واگرايي شاخصهاي بازار سهام
شاخصهاي بازار سرمايه همچنان با واگرايي از يكديگر حركت ميكنند و برخي از شاخصها مثبت و برخي ديگر از شاخصها منفي هستند؛ اين درحالي است كه ورود نقدينگي به بورس ادامه دارد و شاهد ركوردشكني بازارهاي موازي هستيم.
شاخصهاي بازار سرمايه همچنان با واگرايي از يكديگر حركت ميكنند و برخي از شاخصها مثبت و برخي ديگر از شاخصها منفي هستند؛ اين درحالي است كه ورود نقدينگي به بورس ادامه دارد و شاهد ركوردشكني بازارهاي موازي هستيم.
شاخص كل بورس تهران در آستانه 3 ميليوني قرار گرفته و به عقيده برخي از كارشناسان طي يك الي دو ماه شاخص وارد محدوده سه ميليوني ميشود و شرايط بهتري را براي سرمايهگذاران رقم خواهد زد. البته رشد شاخص كل تنها ملاك رشد بازار نيست بلكه بايد ورود نقدينگي به بازار صورت گيرد و اعتماد سهامداران نيز نسبت به بازار افزايش يابد.
كارشناسان عقيده دارند كه رشد نرخ ارز ميتواند مسير صعودي بورس را تضمين سازد و با افزايش مواجه شود. جايگزيني دلار نيمايي با نرخ دلار توافقي باعث شد كه قيمت دلار تا حدود زيادي افزايش داشته باشد و شركتها نيز به همين واسطه توانستند از اين افزايش استفاده كنند و در نتيجه حذف دلار نيمايي ميتواند اقتصاد كشور را نيز به سامان برساند و شرايط بهتري براي بازارها رقم بزند. درحال حاضر بازار صعود بسيار خوبي دارد؛ اما بازارها ترس نسبي از حضور ترامپ را دارند. براساس اطلاعات منتشر شده، دونالد ترامپ، ۲۰ ژانويه ۲۰۲۵ (۶ بهمن ۱۴۰۳) به صورت رسمي مراسم تحليف براي ورود به كاخ سفيد را به جا خواهد آورد. قبل از اين مراسم، «الكتورال كالجها» يا «مجمعهاي گزينندگان» وارد عمل ميشوند. به هر ايالت امريكا به تعداد مشخص راي الكترال با توجه به جمعيت آن ايالت تعلق ميگيرد. آراي الكترال يك ايالت به كسي تعلق ميگيرد كه بيشترين آرا را در آن ايالت از آن خود كرده باشد. اين موضوع بعد از جلسهاي در روز ۱۷ دسامبر نهايي خواهد شد. كنگره جديد امريكا ششم ژانويه ۲۰۲۵ تشكيل جلسه داده و به صورت رسمي آراي اعلام شده از سوي الكتورال كالجهاي ايالتي و انتخاب رييسجمهور جديد را تاييد خواهد كرد.
برخي از كارشناسان عقيده دارند كه پيش از ترامپ در كاخ سفيد بازارهاي مالي واكنش منفي نشان خواهند داد و پس از آن مجدد به يك روال عادي و معمول بازخواهند گشت. نكته قابل توجه اينجاست كه اين موضوع تنها پيش بيني است و ممكن است تا يك ماه آينده بازارها واكنش ديگري نشان دهند.
برخي از كارشناسان عقيده دارند كه حضور ترامپ ميتواند افزايش تحريمها را در پي داشته باشد و در مقابل گمانهزنيها درباره احتمال ازسرگيري مذاكرات ميان ايران و امريكا با ميانجيگري ژاپن، فضاي مثبتي را در ميان فعالان بازار ايجاد كرده است و اين احتمال ميتواند انتظارات براي كاهش تنشهاي سياسي و باز شدن مسير تعاملات بينالمللي را تقويت كند كه به نوبه خود در بهبود چشمانداز اقتصادي و جذب سرمايهگذاران خارجي موثر خواهد بود.
فشار ريسكها به بورس
دو مساله مهم است كه فعالان بورسي نسبت به آن تا پايان سال ترس دارند و عقيده دارند ممكن است به واسطه اين دو مولفه بازار تا حدودي نزولي شود نخست ريسكهاي سياسي و پس از ناترازي انرژي است.
