مقاومت جدي بورس كجاست؟

مقاومت جدي بورس كجاست؟

۱۴۰۳/۱۰/۰۶ - ۰۰:۲۵:۳۸
|
کد خبر: ۳۲۸۸۶۴

روز چهارشنبه ۲۸ آذرماه بود كه مصوبه‌اي مبني بر پذيرش و عرضه ۱۹ هزار دستگاه خودرو وانت آريسان از سوي بورس كالا منتشر شد. با توجه به پيگيري و گفته‌هاي پيشين حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس، آيا عرضه خودرو آريسان راه بازگشت ديگر خودروها به بورس كالا را باز مي‌كند؟ بالغ بر دو سال از زمان پذيرش خودرو در بورس كالا مي‌گذرد.

روز چهارشنبه ۲۸ آذرماه بود كه مصوبه‌اي مبني بر پذيرش و عرضه ۱۹ هزار دستگاه خودرو وانت آريسان از سوي بورس كالا منتشر شد. با توجه به پيگيري و گفته‌هاي پيشين حجت‌الله صيدي، رييس سازمان بورس، آيا عرضه خودرو آريسان راه بازگشت ديگر خودروها به بورس كالا را باز مي‌كند؟ بالغ بر دو سال از زمان پذيرش خودرو در بورس كالا مي‌گذرد. نخستين عرضه رسمي خودرو در بورس كالا در تاريخ ۲۶ مردادماه ۱۴۰۱ با عرضه دو محصول خودرويي فيدليتي و ديگنيتي از گروه بهمن موتور بر اساس مصوبه شوراي عالي بورس آغاز شد.

ديروز مجدد گروه خودرو ليدر بازار شد و پول حقيقي تصميم به حضور حداكثري در معاملات بازار گرفت. به‌طوري كه بيش از يك هزار ميليارد تومان منابع حقيقي وارد گردونه معاملات بازار سهام شد. اين موضوع پس از آن اتفاق افتاد كه زمزمه افزايش سرمايه ايران‌خودرو و سايپا در بازار سهام جدي شد. گمانه‌زني‌ها از انتشار عدد اوليه افزايش سرمايه در دي ماه حكايت از قطعي شدن اجراي آن دارد. به باور صاحب نظران اقتصادي، اكنون كارشناسان رسمي دادگستري در حوزه‌هاي مختلف مالي و غير مالي، تجهيزات، زمين و ساختمان اقدامات لازم را براي هر دو شركت خودروساز بزرگ كشور انجام مي‌دهند.

رضا روحي معتقد است كه در ابتداي روند صعودي بورس معاملات گروه خودرو براي كليت بازار مهم است. اخيرا بخشي از معامله‌گران بورسي به اين نكته پي برده‌اند و همين موضوع يكي از دلايل تشكيل صفوف طولاني خريد در گروه خودرو بوده است.

رضا روحي كارشناس بازار سرمايه در گفت‌وگو با خبرنگار بازار درباره اهميت گروه خودرو در معاملات سهام گفت: «در ابتداي روند صعودي بورس معاملات گروه خودرو براي كليت بازار مهم است. اخيرا بخشي از معامله‌گران بورسي به اين نكته پي برده‌اند و همين موضوع يكي از دلايل تشكيل صفوف طولاني خريد در گروه خودرو بوده است. چراكه مجوز افزايش سرمايه مي‌تواند حكايت از احتمال واگذاري سهام دولت در شركت‌هاي خودروساز و خروج آن از تصدي‌گري باشد.»

او افزود: « در حال حاضر با افزايش ارزش دارايي خودرويي‌ها بيشتر مي‌شود و آنها از ماده ۴۱ قانون تجارت خارج مي‌شوند. از طرف ديگر نسبت دارايي‌هاي اين خودروسازان افزايش مي‌يابد و اين مساله منجر مي‌شود تا بار ديگر جريان پول وارد معاملات گروه خودرو شود.» روحي با تاكيد بر اينكه نوسان‌گيرها بيشتر تمايل دارند وارد معاملات گروه خودرو شوند، گفت: « به همين دليل شاهد رشد تقاضا در معاملات گروه خودرو هستيم. بعد از آن جريان پول وارد ساير گروه‌ها مي‌شود و ليدري بازار جابه‌جا مي‌شود. به هر ترتيب بخش عمده معامله‌گراني كه طي چند وقت اخير با هيجان دست به خريد سهام مي‌زدند اكنون تا حدودي به ارزندگي نمادها پي برده‌اند و قشري ديگر اقدام به جابه‌جايي سهام در تركيب پرتفوي خود مي‌كنند.»

اين كارشناس بازار سرمايه به جرياني كه در كنار گروه خودرو شكل گرفته است گفت: «فارغ از تقاضا براي گروه خودرو، افزايش نرخ ارز حاصل از صادرات شركت‌هايي نظير پتروشيمي، فلزات اساسي و پالايشي‌ها منجر به رشد بورس مي‌شود. البته برخي از فعالان اقتصادي معتقدند؛ در كنار پارامترهاي مثبت و مطلوب اما در شرايط كنوني بحران انرژي در حوزه گاز و برق مي‌تواند در ادامه گريبان‌گير شركت‌ها و صنايع شود. اساسا خروج از مدار توليد به واسطه قطعي‌هاي مكرر به‌طور مشخص در حوزه سودآوري ايجاد اختلال خواهد كرد. چرايي تابلوي ايست در مقابل سودآوري را مي‌توان در سياست سنتي دولت‌ها در حوزه مديريت انرژي در سطح كشور جست‌وجو كرد.»

