محمدرضا عارف ، معاون اول رييس‌جمهور:

بايد از برخوردهاي سليقه‌اي در كشور پرهيز كرد

۱۴۰۳/۱۰/۰۴ - ۰۰:۵۵:۱۶
|
کد خبر: ۳۲۸۶۵۹

معاون اول رييس‌جمهور با اشاره به اينكه امروز كاربران و برخي از بخش‌ها نگراني‌هايي در خصوص كيفيت و امنيت سرويس در حوزه فناوري اطلاعات دارند، ادامه داد: حفظ فضاي سايبري واقعيت انكارناپذير براي زندگي است و اين امنيت صرفاً مسائل سياسي و دفاعي نبوده بلكه رقابت در اقتصاد است كه بايد متخصصين اين بخش به‌صورت طبيعي دسترسي آسان و در اختيار همگان داشته باشند.

معاون اول رييس‌جمهور با اشاره به اينكه امروز كاربران و برخي از بخش‌ها نگراني‌هايي در خصوص كيفيت و امنيت سرويس در حوزه فناوري اطلاعات دارند، ادامه داد: حفظ فضاي سايبري واقعيت انكارناپذير براي زندگي است و اين امنيت صرفاً مسائل سياسي و دفاعي نبوده بلكه رقابت در اقتصاد است كه بايد متخصصين اين بخش به‌صورت طبيعي دسترسي آسان و در اختيار همگان داشته باشند.

محمدرضا عارف در آيين افتتاح بيست و پنجمين نمايشگاه بين‌المللي مخابرات، ‌فناوري اطلاعات و اقتصاد ديجيتال كه در محل دايمي نمايشگاه‌هاي بين‌المللي تهران انجام شد، با اشاره به برخي از مشكلات جدي در زمينه ورود برخي كالاهاي ديجيتالي و هوشمند به كشور، گفت: در يك زمان يك مدل گوشي خاص وارد كشور مي‌شود و طبيعتا‌ خدمات پس از فروش آن محصول اجباري و به عهده توليد‌كننده است اما به دليل برخي از مسائل خدمات پس از فروش با هزينه وحشتناك به مصرف‌كننده مي‌رسد چرا كه شفاف عمل نكرديم و از بيراهه‌ها و افراد غيرمتخصص وارد شديم كه وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال بررسي و سامان يافتن اين مساله است چرا كه ثروت ملي و منابع مردم براي سرويس‌هايي كه به عهده فروشنده است هدر مي‌رود كه با چنين مشكلاتي در بخش‌هاي ديگر حوزه فناوري اطلاعات در داخل روبرو هستيم. وي ادامه داد: به دليل برخي از راهبردها كالاهاي با كيفيت پايين به جاي كالاي استاندارد به ما تحويل مي‌شود و خدماتي كه وظيفه آنها است اما با پول كلان و معطلي به مردم تحويل مي‌دهند كه اين نمايشگاه و جلسات تخصصي بايد براي حل اين مشكلات به دولت راهكار دهند. عارف افزود: انتظار ما از بيست و پنجمين نمايشگاه ايران تلكام اين است كه در پايان برگزاري اين نمايشگاه يك جمع‌بندي براي اتخاذ اقدامات به دولت ارايه دهد. معاون اول رييس‌جمهور با اشاره به اينكه برخي از تصميمات در كشور سليقه‌اي است كه بعد از پيگيري‌ها متوجه مي‌شويم به هيچ مركز تصميم‌گيري منتسب نيست، افزود: يك تصميم و اتفاق كه هموطنان را ناراضي مي‌كرد پيگيري كرديم و هيچ ريشه‌اي نداشت كه از طرفي دولت به حقوق قانوني خود نمي‌رسيد و در داخل نيز ايجاد نارضايتي مي‌كرد كه بايد از اين تصميمات بي‌اساس پرهيز كنيم و كاملا شفاف و روشن در چارچوب قانون و سياست‌ها عمل و حركت كنيم و اگر دولت تصميمي اتخاذ كرد با صراحت و شفاف اعلام كند چرا كه با اقدامات بدون شفافيت به ثروت ملي و مردم ضربه مي‌زنيم. عارف در ابتداي سخنان خود با اشاره به اينكه بخش‌هاي نفت و مخابرات هيچگاه با مانعي براي استفاده از فناوري‌هاي نوين روبرو نشدند، افزود: نگاه كشورهاي در حال توسعه به فناوري بدبينانه است و به دليل ورود با تاخير اين فناوري‌ها به اين كشورها، هزينه‌هاي ناخواسته متحمل مي‌شوند و هر گام كوچك خلاف اين روند به عنوان يك دستاورد بزرگ تلقي مي‌شود. معاون اول رييس‌جمهور با تاكيد بر اينكه هزينه اقتصادي و مادي عدم بهره‌گيري از فناوري‌هاي نوين بسيار بالا است، تصريح كرد: مزيت بخش فناوري اطلاعات در كشور وجود نيروهاي با انگيزه، بانشاط و با هوش و توان علمي بالا است.

