ارزيابي ايمني ۵۰۰۰ ساختمان، از ۱۶ هزار بناي اولويتدار تهران
سال گذشته مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران، در مصاحبهاي اعلام كرد كه تعداد ساختمانهاي ناايمن پايتخت از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان كاهش يافته است، اين آمار درشرايطي بيان ميشود كه به گفته عضو هياتمديره انجمن ايمني و مهندسي حريق استان تهران، در كل كشور ۱۳۴ هزار و در تهران ۳۳ هزار ساختمان ناايمن داريم كه وضعيت حدود ۷۱ ساختمان پايتخت بحراني است.
سال گذشته مديرعامل سازمان آتشنشاني و خدمات ايمني شهرداري تهران، در مصاحبهاي اعلام كرد كه تعداد ساختمانهاي ناايمن پايتخت از ۱۲۹ به ۷۵ ساختمان كاهش يافته است، اين آمار درشرايطي بيان ميشود كه به گفته عضو هياتمديره انجمن ايمني و مهندسي حريق استان تهران، در كل كشور ۱۳۴ هزار و در تهران ۳۳ هزار ساختمان ناايمن داريم كه وضعيت حدود ۷۱ ساختمان پايتخت بحراني است.
البته رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران معتقد است كه تعداد ساختمانهاي ناايمن پايتخت، بالا نيست. علي نصيري با اشاره به ارزيابي ايمني سازهاي و لرزهاي ساختمانهاي عمومي در پايتخت، گفت: از ۱۶ هزار ساختمان اولويتدار در تهران تا اكنون ۵ هزار ساختمان مورد ارزيابي قرارگرفته و به مالكين، وضعيت ايمني سازهها از طريق خود سازمان، شهرداري مناطق و دستگاههاي بالادستي ابلاغ شده است.
نصيري در گفتوگو با ايسنا افزود: از اين ۵۰۰۰ ساختمان، اولويت ما بيمارستانها بوده و ارزيابي آنها را به اتمام رسانديم و نتيجه ارزيابي را به بيمارستانها و وزارت بهداشت هم اعلام كرديم.
او ادامه داد: از سال ۱۳۹۶ با مصوبه شوراي شهر تهران براي ايمني حريق، آتشنشاني تهران اقدام به بازديدهاي منظم براي درجهبندي حريق از ساختمانها كرد.
به گفته رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران، بعد از سال ۱۴۰۰ به واسطه مجوزي كه قانون مديريت بحران كشور صادر كرد كه ما از بين ۹ دستگاه، به عنوان دبيرخانه اين كار تفاهم كرديم و در قالب قرارداد با وزارت راه و شهرسازي كار ايمنسازي ساختمانهاي ناايمن پايتخت را آغاز كرديم.
همكاري برخي بيمارستانهاي ناايمن
با شهرداري
به گفته نصيري، برخي بيمارستانها پاي كار آمدند و ايمنسازي كردند. از جمله اين بيمارستانها، رسول اكرم (ص) بود كه ايمنسازي را شروع كرده و دو باب از ساختمانهاي خود را تخليه و يكي را تخريب كرده است. رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران افزود: بيمارستان لولاگر نير ساختمانهاي قديمي خود را تعطيل و در يك ساختمان اجارهاي ديگر خدمات رساني ميكند. بيمارستان بوعلي هم دو باب از ساختمانهاي خود را تخليه و يكي را تخريب كرده و براي ساخت، اقدام به اخذ پروانه ساختماني كرده است. رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران تأكيد كرد: تعداد مراكز درماني بيشتر است. تقريبا ۶۰ الي ۷۰ درصد در ارزيابي آنها پيش رفتهايم. اين مراكز با اولويت، در حال ارزيابي است، چراكه بايد اين ساختمانها در هنگام بحران كمكرساني بيوقفه داشته باشند.
او درباره سامانه اطلاع مكاني شهرداري اظهار كرد: يكي از كارهايي كه از سال گذشته صورت گرفت، تكميل سامانه اطلاع مكاني شهرداري بود. در اين سامانه، وقتي روي يك ساختمان كليك ميكنيد، وضعيت حريق و سازه آن را نشان ميدهد. اين كار به اين دليل صورت گرفت كه به مالك ساختمان نتيجه ارزيابي حريق و سازه به صورت هماهنگ و يكپارچه اعلام شود.
ردهبندي ساختمانهاي ناايمن
نصيري درباره اقدام مالك ساختمانهاي ناايمن پس از اعلام ردهبنديها، اظهار كرد: بسياري از ساختمانها ما گريد A دارند كه گريد خوبي است. گريد A ساختماني است كه بر اساس آخرين آيين نامههاي لرزهاي كشور طراحي و ساخته شدهاند.
رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران ادامه داد: گريد B ساختمانهايي هستند كه يك گروه پايينتر و ناايمني كمي دارند كه با يك اصلاح جزئي قابليت اين را دارند كه گريد ايمني بگيرند.
او افزود: گريد C هم ساختمانهايي هستند كه بايد حتما مقامسازي بشوند. گريد D، ساختمانهايي هستند كه ارزش مقاومسازي ندارند و جزو ساختمانهاي ميراث فرهنگي هستند كه بايد حتما تخريب و نوسازي بشوند يا از بهرهبرداري آن ممانعت شود.
نصيري افزود: وقتي ردهبندي اعلام شد، كارهايي كه مالك بايد انجام بدهد درحدود ۱۰ كار به ترتيب مستند شده و توسط ستاد مديريت بحران تهران مصوب و ابلاغ شده است. اولين اقدام اخطار به مالك است كه بايد اقدام به ايمنسازي كند.
رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران اظهار كرد: اگر مالكين وارد چرخه ايمنسازي شدند، بايد در شهرداري منطقه تشكيل پرونده بدهند و با توجه به گريدي كه دارند، از A تا D، بايد اقدام متناسبي كه در يك جدول گفته شده است، انجام بدهند. اگر اين اقدام صورت نگيرد، ابتدا اطلاعرسانيعمومي ميشود، مصاحبه، نصب بنر، قطع انشعاب، ارجاع به قوه قضاييه و در نهايت حكم پلمب صادر ميشود كه از جمله اقدامات در اين خصوص است.
او اشاره كرد: در بعضي جاها كه اگر ساختمان دستگاه اجرايي بوده، رييس آن را به دادستاني دعوت و آن را توجيح كردند كه اين كار انجام شود. در دستگاههاي دولتي فقط مربوط به رييس آن دستگاه نيست. سازمان بودجه و برنامه هم بايد طبق قانون، اعتبارات را در اختيار اين دستگاهها قرار دهد.
نصيري در خصوص آمار ساختمانهاي ناايمن و پرخطر در پايتخت و اينكه چقدر از اين ساختمانها عمومي هستند، بيان كرد: آمار اين ساختمانها در دسترس است و ما تعداد اين ساختمانها را كامل ميدانيم. آمار نگرانكننده نيست و آماري هست كه بايد به آن توجه و اقدام به ايمنسازي شود. اينكه مردم تصور ميكنند تعداد ساختمانهاي ناايمن تهران بسيار بالاست، اينچنين نيست.
رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران بيان كرد: هدف اصلي و گام اول ما، حدود ۱۱۰۰ ساختمان اداري و عمومي در تهران است و اين ساختمانها را درحال ارزيابي هستيم. اعلام ميكنيم كه بسياري از آنها ايمن هستند و برخي از آنها نياز به مقاومسازي دارند.
به گفته او، اين مباحثي كه عرض ميكنم بحثهاي سازهاي مربوط به استحكام لرزهاي و سرپا بودن ساختمان است. هدف ما در اين خصوص ۱۱۰۰ ساختمان اداري و دولتي در تهران است كه در حال ارزيابي و بررسي هستيم.
پاساژ علاالدين، نيازمند مقاومسازي
نصيري در مورد ناايمني پاساژهايي چون علاالدين و مهستان هم گفت: ساختمان مهستان گريد C است. ساختماني كه ميشود آن را نگه داشت و بايد مقامسازي شود. به مالك پاساژ ابلاغ و كميته ايمني هم براي آن تشكيل شده است. حدود ۶ الي ۷ ماه است كه اعلام شده، آنهايي كه گروه C هستند بايد بروند با مهندسين مشاور كه داراي صلاحيت از سازمان برنامه هستند، قرارداد ببندند.
به گفته وي، مهندسان مشاور بايد آزمايشهايي را از ستونها، سقفها و اين موارد انجام بدهند. اين موارد را نقشهبرداري ميكنند و نقشههاي مقاومتسازي را ارايه ميدهند. اين كار ۶ الي ۷ ماه زمان ميبرد.
نصيري درباره ساختمان علاء الدين (در جمهوري) نيز گفت: اين ساختمان گروه C است و نياز به مقاومسازي دارد. به دليل بررسيهاي انجام شده، پرونده آن كامل است. به خود مالك هم ابلاغ شده است. آن هم در بازه استخدام مهندسين مشاور و انجام خدمات تكميلي است. رييس سازمان پيشگيري و مديريت بحران شهر تهران تصريح كرد: مقاومسازي ساختمانها هزينه زيادي دارد، طور مثال، ساختمان «تجارت جهاني فردوسي» حدود ۵۰ الي ۶۰ ميليارد تومان پول نياز دارد كه مقاومسازي شود و به جز ۱۰ ميليارد توماني كه براي مطالعه آن پرداخت شده است. مقاومسازي اين ساختمان حدود ۲۰ درصد پيشرفت داشته و پيمانكار مستقر دارد.