افزايش فروش خودروهاي برقي حريف بازار نفت نشد
با وجود افزايش فروش خودروهاي برقي در چين و ادامه ساخت تاسيسات توليد نيروي بادي و خورشيدي در اروپا، تقاضا براي نفت همچنان قوي مانده و نشان ميدهد اين سوخت براي تمدن مدرن، تا چه حد حياتي مانده است.
با وجود افزايش فروش خودروهاي برقي در چين و ادامه ساخت تاسيسات توليد نيروي بادي و خورشيدي در اروپا، تقاضا براي نفت همچنان قوي مانده و نشان ميدهد اين سوخت براي تمدن مدرن، تا چه حد حياتي مانده است.
به گزارش ايسنا، بانك جهاني حدود يك ماه قبل، پيشبيني كرد تقاضا براي نفت خام در سال ۲۰۲۴، به ۱۰۳ ميليون بشكه در روز خواهد رسيد. ممكن است به نظر برسد رشد تقاضا براي نفت آهسته شده، اما اين رقم نشاندهنده تداوم تقاضاي بالا براي نفت است.
آژانس بينالمللي انرژي، در جديدترين گزارش ماهانه خود از بازار نفت، اعلام كرد تقاضا در سال ۲۰۲۵، واقعا رشد ميكند و از ۸۴۰ هزار بشكه تخمين زده شده در سال جاري، به ۱.۱ ميليون بشكه در روز در سال آينده افزايش مييابد. اين آژانس، رشد تقاضا را به افزايش تقاضا براي محصولات پتروشيمي نسبت داد كه ميتواند افت تقاضاي بخش حمل و نقل را جبران كند.
با اين حال، حتي تقاضاي بخش حمل و نقل به اندازه نرخي كه پيشبيني شده بود، كاهش نمييابد. چين جايگاه خود را به عنوان بازار شماره يك خودروهاي برقي در جهان، تثبيت كرده است و بخش بزرگي از كل فروش خودرو را تشكيل ميدهد.
جولاي سال ۲۰۲۴، اولين ماهي بود كه فروش خودروهاي سوخت جديد، از فروش خودروهاي بنزيني فراتر رفت. چين از جولاي، مداوم فروش خودروهاي برقي را ثبت كرده و سهم اين خودروها از فروش خودروهاي جديد، به بيش از ۵۰درصد رسيده است.
موسسه تحقيقات خودروي برقي Rho Motion، در اوايل ماه ميلادي جاري، اعلام كرد بازار چين در نوامبر سال ۲۰۲۴، بار ديگر بهترين ركورد خود را كه در اكتبر ثبت شده بود شكست و ۱.۳ ميليون دستگاه خودروي برقي فروخت كه بيش از ۵۰ هزار دستگاه افزايش داشت. با اين حال، تقاضا براي نفت خام در بزرگترين بازار خودروهاي برقي در جهان، همچنان در حال افزايش است. مطمئنا، نسبت به سطح پساكرونا ضعيف شده است، اما همچنان در مسير صعودي قرار دارد.
نمونه بهتري از انعطافپذيري تقاضا براي نفت در مواجهه با افزايش استفاده از خودروهاي برقي وجود دارد. نروژ، كشوري است كه بالاترين سرانه مالكيت خودروهاي برقي را دارد اما تقاضاي نروژ براي نفت، در نتيجه اين امر كاهش نيافته است.
طبق گزارش اداره راههاي عمومي نروژ و فدراسيون راههاي نروژ، ۸۲.۴درصد از تمام خودروهاي سواري جديد كه سال گذشته در نروژ فروخته شدند، كاملا برقي بودند كه در مقايسه با ۷۹.۳درصد در سال ۲۰۲۲، افزايش داشت.
بانك «يو بياس»، در اوايل سال جاري اعلام كرد اين سهم امسال به بيش از ۹۰ درصد رسيده، اما تاثير آن بر تقاضاي نروژ براي نفت، ناچيز بوده است. اين بانك ميگويد شايد نروژيها دو خودرو نگه ميدارند: يكي احتمالا برقي و براي سفر در مسيرهاي كوتاه و ديگري، خودروي بنزيني براي سفر در مسافتهاي طولاني است.
شركت تحقيقاتي «ريستاد انرژي» هم به همين نتيجه رسيد و در گزارشي در سال ۲۰۲۳، اعلام كرد رشد خودروهاي برقي هيچ تاثير مخربي بر تقاضاي بخش حمل و نقل نروژ براي نفت نداشته است.
با اين حال، هنوز پيشبينيهايي وجود دارد كه خودروهاي برقي، رشد تقاضا براي نفت را به خصوص در چين، سركوب ميكنند. معاملهگران نفت، اين روزها، به دنبال نشانههايي از دورنماي تقاضاي چين براي نفت هستند.
هفته گذشته، چهار پيشبينيكننده، به روزنامه به فايننشيال تايمز گفتند: بيش از ۵۰ درصد از كل فروش خودرو در چين در سال ۲۰۲۵، خودروهاي برقي خواهند بود. با اين حال، چهار نفر هم گفتند فروش خودروهاي بنزيني در سال آينده، يك دهم كاهش خواهد يافت كه با توجه به آمار امسال، پيشبيني جالبي خواهد بود. فروش خودروهاي برقي و بنزيني در سال جاري، به ميزان ۱۴.۴درصد افزايش داشت.
همچنين، عامل تغيير تقاضاي نفتي هم وجود دارد. سالها، تمركز همه روي چين بود و با اينكه تقاضاي نفتي چين در حال حاضر، ضعيف شده اما هنوز زود است كه آن را اوج تقاضاي اين كشور خواند و يك قدرت آسيايي ديگر در حال تصاحب عنوان بزرگترين متقاضي نفت خام است. اين كشور، هند است كه امسال، ۲۲۰ هزار بشكه در روز نفت بيشتري در مقايسه با سال گذشته مصرف كرده است؛ در مقابل، رشد تقاضاي چين، فقط ۹۰ هزار بشكه در روز بوده است.
طبق پيشبيني اداره اطلاعات انرژي امريكا، تقاضاي هند براي نفت در سال ۲۰۲۵، به ميزان ۳۳۰ هزار بشكه در روز رشد خواهد كرد. اين آژانس همچنين پيشبيني كرد كه چين در سال آينده، شاهد رشد بالاتري نسبت به رشد ضعيفتر از حد انتظار امسال خواهد بود. با اين حال، با رشد ۲۵۰ هزار بشكه در روز در سال ۲۰۲۵، چين در رشد مصرف، همچنان از هند عقب خواهد ماند. البته با وجود پيشبينيهاي برخي موسسات از به اوج رسيدن تقاضاي چين براي نفت تحت تاثير افزايش فروش خودروهاي برقي، مصرف نفت چين رو به رشد است.
براساس گزارش اويل پرايس، واقعيت تقاضاي نفتي اين است كه با توجه به تنوع مشتقات نفتي بهكار رفته در خودروهاي برقي، زيربناي همهچيز از جمله توليد خودروي برقي است.
ممكن است رشد تقاضا براي نفت در آينده آهسته شود، اما مدتي طول خواهد كشيد كه رشد آن آهسته شود.