سهم ناچيز ايران از بازار تجاري مصر
سخنگوي كميسيون توسعه تجارت خانه صمت از تجارت ۱۶ ميليون و ۱۸۶ هزار دلاري ايران و مصر در ۸ ماهه امسال خبر داد و گفت: اين رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۶۷ درصدي همراه بوده است.
سخنگوي كميسيون توسعه تجارت خانه صمت از تجارت ۱۶ ميليون و ۱۸۶ هزار دلاري ايران و مصر در ۸ ماهه امسال خبر داد و گفت: اين رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۶۷ درصدي همراه بوده است.
سيد روحالله لطيفي سخنگوي كميسيون روابط بينالملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ايران همزمان با سفر رييسجمهور به مصر براي شركت در اجلاس D۸ اظهار كرد: تجارت كشورمان با مصر همانند روابط سياسي فراز و نشيبهاي بسياري داشته، اما همزمان با نزديك شدن روابط سياسي و عضويت دو كشور در بريكس شاهد افزايش نسبي تجارت مستقيم بين دو كشور هستيم به گونهاي كه در ۸ ماهه نخست امسال بيش از ۳۵ هزار و ۸۸۳ تن كالا به ارزش ۱۷ ميليون و ۱۸۶ هزار و ۳۴۸ دلار بين دو كشور تبادل شد كه اين ميزان در مقايسه با مدت مشابه، ۶۵ درصد در وزن و ۶۷ درصد در ارزش با افزايش همراه بوده است.
وي افزود: سهم صادرات ايران به مصر از اين ميزان تجارت، ۲۸ هزار و ۱۱۶ تن كالا به ارزش ۱۳ ميليون و ۷۹۸ هزار و ۴۷۶ دلار بود كه نسبت به مدت مشابه با رشد ۳۰ درصدي در وزن و ۴۱ درصدي در ارزش همراه بوده است، واردات ايران از مصر نيز هفت هزار و ۷۶۷ تن كالا به ارزش سه ميليون و ۳۸۷ هزار و ۸۷۲ دلار بوده كه رشد ۵۹۲ درصدي در ارزش را نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد بوديم.
لطيفي در خصوص كالاهاي صادراتي ايران به مصر گفت: محصولات فولادي و آهن با ۲۷ هزار و ۲۰۶ تن و به ارزش ۱۳ ميليون و ۲۷۱ هزار و ۷۳۷ دلار، ۹۶.۸ درصد وزن و ۹۶.۱ درصد ارزش صادرات ايران به مصر را در ۸ ماهه امسال به خود اختصاص داده و بعد از آن كيت و لوازم سنجش آزمايشگاهي با ۱۴۲ هزار و ۲۱۸ دلار، پسته با ۱۰۵ هزار و ۳۰۹ دلار، اجزا و قطعات كلاچ خودرو، انواع سنگ مرمر، تراورتن، هيدروكسيد سديم، رب گوجه، تراكتور، ماشين آلات قنادي، ادوات كشاورزي و... قرار دارند.
سخنگوي كميسيون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص واردات ايران از مصر توضيح داد: در هشت ماهه امسال، بيش از هفت هزار و ۵۸۰ تن سنگ منگنز به ارزش يك ميليون و ۴۶۳ هزار و ۶۰۵ دلار از مصر وارد ايران شده كه ۹۷.۵ درصد وزن و ۴۳.۲ درصد ارزش واردات ايران از مصر را به خود اختصاص داده است، پس از منگنز دژنكتور با ۱۲.۵ تن به ارزش يك ميليون و چهار هزار و ۴۱۹ دلار، خود تراش با ۳۵۹ هزار و ۹۰۰ دلار، تيغ دولبه با ۱۶۵ هزار و ۳۲۵ دلار، اجزا و قطعات الكترونيكي با ۱۵۵ هزار و ۶۱۰ دلار، سولفات پتاسيم با ۱۳۸ هزار و ۷۱۱ دلار، فلومتر با ۱۴ هزار و ۲۳۳ دلار و اجزا و قطعات از شيشه براي چراغ و نورافكن با ۱۲ هزار و ۷۵۰ دلار، كالاهاي وارداتي ايران از مصر در اين مدت بودند.
تجارت خارجي مصر در سال ۲۰۲۳
وي در خصوص تجارت خارجي مصر افزود: مصر در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۱۵ ميليارد دلار تجارت خارجي داشته كه از اين ميزان ۷۲.۴ ميليارد دلار واردات و ۴۲.۵ ميليارد دلار صادرات اين كشور بوده كه از مجموع صادرات اين سال ۲۸.۵ ميليارد دلار، غير نفتي و ۱۴ ميليارد دلار صادرات نفت و برق بوده است، پوشاك آماده با ۲.۳ ميليارد دلار، كود اوره با ۲.۱ ميليارد دلار، پلاستيك با دو ميليارد دلار و گاز طبيعي با يك ميليارد و ۹۵۰ ميليون دلار عمدهترين كالاهاي صادراتي مصر در سال ۲۰۲۳ بودند.
وي گفت: تركيه با خريد ۴.۵ ميليارد دلار مقصد نخست صادرات مصر در سال ۲۰۲۳ بود و بعد از آن ايتاليا و عربستان در رتبههاي بعدي قرار دارند.
لطيفي در خصوص دستهبندي كالاهاي وارداتي به مصر گفت: كالاهاي واسطهاي ۳۶.۳ درصد، كالاهاي سرمايهاي ۱۷.۹ درصد، سوخت ۱۴.۶ درصد، كالاهاي مصرفي ۱۲.۵ درصد دستهبندي كالاهاي مهم وارداتي به مصر هستند.
وي افزود: سوخت ۵.۱ ميليارد دلار، پلاستيك ۴.۸ ميليارد دلار، گندم ۳.۵ ميليارد دلار و دارو ۲.۸ ميليارد دلار به مصر در سال ۲۰۲۳ وارد شده و چين، عربستان، امريكا و روسيه چهار شريك مهم فروش كالا به مصر در اين سال بودند.
سخنگوي كميسيون توسعه تجارت خانه صمت در خصوص سهم ايران از بازار ۱۱۵ ميليارد دلاري مصر گفت: اگرچه روابط تجاري ايران و مصر فراز و نشيبهاي فراواني در بيش از ۶ دهه گذشته چه در رژيم گذشته و چه در چهار دهه اخير داشته است و بازسازي اين روابط به دلايل مختلف زمان بر است، اما ميتوان اراده فعلي دولتهاي دو كشور را به فال نيك گرفت و رشد ۸ ماهه تجارت ايران و مصر را آغازي براي شكوفايي تجاري و اقتصادي در آينده به ويژه با سفر رييسجمهور ايران به مصر دانست و اميدواريم سهم كمتر از نيم درصدي اين بازار به بيش از يك ميليارد دلار با رفع موانع تجاري و سياسي موجود برسد.