 

تغيير در سبد سرمايه‌گذاري معامله‌گرها

در معاملات ديروز به رغم اردرهاي نسبتا سنگين خريد و فروش در برخي از نمادهاي معاملاتي، روند خود را حفظ كرد. در شرايطي كه سرمايه‌گذاران عجول و عمدتا ريسك گريز با كوچك‌ترين سفارش‌گذاري يا حتي اردر ترس در سمت مقابل اقدام به تغيير رفتار معاملاتي خود كردند. در چنين مواردي سهام ارزنده به راحتي وارد پرتفوي سرمايه‌گذاران شكيبا خواهد شد. اين در حالي است كه بخشي از حقوقي‌هاي بازار نيز مي‌توانند به واسطه چنين اتفاقاتي سهام را اصطلاحا در كف قيمتي جمع‌آوري كنند.ديروز بارها شاهد رنج‌كشي در سطح معاملات بوديم اما در نهايت، معامله‌گران بردبار پس از تجربه اصلاحات اخير طبعا شاهد سودآوري حائز اهميتي در سبد سرمايه‌گذاري خود طي روزهاي آتي معاملات خواهند بود. با توجه به رشد شارپ شاخص‌هاي سهامي در چند وقت اخير، نوسان داشتند و موقعيتي براي ورود جريان نقد تازه نفس در سطح معاملات ايجاد كردند.آن طور كه به نظر مي‌رسد، ديروز هم به بخش قابل توجهي از فشار فروش بازار از سوي معامله‌گران فعال در جبهه خريد پاسخ داده شد و اين قشر از سرمايه‌گذاران با بهره‌برداري از فرصت خريد، زمينه را براي كسب سود حداكثري در روزهاي آتي بازار فراهم كردند.

به گفته فردين آقابزرگي در شرايطي كه شاهد اقبال معاملات در بخش مولد اقتصاد كشور هستيم و طبعا استقبال از سهام با «پي به يي» پايين با ورود جريان نقد همراه مي‌شود. در اين بين گروه‌هاي مانند خودرو مورد اقبال نوسان‌گيرهاست.

فردين آقابزرگي كارشناس بازار سرمايه گفت: «با توجه به معاملات چند روز اخير كه شاهد آن هستيم، به‌نظر مي‌رسد كه مدل حركتي بازار تغيير پيدا كرده است. هرچند شناسايي سود به بهانه اصلاح در برخي از سهام امري طبيعي در بازار تلقي مي‌شود و استراحت زماني مي‌تواند در عبور پر قدرت شاخص‌ها از سطوح حساس امري تاثيرگذار در نظر گرفته شود. اما نبايد فراموش كرد كه اكنون به رغم فعال شدن محدوده مقاومتي طبعا دست به دست شدن سهام مي‌تواند باعث رشد حجم معاملات شود.»

او افزود: «در شرايطي كه شاهد اقبال معاملات در بخش مولد اقتصاد كشور هستيم و طبعا استقبال از سهام با «پي به يي» پايين با ورود جريان نقد همراه مي‌شود. در اين بين گروه‌هاي مانند خودرو مورد اقبال نوسان‌گيرهاست. اين موضوع در شرايطي اتفاق مي‌افتد كه بازار، معاملات متعادلي را دنبال مي‌كند و جريان خبري حول نمادهاي نمادهاي گروه خودرو وجود دارد.»

آقابزرگي تصريح كرد: « در حال حاضر نمادهاي گروه خودرو بنيادي محسوب نمي‌شوند به همين دليل جريان پول خاص در كوتاه‌مدت وارد اين گروه مي‌شوند. در مقطع كنوني نزديك شدن به افزايش سرمايه خودروسازان به افزايش اقبال به گروه خودرو كمك كرده است. اما لازمه رشد واقعي اين گروه گام نخست شكست انحصار و حركت به سمت كشف قيمتي عادلانه از بستر معاملات شفاف بورس كالا است.»

بسياري از تحليلگران براين باور هستند كه شاخص در محدوده دو ميليون و ۸۵۰ تا دو ميليون و ۸۸۰ مقاومت سختي دارد. اين درحالي رخ خواهد داد كه حجم و ارزش معاملات خوبي را شاهد باشيم. اين مقاومت نيز به آساني به يك حمايت تبديل خواهد شد. آن طور كه به نظر مي‌رسد با عبور شاخص كل بورس تهران از سطح مقاومتي، احتمالا معامله‌گران تا سطح ۳ ميليون واحدي شاخص با نوساناتي تا پايان سال همراه شوند.

به رغم همگرايي شاخص كل و شاخص هم وزن بازار سهام در محدوده مثبت معاملاتي، اما عمدتا شركت‌هاي ليدر و دلاري بازار سهام بودند كه توانستند به لحاظ قيمتي صعود قابل ملاحظه‌اي را در كارنامه كاري خود به ثبت برسانند. طبعا پس از تجربه صعود پر قدرت در چند روز كاري، احتمالا شاهد اصلاح نسبتا سطحي در بازار باشيم و پس از آن عزم بازار براي عبور از محدوده ۳ ميليون واحدي جزم خواهد شد. در اين سناريو، اين مهم پيش از پايان سال محقق مي‌شود.