شيوع بالاي آنفلوآنزا؛ هشدار وزارت بهداشت را جدي بگيريد
ويروس آنفلوآنزا به وسيله سرفه و عطسه و در فاصله كمتر از يك متر قابل انتقال است، مخصوصا افرادي كه از ماسك استفاده نميكنند و شيوه نامههاي بهداشتي را رعايت نميكنند به سرعت باعث گسترش بيماري ميشوند.
ويروس آنفلوآنزا به وسيله سرفه و عطسه و در فاصله كمتر از يك متر قابل انتقال است، مخصوصا افرادي كه از ماسك استفاده نميكنند و شيوه نامههاي بهداشتي را رعايت نميكنند به سرعت باعث گسترش بيماري ميشوند. بيماري آنفلوآنزا شايعترين بيماري عفوني و سريع الانتقالترين بيماري با اين طيف گسترده است؛ وقتي بيماري آنفلوآنزا در جامعه شايع ميشود اجتناب و دوري كردن از آن سخت ميشود ولي استفاده از راههاي پيشگيري براي جلوگيري از ابتلا بسيار موثر هستند. بنابر اعلام وزارت بهداشت، نكته مهم در مورد بيماريهاي تنفسي آن است كه در جامعه ما افراد زيادي به دو بيماري شايع آسم و بيماري انسداد ريوي مزمن مبتلا هستند و طبق آخرين آمار سازمان بهداشت جهاني در دنيا بيش از ۴۵۰ ميليون نفر مبتلا به آسم و ۳۰۰ ميليون به بيماري انسداد ريوي مزمن وجود دارد، يعني در مجموع اين دو بيماري حدود ۱۰ درصد جامعه بشري را در دنيا مبتلا ميكنند. همچنين طبق آخرين آمارها در جامعه ايراني ۵ تا ۷ درصد به آسم مبتلا هستند، لذا اگر فرض كنيم كه شبيه به آمار جهاني باشد، ۱۰ درصد جامعه به آسم و بيماري انسداد ريوي مزمن مبتلا باشد، عدد قابل توجهي خواهد شد. بيماران مبتلا به بيماريهاي آسم و بيماري انسداد ريوي مزمن حتما مراقبتهاي بيشتري داشته باشند و از تماس با افراد بيمار و هواي سرد و خشك پرهيز كنند و ضمن داشتن رژيم غذايي مناسب، از داروهاي تجويز شده توسط پزشك به درستي استفاده كنند.
افزايش قابل توجه آنفلوآنزا در كشور
سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، با اعلام افزايش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در كشور، نسبت به رعايت پروتكلهاي بهداشتي به ويژه در افراد پرخطر تاكيد كرد. دكتر قباد مرادي از افزايش قابل توجه موارد ابتلا به آنفلوآنزا در كشور خبر داد و نسبت به رعايت پروتكلهاي بهداشتي بهويژه در افراد پرخطر هشدار داد. وي با اشاره به نتايج آخرين رصدهاي آزمايشگاهي، از شيوع بالاي سويه H1N1 آنفلوانزاي فصلي خبر داد و خواستار اجتناب از حضور در مكانهاي شلوغ و همچنين لزوم استفاده از ماسك شد. در هفته منتهي به ۳۰ آذر ماه، بين ۲۱ تا ۲۳ درصد از كل موارد عفونتهاي تنفسي جاري در كشور مربوط به آنفلوانزا بوده استمرادي با اشاره به نتايج آخرين رصدهاي آزمايشگاهي اظهار داشت: يافتههاي ما نشان ميدهد كه در هفته منتهي به ۳۰ آذر ماه، بين ۲۱ تا ۲۳ درصد از كل موارد عفونتهاي تنفسي جاري در كشور مربوط به آنفلوانزا بوده است. نوع غالب آنفلوانزا نيز از نوع A و زيرگونه H1N1 است كه همان آنفلوآنزاي فصلي است.وي افزود: رصدهاي دو ماه اخير نشان ميدهد كه شيوع آنفلوآنزا به صورت تدريجي افزايش يافته و به بيش از ۲۰ درصد در بين همه عفونتهاي تنفسي رسيده است. اين ميزان شيوع، نشاندهنده افزايش قابل توجه آنفلوانزا در اين فصل از سال است. سرپرست مديريت مركز بيماريهاي واگير با بيان اينكه الگوي شيوع امسال با الگوهاي سالهاي قبل از همهگيري كوويد-۱۹ همخواني دارد، گفت: البته در برخي از استانها، فراواني آنفلوآنزا نسبت به ساير عفونتهاي تنفسي بيشتر است. وي همچنين افزود: بعد از آنفلوآنزا، رينوويروسها كه عامل سرماخوردگي هستند، دومين عامل مهم عفونتهاي تنفسي در كشور هستند.سرپرست مديريت مركز بيماريهاي واگير تاكيد كرد كه وزارت بهداشت و درمان با استفاده از شبكه آزمايشگاهي گسترده خود، به صورت مستمر وضعيت بيماريهاي تنفسي را رصد ميكند و در صورت بروز هرگونه تغيير، اطلاعرساني لازم را انجام خواهد داد.
افزايش ميزان مبتلايان به آنفلوآنزا و كرونا با علائم شديد
از سوي ديگر مينو محرز متخصص بيماريهاي عفوني نيز با تاييد افزايش موارد كرونا در كشور ميگويد: آنفلوآنزا اين روزها فوقالعاده زياد شده است.از دلايل مهم افزايش ابتلا و بستري نسبت به سالهاي گذشته كمبود واكسن آنفلوآنزا در كشور است. امسال اين واكسن نسبت به گذشته كمبود بيشتري داشت. او با تاكيد بر اينكه اگر واكسن بزنيم در صورت ابتلا با علائم خفيفتري از بيماري روبرو ميشويم، ادامه ميدهد: واكسن آنفلوآنزا واكسن خوب و موثري است كه ميتواند در كاهش عوارض ابتلا به اين ويروس موثر واقع شود. وي ادامه ميدهد: عامل بعدي ماسك است، اين روزها ديگر كسي ماسك نميزند و همين باعث سرايت بيشتر ويروس آنفلوآنزا ميشود. به گفته اين پزشك متخصص علاوه بر آنفلوآنزا، ويروس (RSV) هم اين روزها افزايش يافته است. وي ميگويد: البته بايد بدانيم كه اين روزها فصل همين بيماريهاست، اين ويروسها هم از جاهايي كه تجمع باشد مانند مدارس بيشتر شايع ميشوند. محرز درباره مرگ و ميرهاي ناشي از ابتلا به آنفلوآنزا ادامه ميدهد: اغلب كساني كه به خاطر آنفلوآنزا كارشان به بستري ميرسد، افرادي مسن و داراي بيماريهاي زمينهاي هستند. براساس مشاهدات من مرگ و مير نداشته چون اگر زود تشخيص داده شود دارو دارد و قابل درمان است، البته با افزايش بستريها احتمال مرگ و ميرها در كشور ممكن است افزايش يابد. وي تاكيد ميكند: بيشتر مراجعان با علائم بيماريهاي تنفسي در حال حاضر مبتلايان به آنفلوآنزا هستند و موارد كمي هم مبتلا به كرونا داريم.