سقف صندوقهاي طلا؛ چالشها و محدوديتها
صندوق طلا (Gold Funds) نوعي از صندوقهاي سرمايهگذاري كالايي قابل معامله در بورس است كه سرمايههاي سرمايهگذارانش را در گواهي سپرده سكه طلا و شمش طلا (حداقل ۷۰ درصد) و اوراق مبتني بر سكه طلا و شمش طلا (حداكثر ۲۰٪) سرمايهگذاري ميكند.
صندوق طلا (Gold Funds) نوعي از صندوقهاي سرمايهگذاري كالايي قابل معامله در بورس است كه سرمايههاي سرمايهگذارانش را در گواهي سپرده سكه طلا و شمش طلا (حداقل ۷۰ درصد) و اوراق مبتني بر سكه طلا و شمش طلا (حداكثر ۲۰٪) سرمايهگذاري ميكند.
مديران اين صندوقها با پشتوانه پولي كه در اختيارشان قرار ميگيرد، ميكوشند بازدهي مناسبي را از سرمايهگذاري در بازار سكه و شمش طلا توسط ابزارهاي بازار سرمايه كسب كنند. افرادي كه در صندوق طلا سرمايهگذاري ميكنند، بهدنبال اين هستند كه از طريق مديريت حرفهاي صندوق، بازدهي بهتري از بازار پرتلاطم سكه طلا و شمش طلا به دست آورده و كمتر با مشكلات خريد و فروش فيزيكي اين فلز گرانبها سروكار داشته باشند. صندوقهاي طلا ابزار نسبتا جديدي هستند كه امكان سرمايهگذاري در طلا را بدون خريد فيزيكي آن به سرمايهگذار ميدهند. سرمايهگذاري در طلا در گذشته تنها با خريد فيزيكي طلا امكانپذير بود، اما با پيدايش صندوقهاي سرمايهگذاري طلا، راهي مطمئن با بازدهي نزديك به طلا براي سرمايهگذاري در اين فلز گرانبها ايجاد شد. ضمن اينكه با توجه به ذات صندوقهاي سرمايهگذاري مشترك، اين سرمايهگذاري بهصورت غيرمستقيم و از طريق يك سبدگردان حرفهاي انجام ميشود تا حتيالمقدور از نوسانات ناگهاني سرمايهگذاري در امان باشد و اين موجب ميشود بازدهي در اين صندوقها عينا برابر با بازدهي سكه طلا و شمش طلا نباشد ولي متناسب با آن است.
مونا حاجي علياصغر، كارشناس بازار سرمايه درخصوص صندوقهاي طلا براي صداي بورس نوشت: «صندوقهاي طلا به عنوان ابزار مالي جذابي براي سرمايهگذاري در اين فلز گرانبها، در چند سال اخير توجه بسياري از سرمايهگذاران ايراني را به خود جلب كردهاند. اين صندوقها كه تحت نظارت و تاييد سازمان بورس و اوراق بهادار فعاليت ميكنند، در تلاشند تا شرايط مناسبي براي سرمايهگذاري افراد در بازار طلا فراهم كنند. با اين حال، اين صندوقها با مجموعهاي از چالشها و محدوديتها روبرو هستند كه در صورت توجه و اصلاح ميتوانند هم به رشد اين بازار و هم به بهبود شرايط سرمايهگذاري در كشور كمك كنند. يكي از مهمترين چالشهايي كه صندوقهاي طلا با آن مواجهاند، محدوديتهاي مربوط به سقف سرمايهگذاري اين صندوقهاست. سازمان بورس و اوراق بهادار براي افزايش سقف سرمايهگذاري در صندوقهاي طلا نيازمند بررسيهاي دقيق است و اين فرايند معمولاً پيچيدگيهايي دارد كه مسير توسعه صندوقها را كند ميكند. اين محدوديتها به ويژه در شرايطي كه تقاضا براي طلا به علت نوسانات ارزي يا افزايش نرخ تورم افزايش مييابد، ميتواند مانع از جذب سرمايههاي بيشتر و رشد صندوقها شود. در اين مواقع، بسياري از سرمايهگذاران از ورود به بازار طلا منصرف ميشوند، چرا كه ظرفيتهاي صندوقها محدود و تقاضا براي اين ابزار مالي بالاست.
