هوش مصنوعي و رونق جهاني تراشهها در ۲۰۲۵
فناوري هوش مصنوعي اميدواري رهبران صنعت نيمهرسانا نسبت به سال ۲۰۲۵ را افزايش داده است، اما چالشهايي نظير مسائل ژئوپليتيكي و حفظ استعدادها ميتوانند موانعي در اين مسير باشند.
فناوري هوش مصنوعي اميدواري رهبران صنعت نيمهرسانا نسبت به سال ۲۰۲۵ را افزايش داده است، اما چالشهايي نظير مسائل ژئوپليتيكي و حفظ استعدادها ميتوانند موانعي در اين مسير باشند. به گزارش مهر؛ با وجود اين موانع، اين صنعت به لطف پيشرفتهاي فناورانه و تقاضاي جهاني براي كاربردهاي مختلف فناوري، در حال گذر از يك دوره تحول عظيم است.
پيشبينيها نشان ميدهند كه اين صنعت در مسير رشد قابلتوجهي قرار دارد و بازيگران كليدي آن به دنبال توسعه راهكارهايي براي بهبود بهرهوري و تقويت جايگاه خود در بازارهاي جهاني هستند. عواملي همچون تقاضاي جهاني براي تراشههاي هوش مصنوعي، گسترش زيرساختهاي مراكز داده و افزايش كاربردهاي فناوري در صنايع مختلف مانند خودروسازي و ارتباطات بيسيم، نقشي كليدي در اين روند ايفا خواهند كرد. همچنين، سرمايهگذاريهاي كلان در حوزه تحقيق و توسعه، مسير را براي نوآوريهاي جديد هموار كرده و به تقويت موقعيت رقابتي شركتها كمك ميكند. اين موارد بخشي از پيشبينيهاي بيستمين گزارش سالانه «چشمانداز جهاني نيمهرسانا» از «KPMG»، يك شركت فعال در حوزه حسابرسي، مالــيات و مشاوره و اتحاد جـــهاني نيمهرسانا (GSA) است. اين گزارش كه بر اساس تحليلهاي جامع و نظرسنجي از مديران صنعت ميكروالكترونيك تدوين شده، بينش عميقي از روندهاي آينده و استراتژيهاي ضروري براي موفقيت در اين چشمانداز پيچيده ارايه ميدهد.
خوشبيني و چالشها
بر اساس اين گزارش، حدود ۹۲ درصد از مديران صنعت نيمههادي كه در نظرسنجي شركت دارند، رشد كلي اين صنعت را در سال ۲۰۲۵ پيشبيني كردهاند.
اين خوشبيني ريشه در پيشرفتهاي فناوري و افزايش تقاضاي بازار دارد. تقاضاي مداوم براي تراشهها از كاربردهاي متنوعي مانند هوش مصنوعي، مراكز داده، ارتباطات بيسيم و صنايع خودروسازي ناشي ميشود. انتظار ميرود اين روند با افزايش سرمايهگذاريها در حوزه تحقيق و توسعه تقويت شود.
شاخص اعتماد صنعت نيمهرسانا كه توسط «KPMG» محاسبه ميشود، در گزارش اخير، از ۵۴ در سال ۲۰۲۳ به ۵۹ افزايش يافته است.
رشد اين شاخص نشاندهنده افزايش خوشبيني سرمايهگذاران در خصوص اين صنعت بوده و در حوزههايي چون رشد درآمد شركتها، افزايش سودآوري، رشد نيروي كار، هزينههاي تحقيق و توسعه (R&D) و سرمايهگذاريهاي كلان مشهود است.
تأثير هوش مصنوعي بر رشد صنعت
مارك گيبسون، مدير بخش فناوري، رسانه و مخابرات شركت «KPMG»، درباره اين گزارش اظهار داشت: «هوش مصنوعي زيربناي رشد كوتاهمدت و پيشبينيهاي درآمدي اين صنعت است. مسير رو به رشد صنعت در كوتاهمدت واضح است، اما شركتهايي كه بتوانند زنجيره تأمين خود را مديريت كنند و استعدادها را جذب و حفظ كنند، در بهرهگيري از رونق هوش مصنوعي بهتر عمل خواهند كرد.» به عقيده بسياري از كارشناسان، براي نخستينبار، هوش مصنوعي به عنوان مهمترين عامل رشد درآمد صنعت تراشه شناخته شده و جايگاه خودرو را از آن خود كرده است.
