چرا تركمنستان به ايران گاز نداد؟
مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت: موضوع قطع گاز صادراتي از تركمنستان بيشتر از منظر اقتصادي مطرح است، به هرحال آنها براي گاز مشتري دارند و محدوديتهايي هم دارند، چون در فصل سرد مصرف گاز در كشور خودشان هم افزايش پيدا ميكند، ضمن اينكه معمولا در كشورهاي بهجا مانده از بلوك شرق قديم تصميمات به صورت متمركز و شخصمحور و نه گروهي اتخاذ ميشود.
مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت: موضوع قطع گاز صادراتي از تركمنستان بيشتر از منظر اقتصادي مطرح است، به هرحال آنها براي گاز مشتري دارند و محدوديتهايي هم دارند، چون در فصل سرد مصرف گاز در كشور خودشان هم افزايش پيدا ميكند، ضمن اينكه معمولا در كشورهاي بهجا مانده از بلوك شرق قديم تصميمات به صورت متمركز و شخصمحور و نه گروهي اتخاذ ميشود.
رضا نوشادي در گفتوگو با ايلنا، درباره قطع گاز تركمنستان و تاثير آن بر ناترازي گاز در كشور اظهار داشت: تركمنستان غير از چند سالي كه بين دو كشور دعواي حقوقي برسر واردات گاز وجود داشت، سالها يكي از منابع تامين گاز در شمال شرق كشور با اعداد مختلف از ۵ ميليون متر مكعب تا حدود ۲۰ و ۳۰ ميليون متر مكعب بوده است. به عبارت ديگر ما همواره از تركمنستان گاز را وارد و تعادل شبكه را برقرار ميكرديم كه اكنون اين امكان را نداريم.
وي درباره ماجراي قطع صادرات گاز تركمنستان به ايران گفت: قطع و وصل گاز تركمنستان بهطور خاص در مديريت بينالملل پيگيري ميشود، بنده در مذاكرات نبودهام، اما براي تداوم دريافت گاز اين كشور پيشنهادهايي براي ايجاد زيرساخت ارايه داديم مبني بر اينكه گاز ترش را از تركمنستان تحويل بگيريم حتي اجراي پروژه و زيرساخت را هم به عهده گرفتيم اما در هر حال موضوع بر سر خريد و فروش گاز و مالك كالا تركمنها هستند، مختار هستند كه اين گاز را دراختيار ما قرار دهند يا خير.
مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران تصريح كرد: موضوع قطع گاز صادراتي از تركمنستان بيشتر از منظر اقتصادي مطرح است، به هرحال آنها براي گاز مشتري دارند و محدوديتهايي هم دارند، چون در فصل سرد مصرف گاز در كشور خودشان هم افزايش پيدا ميكند، ضمن اينكه معمولا در كشورهاي بهجا مانده از بلوك شرق قديم تصميمات به صورت متمركز و شخصمحور و نه گروهي اتخاذ ميشود، البته منوياتي نيز دارند كه در مذاكرات درباره آنها صحبت نميشود، علاوه بر آن محدوديت تحريم ايران و تبادلات مالي هم موثر است. وي يادآور شد: ما پرونده حقوقي داشتيم كه بخش عمده مشكل حل شده و بخش زيادي از ارقامي كه در راي دادگاه اعلام شده بود، پرداخت و بياعتمادي حل شده است.
نوشادي با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه پايدارسازي تامين گاز در شمال شرق كشور توضيح داد: در ساليان اخير اقدامات خوبي براي پايداري گاز در شمال شرق كشور انجام داديم از جمله خط لوله قم-پارچين است كه شمال و شمال شرق را بهطور كلي از گاز مصرفي در البرز و تهران مستقل كرد، همچنين ايستگاه تقويت فشار آرادان ظرفيت انتقال گاز به شمال و شمال شرق را ۱۰ ميليون متر مكعب اضافه كرد.
وي ادامه داد: اقدامي كه به صورت فوري انجام شد اينكه رينگ شرقي كشور را تكميل كرديم تا خراسان جنوبي را از شمال سيستان تغذيه كنيم اين پروژه با خط لوله ۳۵ اينچي از دوراهي دشتك تا نهبندان اجرا شد، همچنين برخي انعطافپذيريها در خراسان مبني بر خط لوله ديزباد تربت حيدريه را انجام داديم، همچنين قطعه تربت جام به اجرا رسيد و درواقع مجموعهاي از اقدامات براي افزايش انعطافپذيري انتقال و توزيع گاز در شمال شرق انجام شده است.
مديرعامل شركت مهندسي و توسعه گاز ايران به مخازن ذخيرهسازي گاز به عنوان طرحهاي راهبردي طولانيمدت اشاره و اظهار داشت: در اين راستا فاز دوم مخزن ذخيرهسازي شوريجه را داريم كه پيشرفت ۵۰درصدي دارد انجام داديم كه اگر اين مخزن نبود باتوجه به عدم دريافت ۵ ميليون متر مكعب گاز تركمنستان مديريت بسيار سخت بود، اما تاكنون كه چند ماه از آغاز فصل سرد گذشته توانستهايم تامين گاز را مديريت كنيم. وي با بيان اينكه فعلا برنامه تعريف شدهاي براي ذخيرهسازي نداريم، يادآور شد: كلا روزانه حدود ۴ تا ۵ درصد گاز از دو مخزن شوريجه و سراجه تامين ميشود كه ۲۰ ميليون متر مكعب از شوريجه و ۱۰ ميليون متر مكعب از سراجه است، جمعا ۳۰ ميليون متر مكعب ظرفيت برداشت گاز از دو مخزن داريم كه در شرايط عملياتي ممكن است بيشتر از ظرفيت نامي هم برداشت صورت گيرد.
نوشادي با ابراز اميدواري از اينكه شرايط به گونهاي رقم بخورد كه شرمنده مردم نباشيم، خاطرنشان كرد: ما اقدامات مفصلي براي تامين گاز و توسعه شبكه و تامين زيرساختهاي پايدار براي تثبيت شرايط توزيع و انتقال در خراسان شمالي، رضوي و جنوبي انجام دادهايم.
وي با بيان اينكه وضعيت شبكه گاز در شمال شرق مطلوب و مقبول است، افزود: اكنون ۸۷۵ ميليون متر مكعب از مجموعه پالايشگاههاي كشور به شبكه گاز تحويل داده ميشود و وضعيت مناسب و اميدواركننده است.