شاخص بورس در كانال جديد
روند صعودي قيمتها در بازار سهام همچنان ادامهدارد و شاهد رشد ناهماهنگ شاخصهاي بازار سرمايه هستيم. از سوي ديگر همچنان نقدينگي به سرعت كم وارد معاملات ميشود و اميد ميرود كه سرعت ورود نقدينگي به بازار سهام تا حدودي افزايش يابد.
روند صعودي قيمتها در بازار سهام همچنان ادامهدارد و شاهد رشد ناهماهنگ شاخصهاي بازار سرمايه هستيم. از سوي ديگر همچنان نقدينگي به سرعت كم وارد معاملات ميشود و اميد ميرود كه سرعت ورود نقدينگي به بازار سهام تا حدودي افزايش يابد.
درحالی شاخصهاي بازار سرمايه رشد خوبي را تجربه و از سقف سالهاي اخير عبور كردهاند كه اين موضوع اعتماد در بازار سهام را افزايش ميدهد. نكته قابل توجه اينجاست كه در كنار افزايش بورس، بازارهاي موازي همانند سكه و دلار نيز رشد قابل توجهي دارند و اين موضوع خصوصا رشد دلار براي بازار سيگنال قوي به حساب ميآيد. قيمت طلا در بازار به بيش از 5 ميليون تومان رسيده كه برخي از كارشناسان عقيده دارند اين افزايش قيمت ناشي از مناسبتهاست و به مرور قيمت طلا كاهشي خواهد شد؛ اما در سوي ديگر قيمت دلار افزايش قابل توجهي داشته است. چندي پيش بود كه وزير اقتصاد خبر حذف دلار نيمايي را داد و دلار توافقي جايگزين آن شد، بر همين اساس اغلب بازارهاي مالي خصوصا بورس نسبت به اين موضوع واكنش مثبت نشان دادند و تا حدودي صعودي شدند. براساس آخرين قيمتها دلار در بازار توافقي به ۶۵ هزار و ۹۱۶ تومان رسيد. قيمت دلار در بازار توافقي بعد از عبور از ناحيه قيمتي ۶۰ هزار تومان در هفته آخر آذر ماه اكنون و در اوايل دي ماه به مرز ۶۶ هزار تومان نزديك شده است.
هرچه قيمت دلار به بازار آزاد نزديكتر شود و اين فاصله قيمتي از دوش مردم برداشته شود اقتصاد كشور نيز آرام آرام به ثبات خواهد رسيد و سرمايهگذاري در بازارها نيز سودده خواهد شد. از بورس همواره به عنوان آينه تمام نماي اقتصاد كشور ياد ميشود اما حدود چهار سالي ميشود كه اين آينه مخدوش شده و در نتيجه ميتوان گفت كه شرايط اقتصاد كشور نيز همينگونه است. حال با آزاد شدن نرخ دلار و ثبات و آرامش در بازارهاي مالي خصوصا بورس اقتصاد كشور نيز از رانت نجات خواهد يافت و احتمالا به زودي شرايط بهتري براي مردم تجربه شود.
از سوي ديگر به عقيده كارشناسان، حذف دلار نيمايي به افزايش نرخ تورم منجر خواهد شد، ارزش جايگزيني داراييهاي شركتها (مانند زمين، ساختمان و تجهيزات) افزايش پيدا ميكند و رشد تورم انتظاري، تقاضا براي سهام شركتهاي داراي داراييهاي ارزي يا وابسته به كالاهاي اساسي را افزايش می دهد. اين نكته نيز حائز اهميت است كه به احتمال قوي هزينههاي شركتهاي صادراتي از نرخ خوراك پتروشيميها و... هم ميتواند تغيير يابد، اما با حفظ حاشيه سود در مجموع به نفع شان است. صنايعي كه براي تأمين مواد اوليه و تجهيزات، وابسته به واردات هستند (مانند خودروسازي، داروسازي و صنايع غذايي) ممكن است با افزايش هزينهها مواجه شوند. با حذف ارز نيمايي و جايگزيني ارز توافقي با آن عملا اثر اصلاح قيمت ميانگين ۳۰ درصدي كه چندي پيش در خودروهاي داخلي اعمال شد، از بين رفت.
