برق خانه خود را بفروشید و درآمد کسب کنید
میزان برق تولیدشده توسط نیروگاههای خانگی خورشیدی، بستگی به عواملی چون میزان تابش خورشید، موقعیت جغرافیایی و کارایی پنلها دارد.
هرچند نوسان قیمت دلار، هم هزینه تمامشده نصب نیروگاه خورشیدی را از یک سو بالا میبرد و هم به سبب قیمت برق ارزان در کشور، برخی همچنان در برابر نصب پنلهای خورشیدی مقاومت میکنند، اما با ادامه وضعیت فعلی، خاموشی در راه خواهد بود.
به گزارش همشهری، کشور با مشکل ناترازی برقی مواجه است و این روزها قطع برق و خاموشی حتی باعث شده آسانسورها از کار بیفتند و آب هم به طبقات بالاتر پمپاژ نشود.
با این حساب برای رهایی از بیبرقی و قطع آب چاره این است که به فکر تبدیل پشتبام خانهها به نیروگاه خورشیدی باشید و البته کسب درآمد کنید. ایران در ۳۶۵روز سال، ۳۰۰روز آفتاب دارد که یک ظرفیت مناسب برای تولید برق پاک با نور خورشید است و دولت هم میخواهد ۳۰هزار مگاوات برق پاک تولید کند تا خیال همه بابت پایداری شبکه برق راحت و هوا تمیزتر باشد.
هرچند نوسان قیمت دلار، هم هزینه تمامشده نصب نیروگاه خورشیدی را از یک سو بالا میبرد و هم به سبب قیمت برق ارزان در کشور، برخی همچنان در برابر نصب پنلهای خورشیدی مقاومت میکنند، اما با ادامه وضعیت فعلی، خاموشی در راه خواهد بود. وزارت نیرو معتقد است که مردم با نصب پنلهای خورشیدی حتی میتوانند کسب درآمد کنند، اما سؤال بسیار مهم این است که هزینه و درآمدها چگونه حساب میشوند و برای نصب پنلها و تولید برق و فروش آن، چه باید کرد؟
نخستین نکته این است که قیمت برق تولید شده با پنلهای خورشیدی را دولت با قیمت مناسب میخرد و از سوی دیگر به متقاضیان، وام ارزان قیمت با سود کم میدهد.
قیمت برق چگونه حساب میشود؟
لازم است بدانید که میزان برق تولیدشده توسط نیروگاههای خانگی خورشیدی، بستگی به عواملی چون میزان تابش خورشید، موقعیت جغرافیایی و کارایی پنلها دارد و در حال حاضر وزارت نیرو، هر کیلووات ساعت برق را ۳۰۰۰ تومان میخرد و هر سال قرار است قیمت با نرخ تورم افزایش یابد
چگونه برق بفروشیم؟
پس از ثبت نام و تأیید مدارک متقاضی نصب پنل خورشیدی، اداره برق نسبت به احراز مالکیت محل نصب و سقف ظرفیت انشعاب اقدام میکند و مجوز اولیه صادر میشود. پس از آن بین شرکت توزیع برق با متقاضی قرارداد ۲۰ساله خرید برق به قیمت تضمین شده توسط دولت امضا میشود. پس از آن پیمانکار، تعیین میشود تا کار را شروع کند، پس از نصب و راهاندازی، پیمانکار، موضوع را به شرکت برق اطلاع میدهد تا نسبت به قرائت کنتورها اقدام کند و صورت حساب صادر شود. البته اگر برق تولیدی را خودتان مصرف کنید، برقتان رایگان است و مازاد آن را دولت میخرد. با این حساب برای فروش برق مازاد، باید نیروگاه خانگیتان قابلیت اتصال به شبکه سراسری برق را داشته باشد.
چگونه مجوز بگیریم؟
متقاضیان باید به اداره برق منطقهشان مراجعه و درخواست خود را ثبت کنند یا بهصورت آنلاین از طریق مراجعه به سایت شرکت ساتبا به نشانی .satba.gov.ir این کار را انجام دهند. گام بعدی این است که متقاضیان باید مالک باشند و اگر هم زمینی دارند که برق ندارد، کافی است سند مالکیت و کارت ملی مالک را ارائه دهند و اگر هم میخواهید روی پشت بام، پنلها را نصب کنید، قبض برق را همراه داشته باشید.
چقدر مساحت لازم است؟
پاسخ به این سؤال بستگی به این دارد که چه نیروگاهی بخواهید در پشت بام احداث کنید؛ بهطور مثال برای نصب یک نیروگاه ۵کیلووات ساعتی، دستکم ۵۰ تا ۶۰مترمربع مساحت مفید لازم است، چرا که هر کیلووات ساعت، ۱۰تا ۱۳مترمربع مساحت مفید نیاز دارد. البته زیاد هم نگران نباشید چرا که میشود روی دیوارها و حیاط خانه هم پنل نصب کرد. قبل از هر اقدام باید با یک مشاور مورد تأیید وزارت نیرو صحبت کنید، چرا که محاسبه دقیق فضای مورد نیاز بسته به راندمان پنلها، محل نصب، فاصله ردیفها، شیب زمین و ... متفاوت خواهد بود، اما در یک برآیند کلی، یک پنل خورشیدی با ظرفیت یک کیلووات در اغلب نقاط جغرافیایی ایران سالانه ۱۵۰۰کیلوات ساعت برق تولید میکند.
چقدر باید هزینه کنیم؟
برآوردها درباره قیمت احداث نیروگاه خورشیدی متفاوت است، اما تخمین زده میشود که یک نیروگاه خورشیدی ۵کیلوواتی با دلار ۸۰هزار تومانی حدود ۲۰۰میلیون تومان هزینه در بر دارد. البته اگر بتوانید وام ارزان بگیرید با نرخ سود ۴درصد، اقساط آن را در ۷سال میتوانید پرداخت و بخش زیادی از هزینه راهاندازی و نصب را تامین کنید. دقت داشته باشید که وام ۴درصد به همه بهویژه ثروتمندان و صاحبان ویلا داده نمیشود و در حال حاضر این وام به مشمولان و افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد پرداخت میشود. به این ترتیب این وام به کسانی تعلق میگیرد که بتوانند از کمیته امداد، بهزیستی، سازمان اوقاف و خیریه، حوزه علمیه، شرکت شهرکهای صنعتی، بسیج سازندگی، استانداریها، سازمان حفاظت محیطزیست، بنیاد برکت و خیرین مدرسهساز مجوز بگیرند.