بورس در ميانه نوسانات اقتصادي
بازار سرمايه ايران در شرايط كنوني از منظر اقتصادي به نظر ميرسد كه عملكرد مثبتي را تجربه ميكند. چندين شاخص اقتصادي مبين اين وضعيت هستند، از جمله كاهش نسبت بيمه كه از ۳۸ مرتبه در سال ۹۲ به كمتر از ۷ كاهش يافته است.
بازار سرمايه ايران در شرايط كنوني از منظر اقتصادي به نظر ميرسد كه عملكرد مثبتي را تجربه ميكند. چندين شاخص اقتصادي مبين اين وضعيت هستند، از جمله كاهش نسبت بيمه كه از ۳۸ مرتبه در سال ۹۲ به كمتر از ۷ كاهش يافته است. اين مساله نشاندهنده تغييرات قابل توجهي در بازار است كه ميتواند به افزايش سود عمليات شركتها و صنايع منجر شود. يكي ديگر از عوامل تاثيرگذار، فاصله نرخ ارز دولتي و نرخ ارز آزاد است كه با كاهش آن، به تدريج بر سودآوري شركتها اثر خواهد گذاشت. بهعلاوه، كاهش ارزش دلاري بازار از ۳۳۰ ميليارد دلار به كمتر از ۱۲۰ ميليارد دلار نيز نشانهاي از وضعيت اقتصادي كنوني است. در اينجا بايد به عقبماندگي بازار بورس نسبت به ديگر بازارهاي سرمايهگذاري مانند خودرو و مسكن طي چهار سال اخير اشاره كرد. در حالي كه در گذشته اين دو بازار جذابيت بيشتري براي جذب نقدينگي داشتند، اكنون بازار بورس به مكاني امن براي سرمايهگذاري تبديل شده است.
پيشبيني ميشود تا پايان سال جاري، با بهبود روند اقتصادي، شاهد رشد بازار بورس باشيم، هرچند رشد بازدهي آن در حدود ۲۵ درصد وضعيت قابل توجهي محسوب نميشود. سياستهاي اقتصادي و متغيرهاي اثرگذار بر وضعيت اقتصادي كشور، از جمله نرخ ارز نيما و بازار توافقي، تاثير مستقيم و قابل توجهي بر بورس خواهند داشت. موقعيتهاي حمايتي از بازار سرمايه كه از سوي مسوولان اعلام ميشود و همچنين احتمال كاهش نرخ بهره، از ديگر عوامل مساعد براي رشد بورس به شمار ميروند. يكي از موضوعات مهم ديگر، شفافيت نرخ ارز و خروج از رانتهاي اقتصادي است. در حال حاضر، برخي شركتها كه منابع حاصل از ارز صادرات خود را با شرايط خاص به فروش ميرسانند، در واقع از رانتهاي اقتصادي بهرهمند ميشوند. حركت به سمت نرخ ارز تكنرخي نه تنها اين شبهات را كاهش ميدهد، بلكه حاشيه سود شركتها را نيز افزايش خواهد داد. موضوع ناترازي در اقتصاد كشور كه به صورت مشخص در حوزههاي مالي و انرژي وجود دارد، در حال حاضر به شدت مورد توجه قرار گرفته است. ناترازي كه اگرچه ممكن است به ضعف دولت مرتبط باشد، اما ميتواند به ساير بخشهاي اقتصادي نيز سرايت كند. در اين خصوص، توجه به مصرف و سرمايهگذاري براي افزايش توان توليد، مهمتر از اصلاح قيمت اين حاملهاي انرژي است.
مديريت مصرف انرژي بهويژه در زمينه استخراج ارزهاي ديجيتال يكي از چالشهاي بزرگ فعلي است. با افزايش ناگهاني مصرف برق و حاملهاي انرژي، ضرورت مديريت و انضباط در مصرف بيش از پيش محسوس شده است. لذا اهميت توجه به اين نكته كه ناترازي از عدم سرمايهگذاري در بخشهايي با افق بلندمدت ناشي ميشود، روشن است.
در مجموع، با توجه به شرايط كنوني بازار و تغييرات اقتصادي، به نظر ميرسد كه بازار سرمايه ايران ميتواند به عنوان يك فرصت مناسب براي جذب نقدينگي و سرمايهگذاري در نظر گرفته شود. هر چند چالشهاي پيشرو وجود دارد، اما با اتخاذ سياستهاي مناسب ميتوان اميد داشت كه بازار به سمت بهبود حركت كند و آثار مثبت خود را در آينده نزديك نشان دهد.