پشه  آئدس   نوع «اجيپتي»؛  مرگ  و  مير  اين  بيماري  چند   برابر كرونا   خواهد    بود
افزايش چشمگير موارد ابتلا به تب دنگي در منطقه چابهار طي 10 روز

پشه آئدس نوع «اجيپتي»؛ مرگ و مير اين بيماري چند برابر كرونا خواهد بود

۱۴۰۳/۱۰/۰۱ - ۰۱:۰۵:۳۵
|
کد خبر: ۳۲۸۴۲۱

اواخر شهريور ماه بود كه اولين نشانه‌هاي شيوع بيماري تب دنگي در كشور نمايان شد. ابتدا ابتلا به اين بيماري بومي نبود و نشانه‌هاي آن در افرادي مشاهده شد كه از دوبي به شيراز آمده بودند.

گلي ماندگار|

اواخر شهريور ماه بود كه اولين نشانه‌هاي شيوع بيماري تب دنگي در كشور نمايان شد. ابتدا ابتلا به اين بيماري بومي نبود و نشانه‌هاي آن در افرادي مشاهده شد كه از دوبي به شيراز آمده بودند. اما طولي نكشيد كه در شهرهاي جنوبي ابتلاي بومي به اين بيماري گزارش شد. همان موقع كارشناسان حوزه بهداشت و درمان در مورد عواقب شيوع اين بيماري در كشور هشدار دادند. از آن تاريخ تاكنون تعداد مبتلايان به اين بيماري ۹۴۵ مورد گزارش شده است كه از اين تعداد، ۷۴۶ مورد انتقال محلي بوده و ۱۹۷ مورد نيز از ساير كشورها وارد شده است.

نكته حايز اهميت اما خبري است كه در روزهاي گذشته از سوي مديركل پدافند غيرعامل استانداري كرمان منتشر شده است. خبري كه از ورود پشه آئدس از نوع اجيپتي به جنوب كشور اطلاع مي‌دهد. نوعي خطرناك كه حتي مي‌تواند عامل مرگ و مير بيماران هم باشد. ابراهيم كريمي گفت: يكي از تهديداتي كه امروزه شهرها را تهديد مي‌كند و هشدار مي‌دهيم، پشه مهاجمي به نام آئدس است.

او افزود: اين پشه آلوده وارد كشور شده و در مناطق مختلفي از كشور وجود دارد كه در جنوب كشور از نوع اجيپتي بوده كه معمولا خطرناك‌تر است. كريمي با بيان اينكه اين پشه در شهرستان چابهار استقرار پيدا كرده و در ۱۰ روز گذشته تعداد بيماران در اين محدوده افزايش پيدا كرده، گفت: مرگ و مير پشه آئدس چند برابر كرونا است و حتما بايد هشدارها را در نظر گرفت و ترتيب اثر داد.

كريمي با بيان اينكه اين پشه در شهرستان چابهار استقرار پيدا كرده و در ۱۰ روز گذشته تعداد بيماران در اين محدوده افزايش پيدا كرده است گفت: مرگ و مير پشه آئدس چند برابر كرونا است و حتما بايد هشدارها را در نظر گرفت و ترتيب اثر داد.

مديركل پدافند غيرعامل استانداري كرمان با اشاره به اينكه آب‌هاي راكد داخل شهرها حتما بايد جمع‌آوري و دفع شود و محل دپوي لاستيك‌هاي فرسوده نيز معدوم و جمع‌آوري شود، افزود: پاكسازي، نظافت و رفع آلودگي كانون‌هاي تجمع زباله و ضايعات در سطح شهرها بايد انجام شود.

گفتني است؛ اينگونه از پشه عمدتا در ظروفي كه توسط انسان ساخته شده در داخل يا نزديك اماكن مسكوني تخم‌گذاري مي‌كند. آئدس اجيپتي برخلاف بسياري از پشه‌ها در روز خونخواري مي‌كند و حداكثر گزش را در صبح زود و هنگام غروب آفتاب قبل از تاريكي هوا انجام مي‌دهد .

