گرفتار بحران بيبازگشت انرژي شدهايم
كارشناس ارشد ديپلماسي انرژي گفت: در دولت سيزدهم خاموشي كل ۳.۵ برابر و از ۶ هزار مگاوات ساعت به ۲۱ هزار ۲۰۰ مگاوات رسيديم و خاموشي صنايع ۷ برابر شد.
كارشناس ارشد ديپلماسي انرژي گفت: در دولت سيزدهم خاموشي كل ۳.۵ برابر و از ۶ هزار مگاوات ساعت به ۲۱ هزار ۲۰۰ مگاوات رسيديم و خاموشي صنايع ۷ برابر شد. يعني از نيم تراواتساعت به ۳.۵ تراواتساعت رسيديم. مهدي عربصادق در گفتوگو با ايلنا، در ارزيابي ريشه ناترازي برق در كشور با بيان اينكه بحران انرژي در كشور ما بحران اقتصادي ايجاد خواهد كرد، اظهار داشت: شرايطي كه اكنون داريم ناشي از بحرانهاي سياسي يعني ناكارآمدي انباشته و قانونگذاري اشتباه و البته توام با عدم نظارتهاي دقيق مجلس و توبيخ وزراي قبل است، در كشوري كه بيشترين منابع طبيعي را دارد، ۲۵ درصد كمبود دايمي توليد برق و بيش از ۳۳درصد كمبود توليد گاز ناشي از افت فشار داريم. ما از ناترازي در كشوري صحبت ميكنيم كه دومين دارنده گاز دنياست، اين ديگر ناترازي نيست، ناترازي ناميدن اين بحران در حوزه انرژي آدرس غلط است، برخي نادانسته از سر تكرار و برخي هم به عمد اين را جا انداختهاند؛ بنابراين ناترازي ناميدن اين بحران يك اشتباه است، اكنون به شرايط بحراني رسيدهايم و در شرايط كنوني كشور با اين چيدمان مسوولان راهكار برونرفتي براي اين پديده كه موقتي هم نيست، وجود ندارد. وي با بيان اينكه با ادامه چنين روندي بايد جدول روشنايي جيرهبندي شده بدهيم و نه جدول خاموشي، گفت: اكنون يكسوم نياز مصرف گاز را نميتوانيم تامين كنيم و تا ۸ سال آينده فقط يكسوم را ميتوانيم تامين كنيم و اين نگرانكننده است. اين كارشناس ارشد ديپلماسي انرژي گفت: پيك توليد عملياتي نيروگاهي ۶۲ هزار مگاوات بوده اما نيروگاه نصب شده بيش از ۹۴ هزار مگاوات است يعني ضريب بهرهبرداري ما از نيروگاهها زير ۶۷ درصد است، توليد ماكزيمم انرژي در كشور حدود ۳۸۰ تراواتساعت است اما ظرفيت نيروگاهي نصب شده ۹۰ گيگاوات ساعت است يعني توليد انرژي ما نسبت به ظرفيت نصب شده ۴ برابر است اما كشور امريكا ۴۰۰ گيگاوات ساعت توان منصوبه دارد بيش از ۴۵۰۰ تراوات ساعت توليد انرژي يعني ضريب بيش از ۱۰ دارد، وقتي اين شاخصها را مقايسه كنيم به اين معناست كه در دولت قبل به سمت بحراني شدن رفتيم. وي تصريح كرد: اگر بپذيريم كه تمام عوامل مشكلات وضع موجود شخص وزير نيروي دولت سيزدهم بوده بايد محاكمه شود نه اينكه مسوول پروژههاي ويژه در شوراي عالي امنيت ملي شود، مسوولان نظام هيچوقت پاسخگو نبوده و مواخذه نشدهاند و با رويكرد سياسي و نه رويكرد مسووليتمحوري و نگاه تخصصي به مشكلات دامن زدهاند، اكنون ناترازي و بحران فعلي صنعت برق ناشي از تحريم و ناكارآمدي انباشته بوده به جرات و با شاخصهاي دقيق ميتوان اثبات كرد به زيرساختهاي كشور خيانت كردهاند و اكنون افراد بايد پاسخگو باشند نه اينكه مسووليت جديد بپذيرند دليل آن نيز اين است كه سيستمهاي نظارتي و امنيتي در موضوع خود را به خواب زدهاند.
عربصادق با تاكيد بر لزوم پاسخگو بودن وزير نيروي دولت قبل گفت: در دولت گذشته اعلام شد كه ۱۰ هزار مگاوات نيروگاه وارد مدار ميشود اما ۴۵۰۰ مگاوات وارد مدار شد و بيش از ۱۲۰۰ مگاوات آن در دوره روحاني به توليد رسيده بود، يعني دولت سيزدهم حدود ۱۰۰۰ مگاوات وارد مدار كرد و از ۱۰ هزار مگاوات نيروگاه تجديدپذير وعده داده شده نيز تنها يك درصد تحقق پيدا كرد. وي گفت: دولت قبل بسيار تلاش كرد كه خاموشي را پنهان كند بهطوري كه خاموشي را از خانه به كارخانه برد، وقتي به يك لامپ يك انرژي يك كيلوواتساعتي ميرسد كمتر از ۱۰ سنت هزينه ميشود اما وقتي اين انرژي در صنعت به لامپ نميرسد ۱۰ دلار به شاخص GDP كشور آسيب وارد ميشود، دولت سيزدهم بالغ بر ۵۰ ميليارد دلار به زيرساختهاي صنعت كشور آسيب وارد كرد و تا زماني كه انرژي رايگان در اختيار بهرهبرداران قرار داده شود ما شاهد تداوم اين مشكلات خواهيم بود.
خاموشي ۳.۵ برابر شد
وي گفت: من معتقدم در دوره قبلي وزارت نيرو به كشور خيانت شد، خوب است محرابيان محاكمه علني شود و از او آدرس ۱۰ هزار مگاوات نيروگاه را بپرسيم، اگر جرم محرابيان اثبات نشد، بنده را اعدام كنيد. اين فعال سياسي اصولگرا با بيان اينكه استخراج رمزارز و فيلترينگ نيز نمونههايي از بيتدبيري دولت سيزدهم است، افزود: برخي نهادهاي خصولتي به ماينينگ مبتلا شدهاند و اين قدرت را دارند كه نهادهاي نظارتي را دور بزنند. وي گفت: اكنون نيز مديران عالي وزارت نيرو از دولت قبل باقي مانده و دو شغله هستند و در انديشكدههاي وابسته به ستاد جليلي فعاليت ميكنند. عربصادق خاطرنشان كرد: مجلس يازدهم نيز شريك ماجراي بحران برق در كشور است، برنامه هفتم توسعه در مجلس يازدهم تدوين شد كه تماما در حوزه انرژي اشتباه است و ما را به قهقرا ميبرد، در خوشبيانهترين حالت اگر به همه تكاليف برنامه هفتم عمل كنيم ثمره آن ۳۵ هزار مگاوات ناترازي خواهد بود، سوال اينكه اين چه برنامه پيشرفتي است كه ناترازي ۳۵ هزارمگاواتي ميآورد؟ اين مينگذاري است كه در مسير دولت پزشكيان اتفاق افتاده و دليل اين مدعا نيز وجود مديراني است كه رزومه و عملكرد نداشته و وزارت نيرو را به اضمحلال ميبرند. اكنون در وزارت نيرو فقط شخص وزير عوض شده است كه ايشان هم هيچ تمايلي به شنيدن راهكارها ندارند.