در نتيجه، ميكروپردازندهها، از جمله پردازندههاي گرافيكي (GPU) كه در هوش مصنوعي استفاده ميشوند، به عنوان بزرگترين فرصت براي رشد صنعت نيمههادي شناخته ميشوند. فناوريهاي تسهيلگر هوش مصنوعي مانند حافظه با پهناي باند بالا، به عنوان فناوري توليدي پيشبيني ميشوند كه در سه سال آينده بيشترين تأثير را بر صنعت خواهند داشت.
چالشهاي ژئوپليتيكي و رقابتي
با وجود اين خوشبيني گسترده، مديران بخش مذكور چالشهاي قابلتوجهي را پيشبيني ميكنند. به عقيده بسياري از متخصصان مسائل ژئوپليتيكي مانند تعرفهها، محدوديتهاي تجاري و تنشهاي ارزي، به همراه فشارهاي اقتصادي و پيچيدگيهاي زنجيره تأمين، ميتوانند بر رشد اين صنعت تأثيرگذار باشند. همچنين رقابت فزاينده، بهويژه با ورود بازيگران جديد از ساير صنايع به بازار نيمهرسانا، نگرانيهاي بيشتري را ايجاد كرده است. علاوه بر اين، مشكلات مرتبط با جذب و حفظ استعدادها نيز همچنان به عنوان يكي از معضلات پايدار باقي مانده است. از سوي ديگر، بوميسازي و سياستهاي مليگرايانه، شامل محدوديتهاي صادراتي و تحريمها نيز در ميان شركتهاي بزرگ به عنوان بزرگترين تهديد براي آينده صنعت شناسايي شدهاند. مديران اين صنعت معتقدند كه مقابله با اين چالشها نيازمند استراتژيهاي تطبيقي و سرمايهگذاري در توسعه قابليتهاي محلي و بينالمللي است.
خوشبيـــنيها از درآمــدزايي ميكروالكترونيك در سال ۲۰۲۵
نظرسنجي شركت «KPMG» كه در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴ انجام شد، ديدگاههاي ۱۵۶ مدير از شركتهايي با اندازههاي مختلف را شامل ميشود و تصويري جامع از انتظارات و تحليلهاي آنها درباره روندهاي پيش رو ارايه ميدهد. مديران صنعت ميكروالكترونيك نسبت به رشد درآمد شركتها و كل صنعت در سال ۲۰۲۵ بسيار خوشبين هستند و اين خوشبيني از تحولات مثبت در حوزه تقاضاي جهاني و نوآوريهاي فناوري ناشي ميشود.۸۶ درصد از شركتكنندگان انتظار دارند كه درآمد آنها در سال ۲۰۲۵ افزايش يابد و نزديك به نيمي از آنها پيشبيني ميكنند اين افزايش بيش از ۱۰ درصد باشد. همچنين، ۹۲ درصد انتظار دارند كه درآمد كلي صنعت در چشمانداز پيشرو رشد يابد. بر اساس گزارشهاي تحليلي منتشر شده، اين آمار نه تنها نشانهاي از پتانسيل بالاي بازار است، بلكه بر توانايي شركتها در پاسخگويي به تقاضاي رو به رشد نيز تأكيد دارد. در ميان اين شركتها، مديران كسبوكارهاي كوچكتر كه در مراحل اوليه توسعه خود هستند، خوشبيني بيشتري نشان داده و اين روند را فرصتي براي بهرهگيري از رشد سريع ميدانند.
