طرح مسكن حمايتي متوقف نشده است
طرح مسكن حمايتي، از آن طرحهاي دولتي است كه تاكنون نتيجه مورد انتظار را نداشته است و باتوجه به افزايش قيمتها و رشد تورم مسكن در چند سال اخير، بسياري از متقاضيان از توان پيشپرداختهاي آن عاجز هستند.
طرح مسكن حمايتي، از آن طرحهاي دولتي است كه تاكنون نتيجه مورد انتظار را نداشته است و باتوجه به افزايش قيمتها و رشد تورم مسكن در چند سال اخير، بسياري از متقاضيان از توان پيشپرداختهاي آن عاجز هستند. علاوه بر اما و اگرهايي كه درباره ناتواني اين طرح براي خانهدار كردن مردم وجود دارد، انتقاداتي هم درباره ورود دلالان به طرح مسكن حمايتي مطرح شده است. در اين ميان با توجه به بالاگرفتن انتقادها و انتشار اخباري درباره توقف ثبت نام در طرح ملي مسكن دربرخي شهرها، وزير راه وشهرسازي به اين موضوع واكنش نشان داد و گفت: چه آنجا كه زمين تامين شد و چه آنجا كه هزينه آمادهسازي زمينها انجام شد، به كمك نهادهاي پشتيبان مثل بنياد مسكن به دنبال ساخت مسكن براي اقشار محروم هستيم. فرزانه صادق افزود: در اين خصوص توقفي در ساخت مسكن حمايتي نداريم اما در حال حاضر در بعضي از شهرها براي افراد واجد شرايط، زمين مناسب وجود ندارد و به دنبال تامين زمين هستيم، بنابراين ثبت نام مجدد سبب انباشت مطالبات خواهد شد.
او در خصوص اقدامات وزارت راه و شهرسازي درباره سامانه املاك و اسكان گفت: اين اقدامات به صورت جدي و مستمر ادامه يافته اما سامانه املاك و اسكان فقط وظيفه وزارت راه نيست بلكه نهادها و سازمانهاي مرتبط نيز ميبايست كار ورود و ثبت اطلاعات را انجام بدهند، در اين خصوص جلساتي با وزارت اقتصاد، كميسيون اصل ۹۰ و... برگزار شد و نكات مد نظر از جمله نحوه اتصال سازمانها به اين سامانه مورد بررسي قرار گرفت. وزير راه وشهرسازي گفت: بيشترين آيين نامه اجرايي را وزارت راه و شهرسازي در دو حوزه مهم مسكن و حمل و نقلي دارد. به گفته صادق، تاكنون ۶ آيين نامه با سرفصل مسكن به هيات دولت ارسال شده و در سرفصل حمل و نقل نيز تعداد آيين نامههاي ارسالي چهار عدد است كه در اين خصوص با دستگاههايي همچون وزارت صمت همكاري و تعامل بالايي داشتيم، ظرف يك ماه آينده تمام آييننامهها به دولت ارسال خواهد شد و در حال حاضر در مرحلههاي كارشناسي يا طي فرايندهاي كميسيونهاي تخصصي دولت هستيم. به گزارش ايسنا، وزير راه وشهرسازي در پاسخ به اينكه عرضه مسكن چقدر است و چه برنامههايي براي مديريت مسكن در كشور داريد؟ گفـت: اصل ۳۱ قانون اساسي بسيار شفاف بيان ميكند كه داشتن مسكن مناسب با نيازي كه وجود دارد حق هر فرد و خانوار ايراني است. او ادامه داد: در همان اصل ۳۱ ميگويد دولت موظف است با رعايت اولويت براي آنهايي كه نيازمندتر هستند به خصوص روستانشينان و محرومان بستر و زمينه اجرايي را فراهم كند. همچنين با تاكيدات امام خميني (ره) و افتتاح حساب ۱۰۰ در بانك ملي آن هم براي مسكن محرومين و روستا نشينان و تاكيداتي كه رهبري در همه دولتها در بخش مسكن داشتند تاكيدي بر اين وظايف و پاسخگويي به آن است. صادق با اشاره به قانون برنامه هفتم توسعه افزود: كمبود و ناترازي در توليد مسكن پر رنگ نيست اما دسترسي افراد كم درآمد به مسكن بسيار مشكل است كه درصدد رفع اين مشكل هستيم.
