نوسان موازي در بازارها
اولين روز كاري هفته و فصل زمستان را در حالي آغاز ميكنيم كه امروز به صورت نمادين زنگ شروع معاملات بورس نواخته شده است.
اولين روز كاري هفته و فصل زمستان را در حالي آغاز ميكنيم كه امروز به صورت نمادين زنگ شروع معاملات بورس نواخته شده است. صيدي، رييس سازمان بورس گفته است كه ۱۳ هفته گرم در بازار سرمايه پيش رو داريم و تقريبا هر هفته يك عرضه اوليه خواهيم داشت، اين امر نشان ميدهد كه بازارساز عزم جدي بر حمايت از بازار سرمايه دارد! اين اتفاق با حضور روساي كميسيونهاي برنامه و بودجه و اقتصاد مجلس برگزار شده است كه شايد پيامهاي جدي داشته باشد!
اما فقط عرضه اوليه براي بازار كافي نيست، اين رويكرد كه فقط در بازار مثبت عرضه اوليه گذاشته شود، رويكردي است كه توسط مديران قبلي هم انجام ميشده است و اي كاش تقويم عرضه اوليهاي ايجاد شود تا فارغ از نوع بازار در تاريخهاي از پيش مشخص شدهاي شركتهايي كه شرايط عرضه را دارند در آن تاريخها عرضه شوند و نه به اين صورت كه در يك هفته ۴ عرضه اوليه داشته باشيم؟!
اما ذكر اين نكته نيز قابل توجه است كه بازار در آخرين روز كاري هفته گذشته و پاييز، نمايش خوب و قابل قبولي از خود به جا گذاشت . در حالي كه در ابتداي وقت شاهد صفوف فروش قدرتمند در اكثر نمادها بوديم، بازار با اقبال خريداران همراه شد و توانست بر فشار عرضهها پيروز شود و صف صندوقهاي اهرمي با حجم بسيار خوب و قدرت بالاي خريداران جمع شدند، بازارساز نشان داده است كه حواسش به بازي هست و با نرخ نيما و انتشار خبرهاي مثبت به صورت تدريجي سعي در كنترل بازار و هدايت آن در مسير صعودي ايجاد شده دارد و هر روز فروشندگان را ترغيب به خريد مجدد ميكند. خبر عرضه وانت آريستان در بورس كالا نماد خودرو را متوقف كرد. رفتن كالا از صف فروش به صف خريد در تايم بازار روز چهارشنبه نشان داد كه بازار هنوز به آينده اميدوار است و به دنبال بهانهاي براي سهم خريدن است . در مورد افزايش سرمايه خودرو و خساپا نيز اعداد مختلفي به گوش ميرسد . رقم افزايش سرمايه در مورد خودرو احتمالا ۷۹۰ تا ۹۰۰ درصد و در خساپا حوالي ۴۰۰ درصد خواهد بود .
با اخبار مثبتي كه هر روز توسط بازارساز به بازار مخابره ميشود كدهاي غيرفعال زيادي مجدد فعال شدهاند و همين امر خود باعث افزايش ارزش معاملات خواهد شد!
در كنار خبرهاي مثبت، نيم نگاهي نيز به تحولات سياسي داخلي و خارجي داشته باشيم، خالي از لطف نيست. صحبتهاي نماينده اسراييل در سازمان ملل به زبان فارسي و حمله به يمن و صحبت از قطع آخرين بازوي ايران در منطقه، درخواست كمك ايران از روسيه و صحبتهاي پوتين در خصوص خارج كردن چهار هزار نيروي ايران از سوريه خبرهايي نيست كه بتوان به آساني و سادگي از آنها عبور كرد . از سوي ديگر پيگيري برخي مجلسيها براي استيضاح وزير اقتصاد را نيز در نظر داشته باشيد.
پس در كنار نكات مثبت، تحولات منطقهاي و شرايط سياسي داخلي را نيز در نظر داشته باشيد و توصيه من چه در بازار مثبت و چه منفي داشتن استراتژي است تا در منفيها ديگران را مقصر نكنيم و در مثبتها آن را به تحليلهاي شخصي ربط دهيم!
از طرفي در هفته گذشته، جمعا ۵۹۸۳ ميليارد تومان پول حقيقي وارد كارگزاريها شد (در كنار خروج ۴۲۲ ميليارد پول حقوقي و مجموع تراز ۵۵۶۱ ميليارد تومان ورودي) كه نسبت به هفته قبل افزايش داشته است.
