تامين مالي 10 همتي از بازار نوآفرين
در آيين آغاز به كار معاملات بازار نوآفرين مطرح شد

تامين مالي 10 همتي از بازار نوآفرين

۱۴۰۳/۱۰/۰۹ - ۰۱:۱۳:۵۷
|
کد خبر: ۳۲۹۰۸۱

روز گذشته آيين آغاز به كار رسمي معاملات بازار نوآفرين انجام شد. حجت‌اله صيدي، در آيين آغاز به كار بازار نوآفرين فرابورس افزود: فراهم كردن بستر لازم براي معاملات شركت‌هايی كه خارج از بورس هستند و به راحتي امكان ارزش‌گذاري آنها در بورس نيست؛ يكي از كاركردهاي فرابورس است.

روز گذشته آيين آغاز به كار رسمي معاملات بازار نوآفرين انجام شد. حجت‌اله صيدي، در آيين آغاز به كار بازار نوآفرين فرابورس افزود: فراهم كردن بستر لازم براي معاملات شركت‌هايی كه خارج از بورس هستند و به راحتي امكان ارزش‌گذاري آنها در بورس نيست؛ يكي از كاركردهاي فرابورس است. صيدي ادامه داد: زماني كه شركت‌هاي دانش‌بنيان و استارت‌آپي رشد مي‌كنند و به‌سطح عرضه در بورس يا بازارهاي اول و دوم فرابورس مي‌رسند؛ بازار نوآفرين نقطه شروع اينگونه شركت‌ها براي ورود به بازار سرمايه است. رييس سازمان بورس و اوراق بهادار، تجاري‌سازي شركت‌هاي دانش‌بنيان‌ و استارت‌آپ‌ها را مهم خواند و افزود: بسياري از ايده‌هاي ارزشمندي كه عموما توسط نخبگاني عموما جوان، طراحي و ارايه مي‌شود، به دليل برخورد با موانع يا گذشت زمان به مرحله تجاري‌سازي نمي‌رسند. از اين رو، بازار نوآفرين روند تجاري‌سازي آنها را كارآمدتر كرده و با تسريع در روند بهره‌برداري، موجب توليد انبوه مي‌شود.  صيدي گفت: ارزش‌گذاري يكي از مهم‌ترين مسائل ورود شركت‌ها به بورس است؛ در شركت‌هاي توليدي با وجود ساده‌ترين روش ارزش‌گذاري، مشكلاتي در روند ارزش‌گذاري وجود دارد. ارزش‌گذاري شركت‌هاي خدماتي نسبت به توليدي‌ها پيچيده‌تر است و وقتي موضوع ارزش‌گذاري شركت‌هاي دانش‌بنيان و استارت‌آپ مي‌شود به‌مراتب ارزش‌گذاري مشكل‌تر مي‌شود. اين بازار ضمن حل مهم‌ترين مشكل اين شركت‌ها كه ارزش‌گذاري است؛ باعث شكل‌گيري معاملات منصفانه آنها مي‌شود.  اودر پايان ابزار اميدواري كرد: اميدوارم كه بازار نوآفرين در بازار سرمايه به يكي از بازارهاي بزرگ كشور تبديل شود و موانع پيشروي استارت‌آپ‌ها و شركت‌هاي دانش‌بنيان، رفع شود و آنها با سرعت بيشتري به روند تجاري‌سازي و سود آوري برسند.

 

حضور 9 شركت دانش بنيان

حسين افشين، معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رياست‌جمهوري با بيان اينكه تامين مالي از بازارهاي مختلف، يكي از شاخص‌هاي توسعه يافتگي است، گفت: ۱۵ شركت در بازار نوآفرين پذيرش شده‌اند كه ۹ شركت دانش‌بنيان هستند.معاون علمي، فناوري و اقتصاد دانش‌بنيان رياست‌جمهوري گفت: تامين مالي از بازارهاي مختلف، يكي از شاخص‌هاي توسعه يافتگي است.او با بيان اينكه توسعه و دستيابي شركت‌هاي دانش‌بنيان به اهداف‌ مورد نظر در گرو تامين مالي آسان است، افزود: با توجه به راه‌اندازي تابلوهاي رشد و دانش‌بنيان زمينه تسريع در حوزه دانش‌بنيان فراهم مي‌شود.

 

شفاف‌سازي، برندسازي

محمدعلي شيرازي، در آيين آغاز به كار رسمي معاملات بازار نوآفرين امروز شنبه ۸ دي ماه در محل فرابورس ايران برگزار شد، افزود: دستورالعمل بازار نوآفرين سال گذشته تدوين شد و ۱۵ شركت پذيرش شدند و امروز اولين معاملات آن شروع مي‌شود. او با بيان اينكه بازار نوآفرين، مكمل باقي ابزارها و بازارها است، گفت: خاصيت بازار نوآفرين تمركز بر شركت‌هاي دانش بنيان و استارت‌آپي است. مديرعامل فرابورس ايران، با اشاره به اينكه تعداد شاغلان شركت‌هاي پذيرش شده فرابورس با افزايش ۲۵ درصدي از ۷۵ هزار نفر ۱۰۰ هزار نفر رسيده، افزود: ۱۳۰۰ ميليارد تومان از طريق صندوق‌هاي فرابورس تامين مالي شده است. شيرازي گفت: پيش‌بيني مي‌كنيم تامين مالي از طريق كراد فاندينگ تا پايان سال به ۱۰ همت برسد.

