بحران در حوزه سلامت و نشانه رفتن سلامت بيماران
در روزهاي اخير دو خبر بيش از هر زمان ديگري بحران موجود در حوزه بهداشت و درمان را آشكارتر كرده است. يكي نابينا شدن 9 بيمار بعد از عمل جراحي آب مرواريد در يك مركز تخصصي چشم پزشكي و ديگري تزريق آب مقطر براي بيماران سرطاني به جاي داروي شيمي درماني. وقتي از بحران در حوزه سلامت حرف ميزنيم از چه چيزي سخن ميگوييم؟
در روزهاي اخير دو خبر بيش از هر زمان ديگري بحران موجود در حوزه بهداشت و درمان را آشكارتر كرده است. يكي نابينا شدن 9 بيمار بعد از عمل جراحي آب مرواريد در يك مركز تخصصي چشم پزشكي و ديگري تزريق آب مقطر براي بيماران سرطاني به جاي داروي شيمي درماني. وقتي از بحران در حوزه سلامت حرف ميزنيم از چه چيزي سخن ميگوييم؟ مساله اينجاست كه مدتهاي مديدي است كارشناسان حوزه سلامت بر اينباروند كه جان بيماران به دليل كمبودها و بيتوجهيها بهشدت به خطر افتاده است اما هر بار مسوولان سعي ميكنند با تكذيب واقعيت يا دادن وعدههايي كه هيچگاه عملي نميشود اين مشكلات را ناديده بگيرند. مدتهاست كه در بسياري از بيمارستانها مساله فرسودگي تجهيزات پزشكي، گرفتار شدن بيماران به عفونتهاي بيمارستاني و از همه مهمتر كمبود كادر درمان در بيمارستانها به چالشي بزرگ براي حوزه بهداشت و درمان تبديل شده است. در بيمارستانهاي دولتي مشكل صدچندان است و از سوي ديگر حالا بيمارستانهاي خصوصي هم با مشكلات بسياري مواجهند. از آنجايي كه هزينه درمان در كشور ما هر روز افزايش پيدا ميكند و حتي آنهايي كه توانايي پرداخت هزينه درمان در بيمارستانهاي خصوص را داشتند نيز ديگر قادر به پرداخت اين هزينهها نيستند و اغلب بيماران سعي دارند از بيمارستانهاي دولتي براي درمان خود استفاده كنند هر چند كه در اين بيمارستانها هم از يك طرف كمبود كادر درمان و از طرف ديگر فرسودگي دستگاههاي بيمارستاني بيداد ميكند هزينهها ديگر مانند سابق اندك يا رايگان نيست.
بيتوجهي كار دست حوزه بهداشت ودرمان داده است
دكتر هوشنگ متولي، متخصص بيماريهاي عفوني در اين باره به «تعادل» ميگويد: متاسفانه بيتوجهي وزارت بهداشت و درمان به هشدارها و تذكرهايي كه از سوي متخصصان و كارشناسان در اين باره داده شده باعث شد تا ما هر روز با مشكلات بيشتري دست و پنجه نرم كنيم.