اما كدهاي فعال، در هر دو سمت خريدار و فروشنده به سقف سه ماهه اخير رسيد (۱۶۳۳۴۲ كد خريدار و ۴۰۵۹۹۶ كد فروشنده) از آنجا كه افزايش هفتگي كدهاي فروشنده حقيقي نسبت به هفته قبل به مراتب بيشتر از افزايش كدهاي خريدار حقيقي بوده (۹۰درصد درمقابل ۱۸ درصد) و در سوي مقابل ورود پول حقيقي داشتهايم، ميتوان نتيجه گرفت كه بيشتر فروش از طرف سهامداران خرد حقيقي اتفاق افتاده است و اين مورد را هم ميتوان به دامنه نوسان محدود و ترس سهامداران از اصلاح ارتباط داد، ولي بازارساز به خوبي بازيهاي خود را بلد است!
از طرفي اصلاح چند روز گذشته بورس مشابه اصلاح ارديبهشت سال ۱۳۹۹ بود. جايي كه عدهاي خسته از روند معاملات فرساينده قبل و ترس ازدست دادن فرصتها و سيو سودهاي كسب شده را غنيمت شمرده و با سود اندك (نسبت به آنچه قرار است رخ دهد) و حتي برخي سر به سر خارج ميشوند.
متاسفانه به دليل وضعيت اقتصادي بسيار وخيم و انتظار ريزش شاخصهاي اقتصادي (منظور بدتر شدن شرايط اقتصاد) است كه تصور يك رشد خوب از بازار سرمايه ميرود تا خودش را با متغيرهاي اسمي هم مفهوم كند. از طرفي نوسان موازي و مثبت در تمامي بازارها فعالان را سردرگم كرده و با كوچكترين نوساني به سمت بازار ديگري ميروند.
لطفا مراقب تاثيرگذاري جو رواني بازار بر تصميمات خود باشيد. تنها چيزي كه بايد به آن توجه داشت، اين است كه با خود نگوييم اين بار با آن بار فرق دارد. هميشه سيكلها تكرار ميشوند، لذا به تعصبات و پيشداوريهاي قبلي خود نبازيد. پس هر جايي كه مشاهده كرديد قيمتها پر هستند به واسطه پرحجم بودن صف يا معاملات، اصول ارزشيابي را زير پا نگذاريد و مطابق استراتژي معاملاتي خود عمل كنيد.
از طرفي زماني كه هيجان مثبت در بازار بالا ميرود و روزهاي قفل صف خريد به وجود ميآيد، طبيعي است در روزهاي پسين، هيجان منفي نيز شكل بگيرد. اما يك نكته حايز اهميت است، شرايط كشور به گونهاي است كه كسي در بورس سرمايهگذاري بلندمدت انجام نميدهد در اين برهه و همه آمدهاند تا يك سود كوتاهمدت ببرند كه بايد بازارساز شرايط را به نحوي رقم بزند كه اين پولها ماندگار شوند. همين وضعيت در صنعت و كسب و كارها هم حاكم است. عطش خريد طلا و دلار هم به همين دليل است. همه نگران آينده كشور هستند و ترجيح ميدهند بلندمدت كاري نكنند. دليل اينكه در بازار سهام نيز به نمادهاي پرتراكنش بيشتر توجه ميشود، همين است. فارغ از اينكه آيا چشمانداز شركتهاي بورسي چقدر ميتواند خوب باشد يا نه، تصور اكثر معاملهگران در بورس اين است كه يك فرصت رشد كوتاهمدتي در دسترس است و بعد از آن مجدد همه چيز تمام ميشود. اينكه ميبينيد به يكباره تقاضاي سنگين براي يك نماد پرتراكنش شكل ميگيرد و سپس خيلي بعد از رشد اندك قصد خروج دارد، به اين دليل است. حالا اگر دو روز ديگر خبري بيايد كه همين تقاضا احساس كند رشد در پيش است، با فشار بيشتري اقدام به خريد خواهد كرد. بهرغم رشد اين يك ماه و نيم گذشته بورس، جاماندگي اين بازار نسبت به دلار و طلا و حتي شرايط بنيادي خودش هنوز جبران نشده است. در واقع از نظر بنيادي تمام رشد تا الان انگار يك تعديل ريالي اسمي نسبت به اواسط آبان بوده و بورس كماكان در شرايط ارزنده قرار دارد. دلار رسمي به سرعت در حال حركت به سمت 70 هزار تومان است و دلار آزاد نيز پرتقاضا به كار خودش ادامه ميدهد و تا پايان سال به اعداد 100 هزار تومان نيز ميتواند نزديك شود. اين قيمتهاي جديد ارز هنوز در صورتهاي مالي شركتها خودش را نشان نداده است. احتمالا برخي بگويند با اين وضع برق و گاز آيا اصلا امكان توليدي وجود دارد؟ اگر وضع برق و گاز رو به راه بود كه آن موقع هر كدام از اين شركتهاي توليدي بايد 3 برابر ميشدند تا قيمتشان منطقي شود. بورس در بهترين حالت همين رشد اخير دلار را توانسته است تا حدودي پوشش دهد و هنوز با سطح تعادلي فاصله قابل توجه دارد.