 

موارد اوليه ابتلا در استان سيستان و بلوچستان بوده است

مينومحرز، متخصص بيماري‌هاي عفوني در اين باره به «تعادل» مي‌گويد: تب دنگي مدت‌هاست كه به ايران وارد شده است. عموما ابتلا اوليه به اين بيماري در افرادي تشخيص داده مي‌شد كه به كشورهايي مانند امارات، پاكستان و... مسافرت كرده بودند اما با افزايش تعداد مبتلايان و ورود اين پشه‌ها به كشور ما با ابتلاي بومي هم مواجه شده‌ايم. او مي‌افزايد: به نظر مي‌رسد اولين دسته اين پشه‌ها از پاكستان وارد جنوب كشور شده‌اند. از طريق لاستيك‌هاي نيمدار و آلوده. اين پشه‌ها عموما در فضاي تاريك و مرطوب اقدام به تخم‌گذاري مي‌كنند. از سوي ديگر پراكندگي زباله‌ها در شهر مي‌تواند عامل ديگر افزايش تعداد اين پشه‌ها باشد. اين متخصص بيماري‌هاي عفوني اظهار مي‌دارد: چابهار يكي از مناطقي است كه بيش از همه مورد هجوم اين پشه‌ها قرار گرفته و ابتلا در اين منطقه بيش از مناطق ديگر است.

محرز در مورد اظهارات مطرح شده در مورد ورود نوع اجيپتي پشه آئدس كه گويا كشنده‌تر از نوع معمولي آن است و حالا به گفته برخي مسوولان در جنوب كشور استقرار پيدا كرده مي‌گويد: مساله اينجاست كه در حال حاضر ما بايد روي پيشگيري تمركز كنيم. اين بيماري درمان ندارد و نوع خطرناك‌تر آن حتي مي‌تواند باعث مرگ و مير افراد شود. همانطور كه مي‌دانيد اين بيماري درمان ندارد و واكسن زيادي هم در اين زمينه نداريم. شرايط تزريق واكسن هم بسيار سخت است. به همين دليل بيش از هر چيزي بايد مانع از شيوع اين بيماري شويم.

 

عوامل موثر در ابتلا به تب دنگي

مينو محرز در بخش ديگري از سخنان خود به عوامل موثر ابتلاي تب دنگي اشاره كرده و مي‌گويد: سوءتغذيه به خصوص در كودكان مي‌تواند آنها را در معرض ابتلا به اين بيماري قرار بدهد. همچنين افرادي كه داراي بيماري زمينه‌اي هستند بيش از بقيه در معرض ابتلا قرار مي‌گيرند. افرادي كه در مناطق كم برخوردار زندگي مي‌كنند و اصول بهداشتي به خوبي در آنجا رعايت نمي‌شود نيز يكي ديگر از گروه‌هايي به شمار مي‌آيند كه به راحتي به اين بيماري مبتلا مي‌شوند. هر فرد مبتلا هم به راحتي مي‌تواند افراد ديگر را مبتلا كند.

او مي‌افزايد: نكته قابل توجه در مورد اين بيماري دفعات ابتلا به آن است. افرادي كه براي اولين‌بار به اين بيماري مبتلا مي‌شوند عموما علايم بيروني مانند ابتلا به آنفوآنزا دارند اما اگر فردي براي بار دوم به اين بيماري مبتلا شود ممكن است شرايط بسيار بدتري را تجربه كند.

محرز در مورد استفاده از واكسن براي كنترل اين بيماري اظهار مي‌دارد: متاسفانه كساني كه اولين‌بار به بيماري مبتلا مي‌شوند، نمي‌توانند واكسن دريافت كنند عموما واكسن براي افرادي استفاده مي‌شود كه براي بار دوم به بيماري مبتلا شده‌اند.

او مي‌افزايد: واكسن تب دنگي در ايران توليد نمي‌شود و واكسن‌هاي موجود هم بسيار محدود است. به همين خاطر بايد بيش از هر چيز به راه‌هاي پيشگيري از بيماري توجه كنيم چرا كه عموما تب دنگي درمان مشخصي ندارد و داروهايي هم كه تجويز مي‌شوند بيشتر براي كاهش علايم بيماري هستند.

جلوگيري از شيوع «تب دنگي»

نيازمند كار گروهي است

اين متخصص بيماري‌هاي عفوني اظهار مي‌دارد: جلوگيري از شيوع بيماري تب دنگي در كشور نيازمند كار گروهي است ما نمي‌توانيم بگوييم كه تنها يك ارگان يا نهاد بايد متولي جلوگيري از شيوع اين بيماري است. مساله زباله‌ها پراكنده در شهرها بايد از سوي شهرداري‌ها حل و فصل شود. مساله اطلاع‌رساني در مورد راه‌هاي ابتلا بايد از سوي وزارت بهداشت و درمان آموزش داده شود و از سوي ديگر نهادهايي بايد مسووليت فرهنگ‌سازي در اين زمينه را به عهده بگيرند.