او با بيان اينكه بازار نوآفرين داراي دو تابلو رشد و دانش‌بنيان است، گفت: تابلو رشد، مخصوص شركت‌هايي است كه چشم‌انداز روشن درآمدي و توانايي بالقوه رشد، تعالي و توسعه را دارا هستند و براي پياده‌سازي طرح‌هاي توسعه‌اي خود نيازمند تامين مالي‌اند. شيرازي افزود: تابلو دانش بنيان نيز مخصوص شركت‌هايي است كه در حوزه اقتصاد ديجيتال، شركت‌هاي فن‌آور، شركت‌هاي خلاق كه در زمينه خلق ارزش و توليد علم فعاليت داشته‌اند و تحت مجوز دانش بنيان معاونت علمي و فناوري رياست‌جمهوري مشغول به كارند. مديرعامل فرابورس ايران، حداقل سرمايه شركت‌ها براي بازار نوآفرين را ۱۰ ميليارد تومان و حداكثر ۵۰ ميليارد تومان ذكر كرد.

۸هدف راه‌اندازي بازار نوآفرين

شيرازي، حمايت از شركت‌هاي در حال رشد با دامنه فعاليت متوسط، محلي براي تامين مالي كسب و كارهاي نوپا، ايجاد بستري براي رشد و ارتقاي شركت‌ها، كمك به شفافيت و پاسخگويي مناسب به سهامداران و نهادهاي ذي صلاح و ايجاد ساختار مناسب حاكميت شركتي و برندسازي و معرفي شركت‌هاي جديد به بازار كسب و كارو ايجاد فضاي حاكميت شركتي را از اهداف راه‌اندازي اين بازار برشمرد. مديرعامل فرابورس ايران با اشاره به برخي شركت‌هاي پذيرفته شده در بازار نوآفرين توضيح داد: «صنايع ارتباطي آوا، پويا، نساجي بابكان، انرژي گستر هانا، رهياب پيام گستران، بازار، نيواد فارمد سلامت، توسعه اسفدان شرق، گروه كشاورزي صنعتي زعفران سحرخيز، كشت و صنعت اگدام، مهرماه مهين، مبنا داده آرين سيستم، بسته‌بندي شيرپگاه، طيور سلامت دزفول، فنرسازي زر گلپايگان، ايماژ رايور، فرايند شيمي حكيم، كيميا كالاي رازي، كاشي فيرزوه و هوشمند گستر هوتن پارس» از جمله شركت‌هاي پذيرفته شده در بازار نوآفرين هستند.

بازار SME (نوآفرين) چيست؟

بازار نوآفرين كه با نام بازار SME نيز شناخته مي‌شود، يكي از بازارهاي زيرمجموعه فرابورس ايران است كه از دو تابلوي رشد و دانش‌بنيان تشكيل شده است. SME سرواژه Small and Medium-sized Enterprises و به معناي بنگاه‌هاي كوچك و متوسط است. شركت فرابورس از ابتدا با هدف عرضه‌ سهام شركت‌هايي تاسيس شد كه شرايط پذيرش در بورس اوراق بهادار را ندارند. فرابورس داراي بازارهاي مختلفي بوده كه يكي از اين بازارهاي تازه تاسيس، بازار نوآفرين است كه در پاييز 1402 راه‌‌اندازي شد. اين بازار با هدف تسهيل پذيرش استارت‌آپ‌ها و شركت‌هاي دانش‌بنيان در بازار سهام راه‌اندازي شده است تا از اين طريق به تامين مالي سريع اين شركت‌ها و بهره‌مندي از ساير مزاياي بازار سرمايه كمك كند. اين بازار، يكي از انواع بازارهاي فرابورس است كه اخيرا در جهت تسهيل ورود و پذيرش شركت‌هاي نوآور، استارت‌آپ‌ها و دانش‌بنيان‌ها به بازار سهام راه‌اندازي شده‌ است. در اين بازار شرايطي در حوزه پذيرش اتخاذ شده است تا از طريق اصلاح دستورالعمل و با استفاده از يك هيات پذيرش تخصصي (كه قبلا وجود نداشت) روند ورود اين نوع از شركت‌ها به بازار سهام تسريع شود. در حال حاضر بازار نوآفرين فرابورس داراي دو تابلوي رشد و دانش بنيان است كه شرايط پذيرش شركت‌ها در اين دو تابلو كمي متفاوت بوده و در ادامه مقاله به بررسي كامل اين دو تابلو خواهيم پرداخت. دليل ايجاد يك بازار اختصاصي براي شركت‌هاي دانش‌بنيان و فناور در بازار سرمايه، تفاوت‌هاي اساسي اين شركت‌ها با حوزه سنتي اقتصاد است، مجموعه‌هاي نوآور عموما در دو بخش فعال هستند. بخشي كه گروه و صنعتي جديد را ارايه كرده‌اند و سبب متنوع‌سازي فعاليت‌ها اقتصادي شده‌اند و بخش ديگر كه با توسعه فعاليت استارت‌آپي و جذب سرمايه‌ لازم، پتانسيل رشد (scale up) زيادي را دارند و مي‌توانند سودهاي قابل توجهي براي خود و اقتصاد كشور ايجاد كنند كه ورود اين شركت‌ها به بازار سرمايه سبب تسهيل روند رشد و توسعه‌ اين شركت‌ها مي‌شود. هم‌زمان با راه‌اندازي بازار نوآفرين، دستورالعمل اجرايي ارزش‌گذاري دارايي‌هاي نامشهود نيز به تصويب رسيده است كه توقع مي‌رود با اجرايي شدن اين دستورالعمل، شركت‌هاي دانش‌بنيان به سمت بازار سرمايه هدايت شده و توسعه اقتصاد دانش‌بنيان در كشور سرعت گيرد. همچنين بورسي شدن استارتاپ‌ها در گِرو فاكتورهاي متفاوتي است.