بورس صعودي ميماند؟
احسان عسكري، كارشناس بازار سرمايه در صفحه خود نوشت: «اخبار مثبت درباره صنايع، حذف دلار نيما و جايگزيني آن با ارز بازار توافقي باعث شد كه سود شركتهاي صادراتي به صورت اهرمي بيشتر شود و وضعيت آنها بهبود پيدا كند. همچنين مباحثي درمورد حذف قيمتگذاري دستوري وجود دارد كه ميتواند براي صنايع بسيار مثبت باشد. حتي مطرح شد كه قرار است قيمت خوراك به نفع شركتهاي پالايشي اصلاح شود. كليت بازار با وجود اينكه ناترازي انرژي همچنان وجود دارد و نرخ بهره به نسبت بالاست و همچنين با توجه به قيمت دلار و تصميمات دولت درباره شركتها نشان ميدهد كه شركتها در سال ۱۴۰۴ وضعيت به نسبت بهتري خواهند داشت. با ديد سرمايهگذاري يك الي دو ساله اگر اتفاقات سياسي غير قابل پيشبيني رخ ندهد و همهچيز به صورت شرايط حال حاضر تداوم داشته باشد، شركتها در سال ۱۴۰۴ به واسطه افزايش سودآوري و كاهش ريسكهاي بازار با قيمتهاي خيلي بهتري نسبت به الان معامله خواهند شد. احتمالاً صنعت بانكداري، صنعتي خواهد بود كه با توجه به قيمت ارز بازار توافقي ميتواند تاثير خوبي داشته باشد. همچنين عملكرد بعضي از بانكها نسبت به دورههاي گذشته قابل قبولتر بوده و شركتها در صنعت بانكداري ميتوانند به ديد مجمع و تقسيم سود سهامداري كنند. در بخش دوده صنعتي وضعيت به شكلي بوده كه بازدهي خوبي براي اين صنعت ثبت شده و به نظر ميرسد با عرضه كالا در بورس كالا و قيمت دلاري كه الان در بازار توافقي است و تست داوري، سهام آنها رو به رشد باشد. در صنعت خودروسازي بحث واگذاري و تجديد ارزيابي، دوباره مطرح شد كه اگر اين اتفاقات محقق شود، به دليل داراييهاي ارزشمند آنها، اتفاقات خوبي براي صنعت خودرو خواهد افتاد.صنعت پتروشيمي كه در كنار صنعت پالايشگاهي بزرگترين صنعت ما به شمار ميرود، اگر نرخ خوراك انرژي آنها با فرمولهاي بلندمدت تعيين شود، با توجه به قيمت ارز بازار توافقي و P/E فوروارد پايين بسياري از شركتها، سرمايهگذاري توجيهپذير خواهد بود. كليت بازار را با فرض عدم اتفاق سياسي خاص، مثبت ارزيابي ميكنم. بايد توجه داشت كه با تشكيل يك پرتفوي متنوع از شركتها چه به صورت دلاري و چه به صورت ريالي، سرمايهگذاران ميتوانند بازدهي بسيار خوبي را داشته باشند.»
بازار از دريچه معاملات
در چهارمين روز كاري هفته يعني سه شنبه 5 دي 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش 47 هزار و 929 واحدي معادل 1.71 درصدي نسبت به معاملات روز گذشته در تراز 2 ميليون و 847 واحدي ايستاد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز با رشد 8 هزار 543 واحدي نسبت به معاملات روز اخير در ايستگاه 853 هزار و 710 واحدي ماند. همچنين شاخص فرابورس نيز 175 واحد افزايش را تجربه و به تراز 26 هزار و 97 واحدي رسيد. از ميان 690 نماد بازار سرمايه در اين روز 385 نماد مثبت و 202 نماد منفي بودند. همچنين 210 نماد معادل 30 درصد صف خريد را تجربه و در مقابل 51 نماد معادل 7 درصد صف فروش را تجربه كردند. طي روز سه شنبه صنايع چاپ و نشر، فرآوردههاي نفتي، پيمانكاري صنعتي، خودرو، بنادر و كشتيراني، نوشيدني، محصولات فلزي، حمل و نقل بار زميني، سرمايهگذاري، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، آهن و فولاد، ماشينآلات، زغال سنگ، تجهيزات صنعتي، سخت افزار و تجهيزات، فعاليت مهندسي، هتل و رستوران، خرده فروشي به استثناي وسايل نقليه موتوري، قطعات خودرو، سيمان ،آهك و گچ، كانيهاي فلزي و خدمات رفاهي-برق در اين روز ارزش بازار مثبت داشتند.