صنايع چگونه از ناترازي گاز خلاص شوند؟
يك كارشناس اقتصادي معتقد است كه اگر صنايع به سمت ذخيرهسازي گاز حركت كنند، ميتوان به جلوگيري از ناترازي انرژي در كشور كمك كرد.
يك كارشناس اقتصادي معتقد است كه اگر صنايع به سمت ذخيرهسازي گاز حركت كنند، ميتوان به جلوگيري از ناترازي انرژي در كشور كمك كرد.
به گزارش مهر، گاز در تامين سوخت صنايع نقش كليدي دارد؛ بهطوريكه در حال حاضر بيش از ۹۰ درصد صنايع و نيروگاهها وابسته به گاز هستند و بيش از ۳۰ هزار واحد صنعتي بزرگ و مهم كشور كه ۹۰ درصد محصولات كشور را توليد ميكنند، از گاز استفاده ميكنند. با اين حال به دليل عدم توسعه زيرساختها سال به سال به كسري گاز و برق اضافه شده و واحدهاي توليدي مجبور به استفاده از سوختهاي جايگزين يا تعطيل كردن واحدهاي خود هستند؛ وضعيت در اين بخش به گونهاي جلو رفته كه به گفته كارشناسان سال گذشته صنايع از قطع برق متحمل ۱۱ ميليارد دلار خسارت شدهاند. در اين ارتباط سپهر مهرابي كارشناس اقتصاد توسعه گفت: كشور ما كه داراي يكي از بزرگترين ذخاير گاز طبيعي در سطح جهان است، در مديريت منابع گازي خود به ويژه در ماههاي سرد كه مصرف به اوج ميرسد، با چالشي مداوم مواجه است. اين ناترازي گاز، مشكلات قابل توجهي را ايجاد ميكند و بخشهاي مختلف، بهويژه صنايع صادرات محور را كه زيان دهها ميليارد دلاري را گزارش كردهاند، تحت تاثير قرار ميدهد. حل اين مساله در وهله اول با همكاري خود صنايع در سرمايهگذاري استراتژيك در زيرساختهاي ذخيرهسازي گاز و ايجاد مخازن ذخيرهسازي گاز بستگي دارد. وي در ادامه اظهار كرد: بنابراين يكي از موضوعات اساسي در زمينه حل معضل ناترازي مقطعي گاز در ماههاي سرد سال در ايران، تمركز بر ذخيرهسازي گاز است. اين رويكرد راهبردي در سرمايهگذاري جهت ذخيرهسازي گاز در شرايطي كه برخي صنايع صادرات محور ما از محل ناترازي گاز بيش از چند ده ميليارد دلار آسيب ميبينند، بسيار ضروري است. اين كارشناس اقتصاد توسعه با اشاره به لزوم سرمايهگذاري صنايع در زمينه ايجاد مخازن ذخيرهسازي گاز و جلوگيري از عدمالنفع ۱۵ تا ۲۰ ميليارد دلاري سالانه خود از محل تامين نياز گازي خود از طريق گاز ذخيرهسازي شده، اظهار كرد: سرمايهگذاري براي ايجاد مخازن ذخيرهسازي گاز توسط صنايع تنها يك بار انجام خواهد شد ولي هر ساله نفعي چند ده ميليارد دلاري براي صنايع خواهد داشت و ديگر شاهد توقف توليد نخواهيم بود زيرا صنايع با ايجاد مخازن ذخيرهسازي امكان ذخيرهسازي تمام نياز صنايع در پيك مصرفي گاز را خواهند داشت و به اين ترتيب بدون نياز به توقف توليد، توليدات صنعتي تداوم پيدا خواهد كرد. مهرابي در ادامه با اشاره به مزيتها و صرفه اقتصادي حاصل از ذخيرهسازي گاز براي صنايع اظهار كرد: نكته بسيار مهم در زمينه حل ناترازي گاز، سياست سرمايهگذاري دولت و صنايع در زمينه توسعه ظرفيت ذخيرهسازي و ايجاد مخازن جديد است كه نه تنها ناترازي گاز را حل خواهد كرد بلكه در دوره قيمت پايين گاز، امكان ذخيرهسازي گاز وجود دارد و در دوره اوج ناترازي و پيك مصرف امكان تامين نياز گازي صنعت و نيروگاه از طريق گاز ذخيرهسازي شده فراهم خواهد شد وي گفت: تمركز بر ذخيرهسازي گاز يك راهحل استراتژيك براي رسيدگي به موضوع مبرم عدم تعادل گاز در ايران در ماههاي سرد ارايه ميدهد. با سرمايهگذاري در تاسيسات ذخيرهسازي گاز، اين كشور ميتواند توليد صنعتي بيوقفه را ارتقا دهد، از صنايع صادرات محور خود در برابر ضررهاي فلجكننده محافظت كند و تابآوري اقتصادي كلي خود را افزايش دهد.