محرز ادامه مي‌دهد: بايد در شهرهايي كه موارد ابتلا افزايش داشته و ابتلاي بومي وجود دارد سم پاشي و غبارپاشي صورت بگيرد. افراد بايد در نظر داشته باشند كه از جمع شدن آب آلوده در منازل خود به خصوص پاي گلدان‌ها خودداري كنند چرا كه اين محل بهترين جا براي تخم‌گذاري پشه آئدس به شمار مي‌رود.

او مي‌افزايد: يكي ديگر از راه‌هاي مناسب براي جلوگيري از ابتلا استفاده از كرم‌هايي است كه پشه‌ها را فراري مي‌دهد. افراد به خصوص در شهرهايي كه تعداد اين پشه‌ها بيشتر است بايد از كرم‌هايي استفاده كنند كه مانع نيش زدن پشه‌ها مي‌شود. در اين شرايط كه هوا سرد است افراد به راحتي مي‌توانند بدن خود را بپوشانند اما دست و صورت هم بايد كمتر در معرض گزش قرار بگيرد و به همين دليل مي‌گوييم از انواع كرم‌هايي كه در اين زمينه وجود دارند استفاده كنند.

محرز در پايان مي‌گويد: باز هم تاكيد مي‌كنم اين بيماري درمان ندارد و افراد بايد بيش از هر چيز به پيشگيري از ابتلا فكر كنند و توصيه‌ها را جدي بگيرند.

 

بايد براي مقابله با اين بيماري آماده باشيم

دكتر رضا انصاري، متخصص بيماري‌هاي عفوني نيز در اين باره به «تعادل» مي‌گويد: تنها هشدار دادن نمي‌تواند مانع از شيوع بيماري در كشور شود. بايد براي مقابل آماده باشيم. در حال حاضر برخي از متخصصان روي ساخت واكسن تب دنگي در داخل كشور مطالعه كرده‌اند. تعداد واكسن‌هايي هم كه از خارج وارد كرده‌ايم بسيار اندك است و بايد هر چه زودتر با توجه به اينكه افزايش تعداد بيماران تصاعدي است براي مقابله با اين بيماري آماده باشيم.

او مي‌افزايد: ما تجربه كرونا را داشته‌ايم يك بيماري ناشناخته كه باعث مرگ ميليون‌ها انسان در سراسر جهان شد اما تب دنگي يك بيماري شناخته شده است هر چند درمان موثري براي آن وجود ندارد اما هم با برنامه‌هاي آموزشي و هم با آمادگي بهداشتي و درماني در كشور مي‌توانيم مانع از افزايش افراد مبتلا شويم.

انصاري در پاسخ به اين پرسش كه نوع اجيپتي پشه آئدس چقدر مي‌تواند خطرناك باشد و آيا اين مساله كه مرگ و مير در بيماراني كه اين نوع پشه آنها را مورد گزش قرار بدهد بيشتر خواهد بود، صحت دارد يا نه، مي‌گويد: تمام اين بيماري‌ها انواع مختلف دارند. تب دنگي هم همين طور است و البته پشه‌هايي كه هم باعث بروز اين بيماري مي‌شوند چند نوع هستند. اين نوعي كه تازه به جنوب كشور وارد شد ه و باعث افزايش روند ابتلا شده نوع خطرناك‌تري است. به همين خاطر است كه تمامي دستگاه‌ها و نهادهايي كه به نوعي با مساله سلامت مردم سر و كار دارند بايد آمادگي كامل براي مقابله با افزايش شيوع اين بيماري در كشور داشته باشند.

اين پزشك متخصص بيماري‌هاي عفوني در پايان اظهار داشت: مساله رعايت نكات بهداشتي است كه بايد بيش از هميشه از سوي مردم رعايت شود و همچنين آمادگي مراكز درماني و فراهم آوردن شرايط پيشگيري از بيماري كه بيش از همه مسوولان امر بايد به آن توجه داشته باشند.