با افزايش ريسكهاي سياسي مثل جنگ در خاورميانه و درگيري نظامي ايران و اسراييل، شاهد آن بوديم كه بازار سرمايه از اواخر شهريور تا ابتداي آبان دچار ريزشهاي پياپي شد اما با پايان جنگ در لبنان و پايان تنش نظامي ايران و اسراييل، بازار سرمايه با كمك سياستهاي مثبت دولت چهاردهم توانست روند صعودي به خود بگيرد و حتي توانست ركوردهاي قبلي را بشكند. مساله پيروزي ترامپ در انتخابات و تاثير آن روي بورس نيز تا حدودي بيان شد.
مساله مهم و بعدي كه ميتواند به جز بازار سرمايه اقتصاد كشور را نيز نزولي سازد، بحث ناترازي انرژي در حوزههاي برق و گاز است كه قطعي هر يك از اين انرژيها ميتواند زيانسازي صنايع و كاهش توليد را فراهم سازد. تا سالهاي گذشته در فصل زمستان تنها قطعي گاز مشمول صنايع ميشد و صنايع به اجبار با اين مشكل كنار ميآمدند؛ اما امسال و با تغيير دولت همهچيز تغيير كرد و صنايع در زمستان درگير يك معضل جديد به عنوان قطعي برق شدند.
با توجه به شرايط پيش آمده به نظر ميرسد كه صنايع در چهار فصل بهار، تابستان، پاييز و زمستان با معضل قطعي برق مواجه باشند. پيش از اين مشكل كمبود برق تنها به فصل تابستان مربوط ميشد و در اين فصل با يك برنامه از پيش تعيين شده و مشخص برق صنايع قطع ميشد؛ اما امسال شرايط فرق كرده است و در فصل زمستان، صنايع با قطعي برق و گاز روبهرويند و اين يعني زيان و كاهش توليد. در زمان قطعيهاي مكرر به علت حساس بودن تجهيزات، صنايع با خطر از بين رفتن تجهيزات روبهرو هستند، از سوي ديگر با قطعي مكرر نيز ميزان توليد و كيفيت آن تا حدودي كاهش پيدا ميكند كه اين مولفه نيز زيانسازي ادامهدار را در پي دارد. بنابراين از آنجا كه قطع برق بيشترين آسيب را به صنايع فولادي، سيماني، لاستيكي و همچنين خودرويي وارد ميكند، در صورت تشديد اين روند، سهام اين صنايع در بازار سرمايه با افت تقاضا مواجه خواهد شد. به گفته كلاهي رييس كميسيون صنعت اتاق بازرگاني به دليل قطعي برق صادرات صنايع فلزي كشور با ۸ ميليارد دلار كاهش مواجه شده و بهطور كلي اقتصاد كشور از محل قطعي برق صنايع، متحمل زيان ۲۵۰ هزار ميليارد توماني شد.
بازار از دريچه معاملات
در آخرين روز معاملاتي هفته يعني چهارشنبه 5 دي 1403، شاخص كل بورس تهران با افزايش يك هزار و 725 واحدي معادل 0.06 درصدي روبه رو شد و به تراز 2 ميليون و 848 واحدي رسيد. در مقابل شاخص كل هم وزن همسو با شاخص كل حركت نكرد و به نوعي شاخصها با يكديگر واگرايي داشتند و اين شاخص با كاهش 4 هزار و 265 واحدي به تراز 849 هزار و 445 واحدي رسيد. در سوي ديگر بازار نيز شاخص كل كاهش 148 واحدي را تجربه كرد و در ايستگاه 25هزار و 948 واحدي ايستاد.
در اين روز نماد اهرم ضمن ثبت ارزش معاملات حقيقي 1600 ميليارد توماني با خروج 134 ميليارد توماني پول حقيقي مواجه شد و در مقابل خودرو و فارس به ترتيب با 204 و 140 ميليارد تومان ورود پول حقيقي مواجه شدند. بيشترين ارزش معاملات كل هم با بيش از 2 هزار ميليارد تومان به اهرم رسيد.
ارزش معاملات خرد (سهام و حق تقدم) در اين روز به مبلغ 21 هزار و 950 ميليارد تومان رسيد و مجموع ارزش معاملات اين روز نيز برابر با 79 هزار و 541 ميليارد تومان بوده است.
همچنين دادههاي آماري مديريت نظارت بر بورسهاي سازمان بورس نشان ميدهد كه در معاملات اين روز بازار سهام، ارزش معاملات خرد، شامل: مبادلات سهام و صندوقهاي سهامي، از ۲۱ همت عبور كرد. اين بالاترين ركورد ارزش مبادلات خرد بازار سهام از ابتداي امسال به اينسو است.