صندوقهاي طلا بهطور خاص به قيمت جهاني طلا وابستهاند كه اين موضوع باعث ميشود سرمايهگذاران با ريسكهاي قابل توجهي مواجه شوند. نوسانات شديد قيمت طلا در بازار جهاني ميتواند تأثيرات منفي بر عملكرد صندوقهاي طلا داشته باشد، بهويژه زماني كه قيمتها بهطور ناگهاني كاهش مييابند. اين مساله سبب ميشود تا برخي سرمايهگذاران از ورود به اين صندوقها خودداري كنند و در نتيجه رشد اين ابزار مالي محدود شود. در شرايطي كه بازار گواهي سپرده شمش طلا و همچنين شمش نقره در ايران رونق بيشتري پيدا كرده است، صندوقهاي طلا همچنان از تنوع كافي در پرتفوي خود برخوردار نيستند. اين مساله ميتواند منجر به افزايش ريسك سرمايهگذاري و كاهش تمايل سرمايهگذاران به استفاده از اين ابزار شود. علاوه بر اين، محدوديتهاي موجود در بازارهاي آتي (Futures) و بازارهاي اختيار معامله (Options) طلا در ايران، زمينههاي لازم براي مديريت ريسك و تنوع بيشتر را از بين برده است. يكي ديگر از مشكلات صندوقهاي طلا در ايران، مسائل مربوط به ساختار مديريتي و نقدشوندگي اين صندوقهاست. برخي از صندوقها به دليل ساختار مديريتي ضعيف يا حجم معاملات روزانه محدود، نقدشوندگي مناسبي ندارند. اين مساله ميتواند انگيزه سرمايهگذاران را كاهش دهد، چرا كه در صورت نياز به نقد كردن سرمايه با مشكلاتي مواجه خواهند شد. از سوي ديگر، روند طولاني دريافت مجوزهاي لازم براي تأسيس و فعاليت صندوقهاي طلا، يكي ديگر از موانع بزرگ در اين مسير است. فرايندهاي اجرايي و قانوني كه براي تأسيس صندوقها وجود دارد، ميتواند سبب تأخير در ورود صندوقهاي جديد به بازار و در نتيجه كاهش رقابت در اين حوزه شود.
در شرايطي كه قوانين سختگيرانهاي بر صندوقهاي طلا و بازار سرمايه اعمال ميشود، شاهد افزايش تبليغات گسترده پلتفرمهاي آنلاين براي خريد و فروش طلا هستيم. اين پلتفرمها كه معمولاً به دليل فرايندهاي قانوني سادهتر و سرعت بالاتر در معاملات، رشد چشمگيري را تجربه كردهاند، ميتوانند مشكلات و چالشهايي را ايجاد كنند. در نبود صندوقهاي طلا و با توجه به محدوديتهايي كه در بازار رسمي سرمايه وجود دارد، بسياري از سرمايهگذاران به سمت اين پلتفرمها جلب ميشوند. با اين حال، نبود نظارت كافي بر اين پلتفرمها ميتواند خطراتي همچون كلاهبرداري، نبود شفافيت در قيمتگذاري و كاهش اعتماد عمومي را به دنبال داشته باشد. اين سكوها عمدتاً در راستاي تشويق به معاملات روزانه و كوتاهمدت عمل ميكنند كه ممكن است فرهنگ سرمايهگذاري بلندمدت را در ايران تضعيف كند. به علاوه، افزايش رقابت ميان اين پلتفرمها به دليل سرعت بالا در ارايه خدمات و تبليغات گسترده، موجب ميشود تا سهم بيشتري از بازار به سمت پلتفرمهاي غيررسمي حركت كند. براي حل مشكلات موجود و بهبود وضعيت صندوقهاي طلا در بازار ايران، ميتوان به برخي راهكارها اشاره كرد:
افزايش سقف سرمايهگذاري صندوقها: يكي از اقداماتي كه ميتواند به رشد صندوقهاي طلا كمك كند، افزايش سقف سرمايهگذاري اين صندوقهاست. اين امر به سازمان بورس و اوراق بهادار اين امكان را ميدهد تا با بررسيهاي دقيق، منابع بيشتري را جذب كنند و از رشد محدود صندوقها جلوگيري شود. تنوع در پرتفوي صندوقها: ايجاد تنوع در پرتفوي صندوقهاي طلا شامل اضافه كردن داراييهاي ديگر مانند ارز يا اوراق بهادار، ميتواند ريسك سرمايهگذاري در اين صندوقها را كاهش دهد و جذابيت بيشتري براي سرمايهگذاران ايجاد كند. تسريع فرايندهاي قانوني: براي تسهيل روند تأسيس صندوقهاي طلا، لازم است فرآيندهاي قانوني و اجرايي سرعت بيشتري بگيرند. اين امر به سرمايهگذاران اين امكان را ميدهد كه از فرصتهاي بازار بهرهمند شوند و صندوقهاي جديد بتوانند به سرعت وارد بازار شوند. نظارت دقيقتر بر پلتفرمهاي آنلاين: نظارت دقيق و مستمر بر سكوهاي آنلاين خريد و فروش طلا ميتواند خطرات كلاهبرداري و نبود شفافيت را كاهش دهد و اعتماد عمومي به اين پلتفرمها را افزايش دهد. آگاهيبخشي عمومي: آگاهسازي سرمايهگذاران و عموم مردم در مورد مزايا و ريسكهاي صندوقهاي طلا و ديگر ابزارهاي سرمايهگذاري ميتواند به انتخاب آگاهانهتر افراد كمك كند و از گمراهي آنها در برابر تبليغات بياساس جلوگيري كند.
در نهايت، در حالي كه صندوقهاي طلا ابزارهاي مفيدي براي سرمايهگذاري در اين فلز گرانبها به شمار ميروند، مسائل و چالشهاي مختلفي كه در مسير رشد و توسعه آنها وجود دارد، نيازمند توجه ويژه است. از يك سو، نظارتهاي دقيقتر و شفافيت بيشتر در قوانين و سازوكارهاي اجرايي ميتواند به توسعه اين صندوقها كمك كند و از سوي ديگر، فراهم كردن شرايط مناسب براي رقابت با پلتفرمهاي آنلاين و ايجاد فرهنگ سرمايهگذاري بلندمدت، ميتواند راهكارهايي براي مقابله با چالشهاي موجود باشد.»