تاثير قطعيها روي بورس
هفته آخر آذر ماه نيز براي بورس خوب بود و بازار سهام همانند هفتههاي گذشته بازدهي بسيار خوبي داشت. اين شرايط درحالي است كه بسياري از سهام از كف قيمتي خود رشد كردهاند و اگر اين روند ادامهدار باشد آينده بورس تهران نيز تضمين خواهد داشت.
هفته آخر آذر ماه نيز براي بورس خوب بود و بازار سهام همانند هفتههاي گذشته بازدهي بسيار خوبي داشت. اين شرايط درحالي است كه بسياري از سهام از كف قيمتي خود رشد كردهاند و اگر اين روند ادامهدار باشد آينده بورس تهران نيز تضمين خواهد داشت.
اين روزها بازار سهام درحال جذب نقدينگي و اعتماد است و با توجه به شرايط به نظر ميرسد كه اين روند ادامهدار باشد. اما مشكل اساسي اينجاست كه صنايع اين روزها با مشكل قطعي گاز و برق مواجه هستند و اين موضوع ميتواند تاثير منفي بسزايي روي صورت مالي شركتها و صنايع داشته باشد و بدينترتيب احتمالا در صورت مالي فصلي با زيانسازي روبه رو باشند.
معضل قطعي برق همواره در تمامي فصول براي صنايع وجود دارد؛ اما امسال صنايع و حتي مصارف خانگي زمستان سختي را پشت سر مي گذارند و براي تامين برق و حتي گاز با مشكلات بسياري مواجه هستند. درحال حاضر مصارف خانگي با قطعي برق دو ساعت در روز مواجه هستند و ممكن است اين قطعيها خسارت شديدي به مصارف خانگي نيز وارد كند.
قطعي برق تمامي صنايع را تحت تاثير قرار ميدهد و حتي ممكن است صنايع بورسي نيز با زيان قابل توجه مواجه شوند. وزارت نيرو با انتشار اين بخشنامه به شركتهاي توزيع نيروي برق، بر اهميت مديريت مصرف برق در نيمه دوم سال ۱۴۰۳ تأكيد كرد. جزييات اين بخشنامه كه در پاسخ به افزايش تقاضاي برق و محدوديتهاي توليد ناشي از مصرف سوخت در نيروگاهها صادر شده است. صنايع با ديماند مصرفي ۲ مگاوات و بالاتر حداقل ۳ شبانه روز از ايام كاري هفته به ميزان ۹۰ درصد ديماند مصرفي محدود گردند به نحوي كه انرژي مصرفي اين صنايع به ميزان ۵۰ درصد نسبت به دوره قبل از اجراي برنامههاي مديريت بار كاهش يابد. شهركهاي صنعتي و صنايع خارج از شهركهاي صنعتي با ديماند مصرفي كمتر از ۲ مگاوات حداقل ۲ شبانه روز در هفته به ميزان ۹۰ درصد ديماند مصرفي محدود گردند به نحوي كه انرژي مصرفي اين صنايع به ميزان ۳۵ درصد نسبت به دوره قبل از اجراي برنامههاي مديريت بار كاهش يابد.
كنتورهاي هوشمند منصوبه در ساختمانهاي اداري به نحوي تنظيم گردد كه انرژي مصرفي در ساعات اداري و غير اداري به ميزان ۵۰ درصد نسبت به زمان مشابه سال قبل كاهش يابد. انرژي مصرفي ساختمانهاي اداري شامل برق و گاز به صورت توامان به نحوي رصد گردد كه منجر به كاهش معنيدار مصرف انرژي برق و گاز نسبت به دوره قبل از اعمال برنامهها گردد.
محدوديتهاي برقي كه بيش از ۴ ماه تا اواسط مهرماه هم ادامه داشت، توليد ۸ ماهه فولاد مياني كشور را حدود يك ميليون تن به ارزش بيش از ۴۵۰ ميليون دلار كاهش داده است. ۹۰ درصد اين كاهش در توليد شمش فولادي رخ داده است كه نشان از تأثير بيشتر بيبرقي بر واحدهاي كوچك و متوسط بخش خصوصي دارد.
افزايش ۱۱.۲ درصدي توليد آهن اسفنجي در آمار ۸ ماهه شايد بتواند تعادل بازار فولاد در زمان محدوديتهاي گازي را هر چند براي زماني كوتاه حفظ كند. كاهش ۲.۸ درصدي توليد گندله سنگ آهن همزمان با رشد ۹ درصدي صادرات آن موجب نگراني توليدكنندگان آهن اسفنجي از بابت تأمين مواد اوليه مورد نياز است!
افت ۶.۷ درصدي توليد مقاطع طويل نشان از تعميق ركود در بازارهاي مصرفي فولاد و مازاد توليد دارد آن هم در شرايطي كه انگيزه صادرات اين محصولات به دليل الزام به بازگشت ارز صادراتي با نرخ نيمايي براي نوردكاران كاهش يافته است. بهطور كلي قطعي برق و گاز باعث شده كه صنايع با خسارتهاي بسيار زيادي روبرو باشند و شرايط بدي را تجربه كنند. اين شرايط بد را ميتوان به مررو در صورت مالي شركتها ديد كه نتيجه آن زيانسازي بيش از پيش است. به هرحال دولت بايد كاري براي صنايع كند و اين قعطي برق را به حداقلترين حالت خود برساند.
