رقص قيمت نفت در ميدان عرضه و تقاضا!
با نزديك شدن به سال ۲۰۲۵، تحليلگران و موسسات مالي پيشبينيهاي متعددي درباره قيمت نفت ارائه دادهاند. اين پيشبينيها تحت تأثير عواملي مانند عرضه و تقاضا، تصميمات اوپكپلاس، وضعيت اقتصادي جهاني و تحولات ژئوپليتيكي قرار دارند.
تعادل | گلناز پرتوي مهر|
با نزديك شدن به سال ۲۰۲۵، تحليلگران و موسسات مالي پيشبينيهاي متعددي درباره قيمت نفت ارائه دادهاند. اين پيشبينيها تحت تأثير عواملي مانند عرضه و تقاضا، تصميمات اوپكپلاس، وضعيت اقتصادي جهاني و تحولات ژئوپليتيكي قرار دارند.
به گزارش «تعادل» بانكهاي سرمايهگذاري و موسسات مالي مختلف، نظرات متفاوتي درباره قيمت نفت در سال ۲۰۲۵ ارائه دادهاند.
برخي از موسسات پيشبيني ميكنند كه قيمت نفت خام وست تگزاس اينترمديت (WTI) در سال ۲۰۲۵ بهآرامي افزايش يافته و از مرز ۸۰ دلار عبور كند. در نيمه اول سال، قيمت ممكن است به ۸۹.۰۸ دلار برسد و سپس تا ۷۳.۹۴ دلار كاهش يابد. تا پايان سال، انتظار ميرود قيمت در محدوده ۸۳.۳۷ دلار نوسان كند.
برخي از تحليلگران پيشبيني ميكنند كه قيمت نفت در سال ۲۰۲۵ تقريبا در سطوح فعلي باقي بماند. انتظار ميرود تا ميانه سال، قيمت به ۷۲.۳۴ دلار برسد و در نيمه دوم سال در حدود ۷۵.۳۴ دلار باشد. اين نشاندهنده نوسانات محدود قيمت در اين دوره است.
يك ديگر از موسسات مالي ميگويد كه قيمت نفت WTI در سال ۲۰۲۵ به سقف ۸۸.۷۷ دلار خواهد رسيد و در پايان سال در حدود ۸۳.۱۷ دلار قرار خواهد داشت. حداكثر كاهش ماهانه قيمت حدود ۳.۱٪ برآورد شده كه نشاندهنده عدم وجود افت شديد در بازار است.
چه عوامل ميتوانند بر قيمت نفت در سال ۲۰۲۵ تأثير بگذارند؟
سياستهاي توليدي اوپكپلاس نقش مهمي در تعيين قيمت نفت دارد. اداره اطلاعات انرژي امريكا (EIA) پيشبيني كرده است كه اوپكپلاس توليد خود را در طول سال ۲۰۲۵ افزايش بدهد كه ميتواند به تعادل بازار و تثبيت قيمتها كمك كند.
آژانس بينالمللي انرژي (IEA) در گزارش ماهانه خود اعلام كرده است كه تقاضاي جهاني براي نفت در سال ۲۰۲۵ حدود ۱.۱ ميليون بشكه در روز افزايش يافته و به ۱۰۳.۹ ميليون بشكه در روز خواهد رسيد. با اين حال، رشد عرضه از تقاضا پيشي گرفته و ممكن است به مازاد عرضه منجر شود كه ميتواند فشار نزولي بر قيمتها ايجاد كند. به عنوان بزرگترين واردكننده نفت خام در جهان، وضعيت اقتصادي چين تأثير بسزايي بر تقاضاي جهاني نفت دارد. كاهش رشد اقتصادي چين ميتواند به كاهش تقاضا و در نتيجه كاهش قيمت نفت منجر شود. تنشهاي سياسي و درگيريهاي منطقهاي ميتوانند بر عرضه نفت تأثير گذاشته و باعث نوسانات قيمت شوند. به عنوان مثال، تحريمهاي اقتصادي يا درگيريهاي نظامي در مناطق توليدكننده نفت ميتواند به كاهش عرضه و افزايش قيمت منجر شود. جي پي مورگان با توجه به مازاد عرضه ۱.۲ ميليون بشكه در روز در سال آينده، پيشبيني كرد كه قيمت هر بشكه نفت برنت به ۷۳ دلار در سال ۲۰۲۵ كاهش خواهد يافت.
تحليلگران اين بانك امريكايي در يادداشتي نوشتند: با فرض اينكه اوپك پلاس، سطح توليد را تا پايان سال ۲۰۲۵، در سطوح فعلي حفظ كند، قيمت نفت برنت تا پايان سال، به زير ۷۰ دلار در هر بشكه سقوط خواهد كرد و وست تگزاس اينترمديت، در قيمت ۶۴ دلار، سال را به پايان ميرساند.
اوپك پلاس حدود نيمي از نفت جهان را توليد ميكند و در نشست پنجم دسامبر خود، برنامه افزايش توليد را تا آوريل به تعويق انداخت. اين گروه به دليل تقاضاي ضعيف و رونق توليد امريكا و برخي ديگر از توليدكنندگان خارج از اين گروه، بخشي از محدوديت عرضه داوطلبانه خود را تا پايان سال ۲۰۲۶ تمديد كرد. اعضاي اوپك پلاس پس از يك مجموعه كاهش عرضه داوطلبانه از سال ۲۰۲۲ كه با هدف تقويت قيمت نفت انجام شده، حدود ۵.۸۵ ميليون بشكه در روز ظرفيت توليد خود را فريز كردهاند.
اين بانك انتظار دارد رشد تقاضاي جهاني براي نفت، از ۱.۳ ميليون بشكه در روز در سال جاري، به ۱.۱ ميليون بشكه در روز در سال آينده كاهش يابد و سپس، در سال ۲۰۲۶، به ۱.۳ ميليون بشكه در روز بهبود يابد كه مطابق با ميانگينهاي تاريخي بلندمدت است.
جي پي مورگان خاطرنشان كرد موضوع اصلي گزارش اين بانك، اين است كه هر گونه سياستي از سوي دولت آينده ترامپ كه بهطور بالقوه ميتواند قيمت نفت را افزايش بدهد، مانند اعمال فشار بر ايران، ونزوئلا و احتمالا روسيه براي محدود كردن صادرات و درآمد نفت اين كشورها، نسبت به هدف اوليه ترامپ براي پايين نگه داشتن قيمت انرژي احتمالا در درجه دوم قرار خواهد گرفت.
موسسه اعتبارسنجي «فيچ ريتينگز» هم هفته جاري پيشبيني كرد قيمت نفت از ميانگين ۸۰ دلار در بشكه در سال ۲۰۲۴ به ۷۰ دلار در هر بشكه در سال ۲۰۲۵ كاهش يابد كه دليل آن كاهش رشد تقاضا و توليد بالاتر كشورهاي غيراوپك پلاس است كه منجر به مازاد عرضه ميشود.
در پايان گفتني است؛ با توجه به پيشبينيهاي مختلف، انتظار ميرود قيمت نفت در سال ۲۰۲۵ در محدوده ۷۰ تا ۸۵ دلار در هر بشكه نوسان كند. عوامل متعددي مانند تصميمات اوپكپلاس، رشد تقاضا، وضعيت اقتصادي چين و تحولات ژئوپليتيكي ميتوانند بر اين نوسانات تأثير بگذارند. سرمايهگذاران و فعالان بازار نفت بايد با دقت اين عوامل را رصد كرده و استراتژيهاي خود را بر اساس تغييرات احتمالي تنظيم كنند.