او با اشاره به حادثه اتفاق افتاده در بيمارستان تخصصي چشم «نگاه» ميافزايد: يكي از عمده دلايلي كه باعث بروز اين اتفاق تلخ شده است، فرسودگي دستگاهها بيمارستاني و از همه مهمتر آلودگي اتاقهاي جراحي بوده است. عفونت بيمارستاني يكي از خطرناكترين مسائلي است كه جان بيماران را تهديد ميكند در بيمارستانهاي ديگر اين عفونت حتي باعث مرگ بيماران ميشود و حالا اينجا در بيمارستان تخصص چشم كه عملهاي جراحي خيلي گسترده و سخت نيست باعث شده تا افراد بينايي خود را از دست بدهند. اين پزشك متخصص در ادامه ميگويد: مساله اينجاست كه وقتي چنين اتفاقاتي رخ ميدهد مسوولان به جاي شفافسازي و توضيح دادن دلايل براي مردم سعي در مسكوت گذاشتن اخبار دارند. فرقي نميكند اين اتفاق يك ماه پيش رخ داده باشد يا همين ديروز مساله اينجاست كه به دليل سهلانگاري 9 بيمار بينايي خود را از دست داده و زندگي شان به يكباره دگرگون شده است. متولي اظهار ميدارد: مسالهاي كه متوليان بهداشت و درمان كشور بايد به آن توجه كنند، اين است كه حتي اگر يك بيمار بر اثر كمبودها و سهل انگاريها سلامت يا جان خود را از دست بدهد هم زياد است. جان و سلامت انسان را نبايد در قالب اعداد مورد بررسي قرار داد. او در پاسخ به اين سوال كه مسوولان ميگويند انتشار اين اخبار باعث نگراني مردم ميشود پس چه بايد كرد، ميگويد: متاسفانه در مورد همه مسائل و مشكلاتي كه در كشور وجود دارد اين نگاه سكوت خبري حاكم است. مساله اينجاست كه اخبار شايد سهم اندكي در نگراني مردم داشته باشند اما مساله اينجاست كه اتفاقهايي از اين دست ميتواند اعتماد مردم به چرخه سلامت را از بين ببرد براي اين مساله بايد راهكاري انديشيده شود نه اينكه فكر كنيم با سكوت خبري ميتوانيم مشكلات را ناديده بگيريم و از كنار آن به راحتي گذر كنيم.
ورود وزارت بهداشت به حادثه بيمارستان چشم پزشكي «نگاه»
از سوي ديگر علي جعفريان، مشاور عالي و جانشين وزير بهداشت در يك نشست خبري درباره حادثه بيمارستان «نگاه» و طرح مباحثي مبني بر نابينايي تعدادي از بيماران گفت: تعدادي عمل روز ۱۷ مهر ماه در بيمارستان نگاه انجام شده و روز بعد از اين عملها، بيماران دچار عفونت داخل چشمي شدند. اتاق عمل اين بيمارستان به مدت يك هفته تعطيل بوده است بررسيها بيانگر اين است كه يكي از تجهيزات كه در عمل چشم پزشكي موردا ستفاده قرار ميگيرد به خوبي استريل نشده و سبب بروز مشكلات شده است. پزشك معالج در اين پروسه نقش ندارد، چرا كه تجهيزات در اتاق عمل در اختيار وي قرار ميگيرد. روند قضايي و بررسيهاي وزارت بهداشت آغاز شده و افرادي كه احتمال ميرود در اين موضوع نقش داشتهاند، تعليق شدهاند. مساله اينجاست كه آيا تعليق اين افراد ميتواند زندگي اين 9 بيمار را كه حالا با نابينا شدن وارد فاز تازهاي شده و آنها را با مشكلات زيادي مواجه كرده تغيير داده و به روزهاي قبل از اين عمل بازگرداند. اتفاقاتي از اين دست هميشه ممكن است رخ بدهد، در هر كشور و هر جايي از دنيا اما سوال اساسي اين است كه مسوولان ما چقدر شرايط پيشگيري از اين اتفاقات تلخ را فراهم ميكنند.
ماجراي تزريق آب مقطر به جاي داروي شيمي درماني
خبر ديگري كه باعث شد تا يك بار ديگر مساله بحران در حوزه بهداشت و درمان بهطور جدي مطرح شود خبري بود كه در هفتههاي اخير مبني بر فروش داروهاي شيمي درماني بيماران بستري در يكي از بيمارستان بخش خصوصي تبريز توسط عوامل اين مجموعه نشر يافت و برخي گزارشها حاكي است در اين خصوص صدمات جسمي به بيماران وارد شده است. تزريق آب مقطر به جاي داروي شيمي درماني در بيمارستان بينالمللي وليعصر تبريز كه با هدف فروش داروها در بازار آزاد انجام شده بود، به دستگيري ۴ نفر از كادر بيمارستان منجر شد. اين تخلف نگراني عميق بيماران تحت درمان در اين بيمارستان را به همراه داشته است.
داروهاي اهدايي سر از بازار آزاد درآوردند
در حادثهاي تكاندهنده، مشخص شد كه در بيمارستان بينالمللي وليعصر تبريز به جاي داروي شيميدرماني، آب مقطر به برخي بيماران تزريق شده است. اين داروها كه به صورت اهدايي از خانوادههاي بيماران فوتشده به بيمارستان ارايه شده بود، به جاي استفاده براي بيماران بيبضاعت، در بازار آزاد فروخته ميشد.
