لطمه كمبود انرژي به صنايع

۱۴۰۳/۱۰/۱۰ - ۰۱:۰۶:۵۸
|
کد خبر: ۳۲۹۱۹۰

مقصود پورابولي، رييس هيات مديره سيمان خاش نوشت: مشكل تأمين انرژي (اعم از حرارتي و الكتريكي) كارخانجات را با مشكل مواجه كرده است.

صداي بورس| مقصود پورابولي، رييس هيات مديره سيمان خاش نوشت: مشكل تأمين انرژي (اعم از حرارتي و الكتريكي) كارخانجات را با مشكل مواجه كرده است. براي كاهش آثار منفي كمبود انرژي، راه‌هاي متفاوتي به‌كار گرفته‌شده كه اهم آنها به‌قرار زير است: 

در خصوص انرژي الكتريكي سعي مي‌شود برنامه‌ريزي برخي تعميرات به زمان‌هايي منتقل شود كه دسترسي به انرژي سخت‌تر است به‌طور مثال اجراي بعضي برنامه‌ها به تابستان كه كمبود برق شديدتر است انتقال مي‌يابد. همچنين برخي اقدامات اصلاحي در ماشين‌آلات من‌جمله تغيير موتورها و كمپرسورها به‌منظور كاهش كلي مصرف برق هم در دستور كار برخي كارخانجات قرار دارد. به‌منظور جبران كمبود انرژي الكتريكي و با توجه به جرايم وضع‌شده در راستاي تغيير سمت‌وسو به انرژي‌هاي پاك، برخي كارخانجات به احداث نيروگاه‌هاي خورشيدي روي آورده‌اند هرچند كه پاسخگوي كامل نياز نيست و البته محدوديت‌هاي خاصي هم در استفاده از اين نيروگاه‌ها به همراه دارد وليكن به نظر راه‌حل ميانه‌اي به شمار مي‌رود. ازآنجاكه سرمايه‌گذاري موردنياز براي احداث نيروگاه‌هاي حرارتي رقم قابل‌ملاحظه‌اي است و در توان تك‌تك كارخانجات نيست، به‌ناچار بعضي هلدينگ هاي سيمان نيز پيگير مشاركت كلي شركت‌هاي زيرمجموعه خود به‌صورت اشتراكي در نيروگاه‌ها هستند. در خصوص انرژي حرارتي بايد گفت جايگزيني گاز با مازوت موضوع جديدي نيست و اين اتفاق از خيلي سال قبل رخ مي‌داد اما محدوديت‌هاي شديدتر (عمدتا به دليل در اولويت قرار دادن نيروگاه‌ها و البته كمبود عمومي سوخت در زمستان) در قياس با سال‌هاي پيشين برقرار و البته مبحث آلودگي هوا حساسيت‌هاي عموم را بيشتر كرده است. به‌طور مثال در سال‌هاي گذشته اغلب گاز كارخانجات در اواخر آذرماه با محدوديت‌هاي بيشتري مواجه مي‌شد اما در سال جاري اين اتفاق از اوايل مهرماه رخ داد و تدريجا بيشتر هم شد. براي رفع كمبود سوخت، تلاش شده است در سال‌هاي اخير توليد سيمان‌هاي آميخته افزايش يابد. در سيمان آميخته به كلينكر فاكتور (مقدار كلينكر موردنياز براي توليد هر تن سيمان، كاهش‌يافته و مواد ديگري در آسياب سيمان به آن اضافه مي‌شود) . توجه دارند كه به‌طورمعمول براي توليد سيمان پرتلند، حدود ۴ درصد گچ در آسياب سيمان اضافه مي‌شود، با اضافه كردن برخي مواد طبيعي (نظير پوزولان) يا صنعتي (نظير سرباره كوره‌هاي بلند ذوب) مي‌توان ميزان كلينكر موردنياز را كاهش داد كه درنتيجه سوخت موردنياز به ميزان قابل‌ملاحظه‌اي تقليل  مي‌يابد .