وي ادامه داد: در سيستم گزينشي كنكور معمولا اولويت اول دانش‌آموزان يكي از رشته‌هاي مرتبط با فناوري اطلاعات بوده است و عموما افراد با انگيزه و بانشاط وارد اين رشته مي‌شوند كه كارهاي پژوهشي آنان قابل مقايسه با بهترين دانشگاه‌هاي جهاني است و سهم اين جوانان دانشمند در داخل و خارج از كشور در فناوري اطلاعات بي‌نظير است.

عارف با تاكيد بر اينكه آيا مي‌توان يكي از دستاوردهاي ارزشمند چهار دهه اخير در دنيا را مطرح كرد و نام دانشمند و جوان ايراني به ميان نيايد، ادامه داد: به هر ميزان كه اين نوآوري‌ها به سمت حوزه نرم افزار حركت مي‌كند سهم جوانان برجسته ايراني بيشتر مي‌شود. معاون اول رييس‌جمهور به برخي از موانع به ويژه در سه برنامه اول توسعه اشاره و تاكيد كرد: در برنامه سوم توسعه به دنبال آن بوديم كه در يك اقدام حوزه فناوري اطلاعات از بخش خصوصي كمك بگيريم كه با موانع قانوني روبرو شديم و شوراي نگهبان در جلسه‌اي به من اعلام كرد كه اين حركت و بهره‌گيري از بخش خصوصي خلاف قانون اساسي است اما با تلاش‌ها، اين خدمات حوزه فناوري اطلاعات به بخش خصوصي واگذار شد و با اين اتفاق ارزشمند و همچنين ابلاغ سياست‌هاي اصل ۴۴ توسط مقام معظم رهبري در كنار تنظيم سياست‌هاي كلي بزرگ‌ترين موانع براي ورود بخش خصوصي برداشته شد. وي با بيان اينكه ارايه كالا و خدمات توليدي در كنار فراهم آوردن فرصتي براي تبادل نظر و به چالش كشيدن امور كاري و رشد نقش فناوري اطلاعات از وظايف مهم نمايشگاه ايران تلكام است، ادامه داد: انتظار ما از اين نمايشگاه اين است كه پس از ارايه دستاوردهاي داخلي و خارجي و مقايسه نتايج اين چالش‌ها، گامي رو به جلو در صنعت فناوري برداشته شود تا ببينيم اين بخش در كجاي توسعه و برنامه‌هاي توسعه و پيشرفت كشور قرار دارد.

عارف با اشاره به اينكه فناوري‌هاي نوين و‌هاي تك و همچنين فناوري‌هاي مدعي پيشران و همگرا از بخش فناوري اطلاعات آغاز مي‌شود، گفت: سهم بالاي اين بخش در اشتغال به ويژه فارغ‌التحصيلان بايد مشخص شود و انتظار مي‌رود يك سهم حداقلي ۲۰ درصدي از شاخص اشتغال زايي به حوزه فناوري اطلاعات اختصاص يابد.

معاون اول رييس‌جمهور تصريح كرد: بايد ديد سهم فناوري اطلاعات در توليد ناخالص داخلي چيست و بايد تكليف كنيم ۱۰ درصد از سهم توليد ناخالص داخلي از حوزه فناوري اطلاعات باشد و اين اغراق نيست چرا كه بازار خوب و ارزشمندي در داخل، منطقه و جهان با توجه به برقراري تعاملات خوب منطقه‌اي و بين‌المللي و حضور جمهوري اسلامي ايران در تشكل‌ها و نهادهاي بين‌المللي داريم.