به گفته دكتر شهريار مختاري، معاون بيمارستان بينالمللي تبريز، اين تخلف زماني كشف شد كه يكي از پرسنل بيمارستان در حال خريد و فروش دارو در بازار مشاهده و شناسايي شد. پس از اين اتفاق، بيمارستان اقدام به شكايت كرده و متخلف به كلانتري تحويل داده شد.
مختاري توضيح داد: ما متوجه شديم كه داروهاي اهدايي به بيماران نميرسد و در بازار آزاد فروخته ميشود. با پيگيري مديريت بيمارستان و حكم دادستاني استان، ۴ نفر از كاركنان بيمارستان بازداشت شدهاند. اين پرونده همچنان تحت بررسي قضايي قرار دارد و اطلاعات تكميلي پس از پايان تحقيقات اعلام خواهد شد.
اطلاعيه بيمارستان بينالمللي وليعصر در مورد اتفاقات اخير: پيرو اتفاقاتي كه اخيرا در بخش شيمي درماني بيمارستان وليعصر تبريز در ارتباط با داروهاي مورد استفاده در بخش رخ داده و سوءاستفادههاي احتمالي در خارج از بيمارستان به اطلاع ميرساند كه اين امر به دنبال شكايت و پيگيري مديريت و حراست بيمارستان وليعصر از چند نفر كادر بخش اتفاق افتاده و تا حصول نتيجه و برخورد با افراد خاطي اين مركز پيگير موضوع خواهد بود. ضمنا پرونده در دستگاه قضايي در حال بررسي است و بعد از تكميل پرونده اطلاعرساني كامل توسط دادگستري استان انجام خواهد شد.
محاكمه متخلفان
دادستان عمومي و انقلاب اسلامي شهرستان تبريز اعلام كرد: متخلفان يكي از بيمارستانهاي خصوصي تبريز محاكمه ميشوند.
بابك محبوب عليلو از شناسايي تعدادي از افرادي كه در اين موضوع اين مركز درماني دخيل بودند، خبر داد و افزود: افراد مزبور پس از تفهيم اتهام و انجام تحقيقات وسيع و جامع با صدور قرار بازداشت موقت، اكنون در بازداشت به سر ميبرند.
او صيانت و پاسداري از حقوق عامه را يكي از شرح وظايف مهم و محوري دستگاه قضايي عنوان و اظهار كرد: دادستاني عمومي و انقلاب اسلامي تبريز هرگز در اين پرونده كوتاه نميآيد و در صورت احراز هر گونه جرم، مجرمان به سزاي اعمال ننگين خود خواهند رسيد. محبوب عليلو با تاكيد بر اينكه دستگاه قضايي هرگز تحت تاثير مسائل حاشيهاي درباره پرونده فوق قرار نميگيرد، يادآور شد: بدون ترديد دفاع از حقوق شهروندي و ممانعت از تضييع حق مردم در دستور كار دادستاني است و در اين رابطه هيچ گونه مماشاتي صورت نميگيرد. او ادامه داد: بر همين اساس پس از اطلاع از موضوع تخلفات بيمارستان ياد شده در تبريز، بلافاصله پرونده در دادسراي عمومي و انقلاب اسلامي تبريز تشكيل و جهت رسيدگي به يكي از شعب بازپرسي ارجاع شد.
محبوب عليلو گفت: دادستاني تبريز به منظور كشف حقيقت و احراز جرم احتمالي پرونده فوق را به صورت دقيق و كامل و به دور از هرگونه مسائل حاشيهاي در ابعاد مختلف و در هر سطحي بررسي ميكند.
رسانهها اجازه دهند پرونده سير طبيعي خود را طي كند
او از رسانههاي گروهي درخواست كرد تا از انتشار هرگونه اخبار و گزارشهاي غيرمتقن خودداري كرده و اجازه دهند پرونده سير طبيعي خود را طي كند. دادستان عمومي و انقلاب اسلامي شهرستان تبريز گفت: اين مجموعه پس از بررسيهاي لازم و كافي اخبار مربوط به مركز درماني را بهنگام براي تنوير افكار عمومي اطلاعرساني خواهد كرد.