ساخت يك و نيم ميليون واحد مسكوني حمايتي تا ۵ سال آينده
وزير راه وشهرسازي در ادامه گفت: در عرض پنج سال آينده ۱.۵ ميليون واحد مسكوني بايد مسكن حمايتي باشد كه در حال حاضر بيش از ۸۰۰ هزار واحد اين تعهدات داده شده است. در حال حاضر دو ميليون واحد مسكوني خودمالك در كشور در دست ساخت بوده و يك ميليون واحد روستايي نيز در دست عملياتي شدن است. البته اكنون ۲۰۰ هزار واحد به وام پنج درصد متصل شدهاند و همچنين ۵۰۰ هزار واحد نيز ميبايست در بافتهاي فرسوده ساخته شوند كه همه اينها روشهاي قانوني پيشبيني شده در برنامه هفتم توسعه است. صادق همچنين به نهضت ملي مسكن نيز اشاره و اظهار كرد: در حال حاضر به ۸۰۰ هزار نفر متقاضي مسكن ملي در كشور متعهديم كه اينها ميبايست به سيستم بانكي متصل شوند، با مشاركت بانكها ۴۰۰ هزار متقاضي در حال طي فرايندهاي عملياتي بوده و مراحل پيشرفته كاري پروژهها در دست انجام است و براي ۳۰ هزار نفر نيز در عرض چهار ماه گذشته اين اتصال به سيستم بانكي انجام شده است. او ضمن تقدير از تعامل مثبت كميسيون عمران براي اتصال سيستم بانكي به ۸۰۰ هزار متقاضي مسكن ملي گفت: بخشي از اينها مطالباتي است كه ميبايست با سرعت بيشتري پاسخ داده شود و البته تامين مسكن بخشي از اين ۸۰۰ هزار متقاضي در مراحل مختلف عمليات ساخت اعم از آمادهسازي زمين، فونداسيون، اجراي فونداسيون يا مرحله نازك كاري است. همچنين منابع آمادهسازي نيز به صورت ويژه در دست پيگيري است. صادق با بيان اينكه تمام تلاش ما ساخت مسكن در شأن مردم است، گفت: به جز آمادهسازي ميبايست خدمات زيربنايي در حوزه انرژي شامل آب، برق گاز و خدمات روبنايي شامل مسجد، مدرسه، كلانتري و غيره نيز همزمان در اختيار مردم اين سايتها قرار گيرد و در اين خصوص تعاملات بيشتر و مثمرثمرتر با وزارت نيرو نيز در دست انجام است. وزير راه وشهرسازي تاكيد كرد: صرفاً به دنبال تحويل واحد مسكوني نيستيم و تامين خدمات روبنايي و زيربنايي در اولويت است. او در ادامه صحبتهايش به تامين زمين و راهكارهاي عملياتي وزارت راه براي آن گفت: در روش اول، محدودههاي شهري كه زيرساختهاي بسيار خوبي براي ساخت مسكن دارند، ادارات كل راه و شهرسازي ميبايست راسا وارد شوند و اين زمينها به چرخه مسكن بازگردند، در غير اين صورت تغيير كاربري و ترغيب مالكين راهكارهاي بعدي است.به جرات ميتوانم بگويم كه حدود ۱۰ درصد اراضي خالي شهرها ميتوانند وارد چرخه ساخت مسكن شوند. صادق عنوان كرد: اين روش مربوط به اراضي شهرهايي است كه بايد افزايش به محدوده و مباحث الحاقات در خصوص اين شهرها انجام شود.
اضافه شدن ۳۰۰۰ هكتار زمين
به محدوده الحاقي شهرها
وزيرراه و شهرسازي عنوان كرد: در طول پنج سال گذشته ۷۰ هزار هكتار الحاق توسط وزارت راه و شهرسازي انجام شده و در طول سه سه ماه گذشته ۳۰۰۰ هكتار زمين به محدودههاي الحاقي شهرها اضافه شده است. به گفته صادق در خصوص مدل دوم تامين زمين و بحث الحاقات، ذكر اين نكته الزامي است كه ما زمينهايي را به چرخه ساخت مسكن ميآوريم كه مشكلات تخصصي ساخت مسكن نداشته باشند، براي مثال دچار مشكل تصرف حقوقي نباشند يا روي حرايم و گسلهاي شهري قرار نگرفته باشند. او افزود: همچنين دسترسيها براي اين زمينها قابل تامين باشد. البته اين نكته هم مهم است كه زمينها كه به لحاظ هزينههاي آمادهسازي بار مالي سنگيني براي وزارت راه نداشته باشند چرا كه هزينههاي آمادهسازي در برخي مواقع از هزينههاي ساخت حتي بيشتر است. وزير راه وشهرسازي به موضوع مهم ديگري هم اشاره كرد و گفت: در خصوص الحاقات اشاره كرد و آن اولويت تامين آب در گستره ايران زمين بود. همچنين مدل سوم تامين زمين كه وزير راه و شهرسازي به آن اشاره كرد مكانيابي شهركها و افزايش محدودههاي شهري بود. صادق عنوان كرد: هر دو هفته يك بار به صورت منظم و مستمر شوراي عالي شهرسازي و معماري برگزار ميشود.
۲۵ درصد بافت شهري، فرسوده است
اين مقام عالي وزارت راه وشهرسازي افزود: حدود ۲۵درصد از بافت شهرهاي ما بافت فرسوده هستند.
در بافت فرسوده، توليد مسكن ايمن به دليل وجود زيرساختهاي شهري، خيابان و خيابان كشي و خدمات زيربنايي از جمله مدرسه و مسجد وجود دارد اما نكاتي در اين خصوص مطرح است.
صادق ادامه داد: اول اينكه در خصوص بافتهاي فرسوده ميبايست مساكن نا ايمن به مساكن ايمن تبديل شوند و دوم اينكه خدمات شهري و شهرسازانه در بافتهاي فرسوده براي مردم كمتر برخوردار اين بافتها تامين شود. نكته سوم ضوابط تشويقي بافتهاي فرسوده است كه اين موضوع بايد در تمام شهرهاي مشمول هرچه سريعتر ابلاغ شود.