سناريو داغ بورس در دل سرماي زمستان
بعد از يك رالي تمام عيار بازار چند روزي شاخص در حال استراحت است. هرچند اختلاف نظرهاي وجود دارد مبني بر اينكه استراحت است يا توقف روند صعودي بورس. به عقيده بسياري از كارشناسان و حاضرين در بازار روند تغيير يافته و رشد بازار به اتمام نرسيده است.
بعد از يك رالي تمام عيار بازار چند روزي شاخص در حال استراحت است. هرچند اختلاف نظرهاي وجود دارد مبني بر اينكه استراحت است يا توقف روند صعودي بورس. به عقيده بسياري از كارشناسان و حاضرين در بازار روند تغيير يافته و رشد بازار به اتمام نرسيده است. اما برخي كه از ابتدا ، اين روند صعودي را واقعي نميدانستند نظر ديگر ي دارند.
متغيرهاي مختلف اقتصادي و سياسي وبحثهاي تكنيكالي نشاندهنده اين است كه در هفته جاري بازاري با سرعت كمتر و حجم خوردنهاي بيشتر به روند خود ادامه ميدهد. اين موضوع ميتواند تعيين كند كه در مقطع فعلي شاخص يك استراحت موقت براي تجديد قوا در مسير بعدي رشد بورس دارد. هيجان جريان پول مانع از استراحتهاي طولاني ميشود و خيلي زود بازار در مسير برگشتي تمام عيار و طي كردن مسير صعود قرار ميگيرد. اينبار شاخص هم وزن با محوريت سهمهاي كوچك و بنيادي پيش قراول حركت دور بعد بازار ميشود و سهمهاي بزرگ كمي استراحت ميكنند. يكي از موضوعات حائز اهميت در اين ميان آن است كه ريسكهاي سياسي به عنوان يكي از متغيرهاي اثرگذار بر بازار سهام، نقش كليدي در مسيريابي معاملات سهامي ايفا ميكنند. اما فارغ از مساله ريسكها، آنچه در بطن تالار شيشهاي سهام ميگذرد نيز مهم ارزيابي ميشود. پرش قيمتي قوي در بسياري از سهام بزرگ در هفتههاي اخير تا حدود زيادي دور از انتظار اهالي بازار سهام بود؛ بهخصوص كه برخي از سهام طي بازه كوتاهمدت حدود 70درصد رشد را تجربه كردند.
عليرضا سادات كارشناس بازار سرمايه با اشاره به عواملي كه به حفظ روند بازار بورس كمك ميكنند، گفت: «از سوم دي تمامي صادركنندگان و واردكنندگان به جز واردكنندگان كالاهاي اساسي در بازار توافقي ارز خود را آنجا با هم مبادله ميكنند. اين بازار در حال حاضر نرخ ارز را بين ۶۰ تا ۶۲ هزار تومان قيمتگذاري ميكند. چند صنعت و چند شركت فعلا فعال در اين بازار ارز توافقي فعال هستند. به نظر ميرسد اين آغاز يك اصلاحات جدي در سيستم اقتصادي و ارزي كشور است و خبر خوبي براي اقتصاد و بازار سرمايه خواهد بود. نرخهاي جديد ارزي بر روند بازار بورس تاثير خواهد گذاشت.»
او افزود: «اين را در نظر داشته باشيد كه از اين پس نرخ توافقي جايگزين نرخ نيما خواهد شد و همهچيز با اين نرخ محاسبه ميشود از گاز و برق و گمرك و تمام تعرفهها. فارغ از اثرگذاري در بازار شفافيت جدي اين نرخ ميتواند كار بازار سرمايه را آسان كند و در نهايت اتفاق مهم و رويداد خاصي براي بازار است. اين پايان دوره رانت پاشي دولت براي واردكننده است و به زيان صادركننده، دولت و سهامدار بود. دلار نيما و سيگنالهاي اقتصادي به خوبي مويد دلايل خاص حركت بازار است.»
او درباره دلايل نوسان در روند بازار بورس تصريح كرد: «چند وقت اخير دو صندوق تثبيت و توسعه در بازار فعال بوده و به شكل كاملاً مديريت شده در سمت فروش بلوكي فعال بودند. همچنين در سمت خرد باز حاضر شده و از همان ابتدا با كمك چند حقوقي ديگر از دل بازار نسبت به جمعآوري صفوف فروش اقدام كردند. در بين اين كدهاي فروش اهالي بازار سرمايه بوده كه با چند درصد سود در پي شناسايي بودند و خريداران هم دو طيف بوده كه يك طيف كدهاي خاص و تازه نفس و خريداران خاص و ويژه حقيقي و حقوقي بودند.»