اولويتهاي استراتژيك
با عنايت به نتايج به دست آمده از نظرسنجي مذكور، تقويت تنوع جغرافيايي زنجيره تأمين و انعطافپذير كردن آن در برابر تغييرات ژئوپليتيكي، از جمله اولويتهاي اصلي استراتژيك براي مديران اين صنعت محسوب ميشود. اين تنوع جغرافيايي ميتواند شامل توزيع خطوط توليد در مناطق مختلف، كاهش وابستگي به مناطق خاص و ايجاد شبكههاي تأمين مقاوم در برابر تحولات سياسي و اقتصادي باشد. همچنين، شركتها به دنبال تقويت همكاري با تأمينكنندگان محلي و جهاني هستند تا تابآوري زنجيره تأمين خود را افزايش دهند. از سوي ديگر، بهبود توسعه و حفظ استعدادها نيز از ديگر موارد كليدي است كه براي تضمين رشد پايدار ضروري به نظر ميرسد. اين امر نيازمند برنامهريزي استراتژيك در حوزههاي آموزشي، ارايه مزاياي رقابتي و ايجاد محيطهاي كاري نوآورانه است كه بتواند نيروهاي متخصص را جذب و انگيزه آنها را براي تداوم حضور در صنعت افزايش دهد. در اين ميان، شركتهاي كوچكتر به دليل قرارگيري در مراحل اوليه توسعه خود، فرصتهاي بيشتري براي رشد سريع مشاهده ميكنند. اين شركتها معمولاً توانايي بيشتري براي اتخاذ رويكردهاي انعطافپذير و بهرهگيري از فرصتهاي جديد در بازارهاي نوظهور دارند. از همين روي، مديران اين شركتها بر اهميت ايجاد استراتژيهاي خلاقانه و بهرهبرداري از منابع محدود براي كسب سهم بازار تأكيد دارند. لينكلن كلارك، مدير بخش جهاني نيمههادي در شركت «KPMG» معتقد است: «غولهاي فناوري و شركتهاي تراشهساز مستقر در حال رقابت براي افزايش سهم خود از بازار هستند و فرايندهاي توسعه فني و بهينهسازي تراشهها براي هوش مصنوعي با هدف افزايش قابليتهاي آموزش و استنتاج هوش مصنوعي در حال انجام است. اين رقابت، نهتنها نوآوريهاي جديدي را به همراه دارد، بلكه موجب تسريع در ارتقاي قابليتهاي پردازشي و كاهش هزينههاي مرتبط با اين فناوريها شده است.»
وي همچنين ادامه داد: «در اين صنعت رقابتي، شركتها بايد نهتنها بر توسعه فناوري متمركز شوند، بلكه توجه ويژهاي به مديريت زنجيره تأمين و بهرهبرداري از فرصتهاي بازارهاي نوظهور داشته باشند. اين امر شامل سرمايهگذاريهاي كلان در تحقيق و توسعه، ايجاد شراكتهاي استراتژيك و همچنين جذب استعدادهاي برتر ميشود.» كلارك همچنين تاكيد كرد كه در اين چشمانداز پرچالش، شركتهايي كه بتوانند استراتژيهاي پيشرفته و انعطافپذيري را به كار گيرند، نهتنها قادر به زنده ماندن خواهند بود، بلكه در مسير رشد و پيشرفت قرار خواهند گرفت. اين موضوع بهويژه در حوزههاي كليدي مانند هوش مصنوعي، مراكز داده و ارتباطات بيسيم از اهميت بيشتري برخوردار است.
او در پايان افزود: «در نهايت، موفقيت در اين صنعت نهتنها به توانايي شركتها در رقابت وابسته است، بلكه به قابليت آنها در پيشبيني روندهاي آينده و واكنش به تغييرات سريع نيز بستگي دارد. اين ويژگيها باعث تمايز شركتهاي پيشرو از ساير رقبا خواهد شد.»
سخن پاياني
چشمانداز صنعت نيمههادي در سال ۲۰۲۵ بيانگر يك دوره تحول بنيادين است كه با پيشرفتهاي فناورانه، تقاضاي رو به رشد و چالشهاي ژئوپليتيكي شكل گرفته است.
اين صنعت در تقاطع فرصتها و موانع قرار دارد و موفقيت در آن نيازمند استراتژيهايي است كه نهتنها بر نوآوري و توسعه فناوري متمركز باشند، بلكه تابآوري در برابر تغييرات سياسي و اقتصادي را نيز تقويت كنند. در نهايت، مسير پيش رو براي شركتهاي فعال در اين حوزه بستگي به توانايي آنها در استفاده بهينه از منابع، جذب استعدادهاي برتر و ايجاد شراكتهاي موثر در سطح جهاني دارد. با توجه به اهميت روزافزون هوش مصنوعي و كاربردهاي آن، شركتهايي كه بتوانند از اين فناوري به عنوان يك عامل رشد استراتژيك بهرهبرداري كنند، در جايگاه بهتري براي رشد و رقابت در اين صنعت پيچيده قرار خواهند داشت. چشمانداز ۲۰۲۵ فرصتي استثنايي براي بازتعريف مرزهاي نوآوري و رهبري در صنعت نيمهرسانا فراهم ميآورد.