وي همچنين به تجربه عدم بهره‌گيري مناسب ظرفيت‌هاي جمهوري اسلامي ايران در سازمان منطقه‌اي اكو اشاره و تاكيد كرد: بسياري از كشورهاي عضو اين اتحاديه به دليل حوزه تمدني مشترك به همكاري و ورود فناوري‌هاي ايراني علاقه بسياري داشتند و در زماني كه تصدي وزارت مخابرات را در دهه هفتاد به عهده داشتم در اولين پروژه فيبر نوري با تركمنستان وزير تركمني دلايل اخلاقي و فرهنگي آورد كه مي‌خواهيم ايرانيان پيمانكار پروژه‌ها در تركمنستان باشند و اين نشان‌دهنده جايگاه ايران در كشورهاي منطقه است.

عارف با بيان اينكه حضور ايران در اوراسيا، شانگهاي و بريكس يك بازار و فرصت بسيار خوب است، تاكيد كرد: بايد از تجربه عدم بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي اكو درس بگيريم تا در زمان كنوني تكرار نشود. معاون اول رييس‌جمهور تاكيد كرد: ايران در زمينه فناوري اطلاعات بسيار برتر است و از اين فرصت در گذشته براي حضور در كشورهاي منطقه استفاده نكرديم و زماني كه مي‌خواستيم در اكو فعال باشيم بخش‌هاي دولتي حضور داشتند و امروز بخش خصوصي پيشتاز است و بايد نگاه فعالان اين حوزه به بازار داخلي و تامين نيازهاي بازارهاي داخلي و منطقه‌اي باشد. وي خاطرنشان كرد: راهبرد دولت چهاردهم همكاري با كشورهاي منطقه و همچنين قاره‌هاي مختلف است كه در كنار تامين نيازهاي كيفي داخلي بايد به تعاملات و همكاري‌هاي منطقه‌اي و جهاني توجه كنيم.

عارف با بيان اينكه امروز به اتكاي محققين و پژوهشگران داخلي از آخرين دستاوردهاي فناورانه بهره مي‌گيريم، ‌گفت: تعامل خوبي با كشورها و نهادهاي علمي و همچنين ايرانيان دانشمند برجسته در ساير كشورها داريم و سهم دانشمندان ايراني خارج از كشور و خدمات علمي آنان در داخل بسيار زياد است و در حال همكاري با شركت‌هاي ايراني هستند و تعهد اخلاقي و ذاتي خود نسبت به كشور را فراموش نكرده‌اند كه با حضور آنان مسير پيشرفت علمي ايران هموار شده است. معاون اول رييس‌جمهور همچنين بر ضرورت بهره‌گيري از هوش مصنوعي با رعايت ويژگي‌ها تاكيد كرد. وي اضافه كرد: امروز نمي‌توانيم همانند دهه ۶۰ و ۷۰ اولويتي براي فناوري اطلاعات در يك بخش خاص ببينيم و امروز اين حوزه در همه بخش‌ها براي پيشرفت كشور حضور دارند و جايي را نمي‌توان پيدا كرد كه از فناوري‌هاي اين حوزه استفاده نكنند. عارف با تاكيد بر ضرورت و اهميت نگاهداشت جوانان دانشمند و فعال اين حوزه در داخل كشور افزود: نگاه من به بخش خصوصي است كه بايد جوانان با انگيزه را نگه دارد و علاوه بر حقوق و مزايا بايد براي يك جوان پژوهشگر و جوياي نام شرايط كار مناسب فراهم شود تا ايده‌هاي خود را به عرضه برسانند. معاون اول رييس‌جمهور به شرايط خاص منطقه و كشور و همچنين رقبا و مخالفان خاص ايران اشاره و تصريح كرد: ‌بايد تلاش كنيم وابستگي در اين حوزه را به حداقل برسانيم كه البته تعريف وابستگي امروز با دهه‌هاي قبل فرق كرده است كه بايد به توليدات علمي بيشتر بها دهيم.