ايجاد بازار مشترك كشورهاي در حال توسعه

۱۴۰۳/۱۰/۰۵ - ۰۱:۵۱:۰۷
|
کد خبر: ۳۲۸۷۶۶

يكي از موضوعاتي كه طي روزهاي اخير در حوزه ديپلماسي كشورمان به وقوع پيوست و لازم بود درباره آن بيشتر بحث و تبادل نظر شود، سفر رييس‌جمهور كشورمان به مصر و مجموعه دستاوردهايي است كه ممكن است در اثر اين سفر متوجه ايران و منطقه شود.

حسن هاني‌زاده

يكي از موضوعاتي كه طي روزهاي اخير در حوزه ديپلماسي كشورمان به وقوع پيوست و لازم بود درباره آن بيشتر بحث و تبادل نظر شود، سفر رييس‌جمهور كشورمان به مصر و مجموعه دستاوردهايي است كه ممكن است در اثر اين سفر متوجه ايران و منطقه شود. سفر آقاي دكتر پزشكيان به مصر براي شركت در اجلاس دي۸ در واقع در چارچوب رايزني‌هاي مشترك اين كشورها براي ايجاد يك شاكله منسجم از اقتصاد اسلامي قابل توجه و پيگيري است. در واقع كشورهاي در حال توسعه به دنبال يافتن راه‌حل‌هايي هستند كه از طريق آن بتوانند از ظرفيت‌هاي اقتصادي مشترك بهره‌برداري‌هاي موثرتري را صورت دهند. در اين سفر علاوه بر طرح موضوعاتي اقتصادي و شكل‌گيري يك بازار مشترك اسلامي با حضور ۸ كشور در حال توسعه اسلامي ساير موضوعات منطقه‌اي و جهاني نيز مورد بحث قرار گرفت. آقاي دكتر عباس عراقچي وزير خارجه قبل از سفر آقای پزشكيان رييس‌جمهور ايران به قاهره در نشست كاراي خارجه كشورهاي دي۸ شركت كرد و درباره مسائل منطقه به ويژه مساله سوريه و غزه بحث‌هايي با همتايان خود در چهارچوب كشورهاي عضو اين گروه داشت. پزشكيان سخنراني مهمي درباره مسائل جهان اسلام به ويژه بحران سوريه، غزه و لبنان انجام داد و گفتمان مورد نظر جمهوري اسلامي را تشريح كرد. اين نشست نقطه عطفي در مناسبات ارتباطي ايران و مصر ايجاد كرد و دورنماي روشن‌تري از بهبود روابط شكل داد.  بايد توجه داشت، ايران و مصر ۲كشور مهم و كليدي در منطقه و جهان اسلام هستند و نزديكي سياسي و ارتباطي و اقتصادي آنها نهايتا به نفع منطقه و كشورهاي اسلامي خواهد بود. در ديدار عبدالفتاح السيسي و پزشكيان، مساله توسعه مناسبات تهران و قاهره مروري شد و برنامه‌ريزي‌هاي لازم براي ارتقاي سطح همكاري‌ها انجام شد. طي سال‌هاي اخير رويكردي در ميان سياستمداران مصري ايجاد شده كه مبتني بر آن تلاش مي‌شود، مناسبات ارتباطي با ايران از دفاتر حفاظت منافع به ايجاد سفارتخانه و تبادل سفير ارتقا بيابد. سفر پزشكيان در واقع تلاشي براي پايان دادن به ۴۵ سال سردي روابط ميان دو كشور و ايجاد فصل جديدي در مناسبات ارتباطي و اقتصادي ايران و مصر است. با توجه با رخدادهاي منطقه‌اي و تهديد رژيم صهيونيستي مبني بر اينكه اهالي غزه را به صحراي سينا در مصر كوچ خواهد داد، مصر احساس خطر كرده و در قالب اين اجلاس خواستار توجه كشورهاي اسلامي به اين موضوعات شده است. هر نوع كوچ مردم غزه به صحراي سينا به معناي سيطره بيشتر رژيم صهيونيستي به منطقه خواهد بود. از سوي ديگر مساله ايجاد يك بازار اسلامي قوام‌يافته دستور كار مهم ديگري است كه در جريان سفر دكتر پزشكيان به قاهره در مذاكره با ساير كشورها درباره آن بحث شد. اجلاس دي۸ هم مانند ساير نشست‌هاي اينچنيني از ظرفيت‌هاي بالايي برخوردار است. اين نوع اجلاس‌ها هر كدام رويكردهاي خاص خود را دنبال مي‌كنند.
۸ كشور اسلامي در نشست قاهره مساله تعامل سازنده اقتصادي، ارتباطي، تجاري و...بين كشورهاي اسلامي را مدنظر قرار دادند. اين ۸كشور هر كدام اقتصادهاي قابل توجه و بزرگي دارند و از ظرفيت‌هاي بالايي در حوزه‌هاي انرژي، ترانزيتي، بازرگاني و...بهره‌مند هستند. كشور مصر با ۱۰۰ميليون نفر جمعيت و ايران با حدود ۹۰ميليون نفر جمعيت مي‌توانند شاكله بازاري اقتصادي و تجاري را خارج از سلطه دلار در منطقه ايجاد كرده و از ارزهاي بومي براي تعاملات اقتصادي خود بهره ببرند. ايجاد يك بازار بزرگ اسلامي با حضور اين ۸كشور اثرات عيني بر بهبود اقتصاد اين كشورها خواهد داشت و مدلي از توسعه روابط ميان كشورها مبتني بر اقتصاد ارايه مي‌كند. ساير اجلاس‌ها و گروه‌هاي دي۸ و كشورهاي ۲۰ و  سازمان‌ها و مجموعه‌هاي بين‌المللي هستند كه تعاملات خاص خود را با مورد توجه قرار دادن مسائل منطقه و بين‌المللي پيش مي‌برند. معتقدم با پايان گرفتن اين اجلاس، بايد زمينه‌هاي شكل‌گيري بازار بزرگ اسلامي با حضور اين ۸كشور و ساير كشورهاي اسلامي دنبال شود تا زمينه خودكفايي بيشتر اين كشورها از قدرت‌هاي جهاني و استقلال بيشتر در تصميم‌سازي‌ها فراهم شود.