشكيل چنين صندوقي اعلام ميدارد.
وي سپس در محل برگزاري نشست دي ۸ در قاهره حضور يافت و دفتر يادبود يازدهمين نشست دي ۸ را امضا كرد و دركنار سران كشورهاي عضو گروه دي۸ قبل از شروع اجلاس عكس يادگاري گرفتند.
مسعود پزشكيان در بخشي از سخنراني خود در نشست دي ۸ ابراز اميدواري كرد كه در دوره رياست مصر بر سازمان دي ۸ شاهد دوستي و برادري بين اعضا و برداشتن گامهاي جدي در روند افزايش همكاريهاي چندجانبه باشيم.
وي همچنين تاكيد كرد: آمادگي داريم براي حمايت جمعي از جوانان كارآفرين، اقدامات مشترك در بستر دي هشت همچون ايجاد بانك مشترك ايده و سرمايه، پاركهاي علم و فناوري مشترك، برگزاري نشستهاي علمي - فناوري، اختصاص فرصتهاي مطالعاتي، بورسيههاي تحصيلي و تبادل استاد و دانشجو، ارايه تسهيلات كارآفريني جوانان، سرمايهگذاري در بنگاهها جهت حل مشكلات اشتغال جوانان و نيز برگزاري نمايشگاههاي دستاوردهاي دانشبنيان را با همكاري اعضا عملياتي كنيم.
در ادامه برنامههاي اين سفر، رييسجمهور كشورمان در نشست بررسي وضعيت غزه و لبنان نيز شركت كرد و به تشريح مواضع جمهوري اسلامي ايران درباره آخرين تحولات در منطقه غرب آسيا پرداخت و پنج پيشنهاد مهم درباره توقف جنگ در غزه و كمك به مردم اين منطقه پس از پايان جنگ ارايه كرد.
وي با بيان اينكه شاهد ارتكاب مجموعهاي از چكيده تمام فجايع و جنايات تاريخ بشريت عليه ملت فلسطين هستيم و علاوه بر آن، رژيم صهيونيستي در ماههاي اخير مشغول انجام حملات بيرحمانه در لبنان و سوريه است، گفت: اعمال فشار براي توقف جنايات اين رژيم در غزه، لبنان و سوريه بايد مهمترين اولويت انساني و اخلاقي كشورهاي منطقه و اعضاي سازمان دي هشت باشد.
رييسجمهور در حاشيه سفر به قاهره با شهباز شريف نخستوزير پاكستان در قاهره ديدار كرد و وحدت و انسجام در جهان اسلام و تقويت روابط اقتصادي ميان كشورهاي اسلامي با ايجاد پول واحد و استفاده از ظرفيت بازارهاي مشترك را در برهه حساس و خطير فعلي جهان، امري ضروري خواند و بر آمادگي جمهوري اسلامي ايران براي تحقق اين اهداف مهم در تعامل با همه كشورهاي اسلامي به ويژه پاكستان تاكيد كرد.
پزشكيان در ديدار با رجب طيب اردوغان همتاي تركيهاي خود هم با اشاره به تحولات اخير سوريه، بر لزوم حفظ تماميت ارضي اين كشور تاكيد و تصريح كرد: هرگونه تحولات در سوريه بايد با حفظ تماميت ارضي اين كشور همراه باشد و كمترين خدشه به تماميت سرزميني سوريه نيز به هيچوجه قابل قبول نيست.
رييسجمهور همچنين با عبدالفتاح السيسي رييسجمهور مصر ديدار و گفتوگو كرد.
مسعود پزشكيان در حاشيه اجلاس سران كشورهاي عضو سازمان همكاري D8 در ديدار با عبدالفتاح السيسي، رييسجمهور مصر ضمن تشكر از ميزباني و برگزاري بسيار خوب اين اجلاس، اشتراكگذاري توانمنديها و امكانات كشورهاي اسلامي در چارچوب پيمانهاي منطقهاي و بينالمللي از جمله سازمان D8 و سازمان همكاري اسلامي را بسيار با اهميت خواند.
رييسجمهور در ادامه تقويت وحدت و انسجام ميان كشورهاي اسلامي را ضروريترين نياز امروز امت اسلامي برشمرد و تصريح كرد: همه كشورهاي اسلامي بايد به ميزان سهم خود براي گسترش تعامل و گفتوگو در جهان اسلام تلاش كرده و بر اختلافات موجود غلبه كنيم، چراكه اين اختلافات است كه زمينه مداخلات بيگانگان را فراهم ميكند.
وي همچنين ضرورت تقويت همكاريهاي اقتصادي و تداوم گفتوگو ميان دو كشور را مورد تاكيد قرار داد.
عبدالفتاح السيسي رييسجمهور مصر نيز در اين ديدار با بيان اينكه منطقه با وقايعي كه اخيرا بر غزه، لبنان و سوريه رفته، دچار تهديدات اساسي شده است، تجاوزات اخير رژيم صهيونيستي در سوريه را بيسابقه دانست و افزود: موضع مصر در قبال تحولات سوريه شكلگيري دولتي فراگير در اين كشور است.
روساي جمهوري اسلامي ايران و مصر در اين ديدار همچنين ضمن مرور اقدامات و گامهاي مثبت اخير در روابط دو كشور، نسبت به تداوم اين اقدامات تا تحقق كامل روابط ابراز اميدواري كردند.
مسعود پزشكيان بامداد جمعه پس از انجام سفري كوتاه و فشرده به مصر، به كشور بازگشت.
لازم به ذكر است كه از آخرين سفر رسمي رييسجمهور ايران به كشور مصر ۱۲ سال ميگذرد. محمود احمدينژاد آخرين رييسجمهوري بود كه در سال ۱۳۹۱ به شكل رسمي به كشور مصر سفر كرد. در دولت شهيد رييسي وزارت امورخارجه تلاشهاي خوبي را براي بهبود روابط ايران با كشورهاي منطقه آغاز كرد و تلاش شد تا از مسير ديپلماسي اختلافهاي موجود ميان ايران با كشورهاي عربي به ويژه عربستان و مصر حل شود. در دولت چهاردهم نيز تلاش شد تا اين مسير ادامه پيدا كند.