پايان بورس تهران در آذر
شاخص كل بورس تهران در پايان هفته گذشته يعني چهارشنبه 21 آذر 1403، شاخص كل بورس تهران برابر با 2 ميليون و 543 هزار بود و در پايان اين هفته به عدد 2 ميليون و 680 هزار واحدي رسيد و در مجموع بازدهي 5.3 درصدي را كسب كرد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز از عدد 815 هزار و 707 واحد به 827 هزار و 270 واحدي رسيد و بازدهي 1.4 درصدي را در كارنامه خود ثبت كرد. شاخص كل هم وزن اين هفته قرمزهاي بيشتري متحمل شد و در مقايسه با شاخص كل بازدهي كمتري را ثبت كرد.
مجموع ارزش معاملات خرد و حق تقدمها در اين هفته كاري ۷۴ هزار و ۷۵۳ ميليارد تومان بود. جزييات ارزش معاملات خرد روزانه به اين شكل بود كه شنبه ۸ هزار و ۵۹۱ ميليارد تومان، يكشنبه ۱۴ هزار و ۳۸۷ ميليارد تومان، دوشنبه ۱۸ هزار و ۶۲۹ ميليارد تومان، سهشنبه ۱۷ هزار و ۱۲۰ ميليارد تومان و چهارشنبه ۱۶ هزار و ۲۶ ميليارد تومان ارزش معاملات بر روي تابلو ثبت شد و ميانگين ارزش معاملات خرد سهام نسبت به هفته اخير رشد 24 درصدي داشت. ميانگين سرانه خريد افراد حقيقي در اين هفته كاري ۵۶ ميليون و ۸۰۰ هزار تومان و ميانگين سرانه فروش آنها ۴۸ ميليون و ۳۰۰ هزار تومان بود. در جريان معاملات اين هفته در مجموع هزار و ۷۵۳ ميليارد تومان نقدينگي حقيقيها به بازار سرمايه تزريق شد.
برترينهاي بورس كالا
آمار معاملات بازار فيزيكي بورس كالاي ايران نشان ميدهد در هفته منتهي به ۳۰ آذر ماه بالغ بر ۲ ميليون و ۵۶۶ هزار تن انواع كالا و محصول به ارزش بيش از ۳۲هزار ميليارد تومان معامله شد همچنين ارزش معاملات ۱۰ شركت برتر به بيش از ۱۶هزار ميليارد تومان رسيد. برترينهاي بورس كالاي ايران درهفته منتهي به ۳۰ آذرماه براساس ارزش فروش شركتها در بازار فيزيكي به شرح زير است:
فولاد مباركه اصفهان با معامله ۹۴ هزار و ۱۲۰ تن آرگون و انواع ورق به ارزش ۳ هزار و ۱۳۴ ميليارد تومان در رتبه نخست ايستاد. ملي صنايع مس ايران با فروش ۹ هزار و ۷۲۸ تن سولفور موليبدن، كنسانتره فلزات گرانبها و انواع مس به ارزش ۲هزار و ۹۶۳ميليارد تومان دوم شد.
شركت معدني و صنعتي چادرملو با فروش ۲۶۵ هزار و ۷۴۰ تن آرگون، آهن اسفنجي، شمش بلوم، كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۸۸۳ ميليارد تومان در جايگاه سوم ايستاد. پالايش نفت بندرعباس با فروش ۶۲ هزار و ۲۰۰ تن لوب كات سنگين و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۵۶۳ميليارد تومان رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.
پالايش نفت اصفهان با فروش ۵۵ هزار تن لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش هزار و ۳۰۰ ميليارد تومان رتبه پنجم را به خود اختصاص داد. فولاد خوزستان با فروش ۵۰ هزار و ۱۲۰ تن آرگون، تختال و شمش بلوم به ارزش هزار و ۲۲۱ ميليارد تومان تومان ششم شد.
توسعه آهن و فولاد گل گهر با معامله ۷۵هزار تن آهن اسفنجي به ارزش هزار و ۱۶۵ميليارد تومان هفتم شد. معدني و صنعتي گل گهر ۱۹۰ هزار تن كنسانتره و گندله سنگ آهن به ارزش هزار و ۶۶ ميليارد تومان فروخت و هشتم شد.
ذوب آهن اصفهان با معامله ۳۴ هزار و ۱۹۵ تن شمش، تيرآهن و ميلگرد به ارزش ۹۱۳ ميليارد تومان نهم شد. پالايش نفت تهران نيز با فروش ۳۴ هزار و ۴۳۰ تن گوگرد گرانوله، لوب كات و وكيوم باتوم به ارزش ۷۸۹ ميليارد تومان رتبه دهم را به خود اختصاص داد.