صنعت برق و متعادلسازي سوخت
يك خطر جدي از منظر پدافند غيرعامل وجود دارد؛ خوراك اوليه براي توليد برق، گاز است كه 72 درصد آن را تشكيل ميدهد. 27 درصد آن سوختهاي مايع و يك درصد آن ساير منابع است.
يك خطر جدي از منظر پدافند غيرعامل وجود دارد؛ خوراك اوليه براي توليد برق، گاز است كه 72 درصد آن را تشكيل ميدهد. 27 درصد آن سوختهاي مايع و يك درصد آن ساير منابع است. اين تمركز روي گاز، موضوع خطرناكي است و اگر مشكلي براي شبكه گازرساني كشور به وجود بيايد، دچار مشكل جدي خواهيم شد. انرژي خورشيد و باد به صورت رايگان در اختيار ماست. از طرفي شرايط آبوهوايي ايران به گونهاي است كه از نظر تامين اين دو انرژي هيچ مشكلي نداريم. اين در حالي است كه آلمان كه از نظر جوي شرايط ايران را ندارد و بيشتر اوقات با آسماني ابري مواجه است، 60 درصد برق مورد نياز خود را به كمك انرژي خورشيدي تامين ميكند. سرمايهگذاران داخلي و خارجي به استناد ماده 61 قانون اصلاح الگوي مصرف كه قانون مهم و خوبي بود، سرمايهگذاري در توليد برق را شروع كردند؛ اما دولت قانون را اجرا نكرد. قيمتگذاري غيرواقعي اتفاق افتاد و پول برقي كه از طرف دولت خريداري شده بود به موقع پرداخت نشد.
در نهايت سرمايهگذار به همين دو دليل از پس پرداخت اقساط تسهيلات ارزي كه از صندوق توسعه ملي يا بانكها گرفته بود، برنيامد. در همين شرايط كه دولت پول برق را به توليدكننده نداد، قيمت ارز بالا و بالاتر رفت و ريال برقي كه فروخته شده بود، ارزش خود را از دست داد. با وجود همين وضعيت و بيعهدي دولت، امروز براي توليد 11 هزار مگاوات برق تجديدپذير، سرمايهگذار علاقهمند به كار داريم كه قرارداد بستند. در شرايطي كه دولت از آنها ضمانتنامههاي سنگين دريافت كرده، پروژه را به عنوان وثيقه قبول نكرده، وثايق سهلالبيع با كلي شرايط سخت براي ارايه تسهيلات گرفته است و ميدانيم كه ارز كافي هم در اختيار ندارد. ايران در توليد پنل خورشيدي ظرفيت و توان لازم را ندارد. در حال حاضر تنها يك واحد توليدي ميتواند سالانه 1000 مگاوات پنل را از مرحله ويفر، فريمبندي و توليد پنل كه در حقيقت بخش انتهايي كار است، توليد كند؛ در حقيقت توليد هر پنل خورشيدي، زنجيرهاي از 17 صنعت را شامل ميشود كه در ايران فقط يك واحد توليدي، حلقه پاياني اين زنجيره را انجام ميدهد. در اين حوزه صنعت پليسيليكن، صنعت مادر محسوب ميشود كه اگر توان توليد اين بخش را داشته باشيم، نياز بسياري از صنايع ديگر را هم تامين ميكنيم. بنابراين اقدام ريشهاي كه در بخش توليد نيروگاههاي خورشيدي بايد انجام شود، سرمايهگذاري روي قبل اين صنعت، يعني توليد پليسيليكن است؛ اما امروز در وضعيت اضطرار قرار داريم و بايد سعي كنيم در كوتاهترين زمان ممكن براي حل مساله يك راهكار ارايه دهيم.