سادات ادامه داد: «اين جابهجايي يك مزيت عمده و ويژه دارد و آن هم اين است كه قيمتهاي فعلي قيمتهاي تثبيت شده براي بازار ميشود و كفسازي جديدي براي بازار ميشود.»
پيشبيني رشد نمادهاي جامانده از رشد
اتفاقاتي كه در بازار رقم خورده حكايت از اين دارد كه سودآوري در شركتهاي صادراتي ايران رشد قابل توجهي خواهد داشت. مگر اينكه اتفاقاتي در بازار جهاني يا سياست خارجي بيفتد كه صادرات محدود شود. بنابراين بدون ريسكهاي سياسي چشمانداز روند بازار بورس صعودي خواهد بود.
سينا سليماني معتقد است كه اگر نرخ دلار را براي شركتها در حالت محتاطانه براي ۱۲ ماه آتي ۸۵ هزار تومان فرض كنيم. نرخ بهره نيز در همين محدوده ۳۰درصد باقي بماند يا حتي به مرور به سمت ۲۷ درصد كاهش يابد، بدون اينكه نياز به تغييري در نرخهاي جهاني باشد، سود خالص بازار حدود ۷۰۰ همت افزايش مييابد.
همچنين سينا سليماني، تحليلگر بازار سرمايه به خبرنگار بازار گفت: «بهنظر ميرسد شاخص با رشد سهمهايي كه طي اين مدت كمتر رشد كردند، به روند صعودي خود ادامه دهد. از دلايل اصلي رشد بازار، سود پنهان در دل بازار سرمايه هست كه موجب شده تا با سياستهاي جديد دولت، نقدينگي به سمت بازار جريان پيدا كند.»
او افزود: «با سياست دولت مبني بر نزديك كردن نرخ نيما به آزاد و راهاندازي بازار توافقي، عملا بازار درحال تنظيم كردن قيمتها با نرخهاي ۱۲ ماه آتي است. حدود ۷۰۰ همت سود در دل بازار سرمايه پنهان است كه به دليل سياست سركوب نرخ نيما و شكاف ايجاد شده با بازار آزاد، اين سودآوري بازار در قيمتها منعكس نميشد. اگر نرخ دلار را براي شركتها در حالت محتاطانه براي ۱۲ ماه آتي ۸۵ هزار تومان فرض كنيم. نرخ بهره نيز در همين محدوده ۳۰درصد باقي بماند يا حتي به مرور به سمت ۲۷ درصد كاهش يابد، بدون اينكه نياز به تغييري در نرخهاي جهاني باشد، سود خالص بازار حدود ۷۰۰ همت افزايش مييابد.»
سليماني تصريح كرد: «علاوه بر اين حاشيه سود شركتها كه به ۱۲ درصد رسيده با اين شرايط به بيش از ۲۰ درصد افزايش خواهد يافت. اين روند رشدي حاشيه سود شركتها باعث ميشود تا بازار بيشتر P/E بگيرد! در حالي كه بازار هنوز دلار ۵۴ توماني نيمايي فعلي را در گزارشها نديده و بازار هنوز نسبت به دلار نرخ كنوني هم عقب است.»
همچنين او تصريح كرد: «در نهايت طي معاملات منفي روزهاي اخير، اكثر سهمها به مقاومتهاي شكسته شده پولبك داشتند و از نظر انديكاتوري هم كمي اصلاح كردند تا شرايط براي رشد مجدد فراهمتر باشد. نكته بسيار مهمي كه بايد در نظر داشت، با شكست سقف تاريخي شاخص كل، كليه سهمها در بازار به سمت سقف تاريخي و شكست سقفهاي تاريخي خود حركت خواهند كرد.»
كارشناس بازار سرمايه اظهار كرد: «برخي سهمها طي مدت اخير از سقف تاريخي رد شدند، و مابقي بازار، اين روند را طي خواهند كرد. بنابر اين به مرور شاهد اقبال به تكتك سهمهايي كه زير سقف تاريخي سال ۹۹ خود هستند، خواهيم بود.»
حالا دوباره سوالات قديمي تكرار ميشود كه سقف شاخص كجاست؟ آيا شاخص هم وزن پيشرو خواهد بود. در شرايط فعلي هر سهمي كه فضاي بنيادي خوبي داشته باشد در بازار هم مورد توجه است. اين يعني توجه بيشتر به اخبار اتفاقات و چشمانداز آتي سود شركتها به خصوص اگر اين دلار توافقي در بازار جا بيفتد و سرعت رشد نيما با همين شكل پيش برود فضا بهطور كامل براي چشمانداز سود سال آتي تغيير خواهد كرد.